Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - uwagi

Redakcja

Recommended Posts

Ale Ty sam uzyles stwierdzenia, ze mialo byc tanio. Zatem po co ja mam czegos sie dowiadywac ?

u ciebie nie było tanio

policzy ile kosztuje miedź i kształtki zaciskowe z viegi to zdziwisz się jak przy prostej instalacji wyszło prawie 2k za materiał za samą kotłownie bez kabli chłodnictwa itp.

Edytowane przez miki121

• Odpowiedzi 818
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale przyznaj ze tak jest jak ktos chce szklem d..e utrzec , ile jest roznicy w kasie jak bylo na pexie a jak jest na pp?

pexa arturowi nie musiałby liczyć jako materiału bo miałem z zeszłego roku od diabła kształtek.

dodatkowo więcej niż 20 na zimną i ciepła wodę nie mogłem dać bo artur miał zrobiona przez hydraulika wypuszczone 1/2 gwinty

wiesz powiem tobie krótko nie każdy jest taką alfą i omegą że najpierw chwali panasonic klientowi a jak klient wybiera pompę panasa gdzie indziej mówi że ma wiele wad i lepiej wybrać inną pompę na T czy jakoś tak więc uczenie klientów w ciula lub o kreatywnym marketingu mogę się uczyć od ciebie

chłopie zrozum jedno ja ci roboty nie zazdroszczę, rynek rośnie, żal mi tych ludzi co to potem pomocy na forum szukają a przy okazji piszą że pompa do dupy a fakty są inne to jest problem bo przez to ludzie nabierają uprzedzeń

chłopie zrozum jedno ja ci roboty nie zazdroszczę, rynek rośnie, żal mi tych ludzi co to potem pomocy na forum szukają a przy okazji piszą że pompa do dupy a fakty są inne to jest problem bo przez to ludzie nabierają uprzedzeń

wiesz powiem tak ci co nie dogadali się z nami z naszej winy - kwestia terminów nie mają żalu do pomp..

mają go do mnie a pompy raczej nikt nie pluje na nie pokaż takiego może jeden ??

w zeszłym roku było wiele tzw. terminów do ustalenia i robót za dużo..

w tym roku nauczka przyszła sama więc robót mniej i więcej klientów ciśniemy o terminy..

Edytowane przez miki121

u ciebie nie było tanio

policzy ile kosztuje miedź i kształtki zaciskowe z viegi to zdziwisz się jak przy prostej instalacji wyszło prawie 2k za materiał za samą kotłownie bez kabli chłodnictwa itp.

Heh. Michas czytaj ze zrozumieniem :) u mnie 20 czy 22mm a U Arturo wg Ciebie tanio ( w pierwotnej wersji ). Taki byl przekaz.

Tak czy owak pytanie brzmi czy dobrze mowia, ze mam za male srednice tych rurek. Duzo tez o dT mowa, ktora u mnie jest powyzej 10*

Heh. Michas czytaj ze zrozumieniem :) u mnie 20 czy 22mm a U Arturo wg Ciebie tanio ( w pierwotnej wersji ). Taki byl przekaz.

Tak czy owak pytanie brzmi czy dobrze mowia, ze mam za male srednice tych rurek. Duzo tez o dT mowa, ktora u mnie jest powyzej 10*

twoja instalacja nie jest dobra do porównywania z arturem czy innymi same głowcie grzejnikowe - zawory to są opory dodatkowo układ instalacji jej rozpiętość..

powyzej 10*C to masakra:eek: jakie masz srednice? A moze obiegowka nie taka?

wiem tylko ze na grzejnikach , ale ta delta nie jest korzystna, jakie ma te srednice moze da sie cos poprawic...

instalacja ma różne średnice i jest układem otwartym z przelewem.

oczywiście można by zrobić modernizację całej instalacji pytanie tylko o koszty takiej zabawy - grzejnik rury i prace budowlane

Gość Arturo72
daj spokuj z ta plyta jak te ocieplenie wyglada tez tak aby tanio to wspolczuje , albo parapety z konglomeratu na zew. no i niezle mostki term. przy takim termosie? ... wysiadam

W odróżnieniu od instalacji płytę,ocieplenie,WM robiłem sam sobie,czyli dobrze,na tym nie oszczedzałem bo to podstawa.Parapety z konglomeratu dzięki wysunięciu okien w warstwę ocieplenia nie stykają się ze ścianą,także mostków nie ma.

Gdybym budował jeszcze raz to także na płycie,dałbym jeszcze więcej styro na ściany.

Edytowane przez Arturo72

W odróżnieniu od instalacji płytę,ocieplenie,WM robiłem sam sobie,czyli dobrze,na tym nie oszczedzałem bo to podstawa.Parapety z konglomeratu dzięki wysunięciu okien w warstwę ocieplenia nie stykają się ze ścianą,także mostków nie ma.

Gdybym budował jeszcze raz to także na płycie,dałbym jeszcze więcej styro na ściany.

:offtopic: Artur co cie podkusilo... parapet masz dostawiony do ramy i co zrobisz z ta wilgocia na scianie za jakis czas? Wiesz jak wyglada konglomerat na zew. po roku czasu ?:(