Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - uwagi

Redakcja

Recommended Posts

Dlaczego masakra? Ja mam standardowo dT 10z*C. Testowalem 7, 8, jak i 12. Nikt nie byl w stanie jednoznacznie opisac wplywu dT na COP czy PC. Moge ustawic od 5-15*C

A srednia w kWh jest praktycznie zadna.

Glowice, opory...

Albo PC sie nadaje do modernizacji i wpiecia w istniejacy system albo nie.

"Instalacja nie jest dobra" wow...

LT ma zalecane dT 5 a jaka jest idealna na grzejniki i temp >45*C

Jak PC sie nie nadaje to instalator powinnien to wprost powiedziec przy checi zakupu, a nie business za wszelka cene...

Możesz wyjaśnić jak sterujesz deltą GZ? Zamykasz obwody? Ciekawa sprawa!

• Odpowiedzi 818
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc***
Możesz wyjaśnić jak sterujesz deltą GZ? Zamykasz obwody? Ciekawa sprawa!

no to chyba oczywiste....biegiem obiegówki.....

podam przykłady odnośnie DZ (ale identyczna zasada jest dla DZ) - jak jest na 3 biegu, to delta=2--2,5, na 2 biegu delta jest 4--4,5, na1 biegu jest 6--6,5 i to już jest minimalnie za mały przepływ....

na GZ mam analogicznie - tylko obiegówki 3 - i w zależności w jakiej konfiguracji pracują, taka jest delta

Jaki wg Ciebie parapet powinien użyć?

Granitowy, PCV, stalowy, aluminiowy, tytan-cynk, cegła klinkierowa, kształtki klinkierowe, Jest trochę możliwości, ale konglomerat na zewnątrz hm wg mnie szkoda kasy. Cenowo podobnie wychodzi granit taki troche bylejakszy. Ale tu Arturo nie miał chyba wyboru ;)

Chciejstwo małżonki ma rangę wiekszą niż jakiekolwiek normy, przepisy i dekrety :)

U nas parapety z konglomeratu są w środku a na zewnątrz są aluminiowe białe.

rewo66 masz juz wentylacje w domu ? bo pisales ze ostatnio czekasz na instalatora a ten watek w glownej mierze sie na nim skupia :)

Orurowanie skończone. Zostało tylko podłączenie samego rekuperatora. Ale na ten etap jestem umówiony jak skończę kłaść płyty gipsowe na suficie. I dokończę kafelkowanie kotłowni. Obecnie robię zabudowę kominka i potem muszę skończyć w tym miejscu ocieplenie z wełny. Potem folia paroszczelna. Nie chcę miec w kanałach wentylacji całego tego syfu z wełny i pyłu gipsowego. Bo by mi to wyłaziło jeszcze przez długi czas po zamieszkaniu. Tak że zwłoka z montażem zamierzona. Montaż reku prawdopodobnie koniec kwietnia lub początek maja.

Z PC P-W jestem bardzo zadowolony w domu teraz 22* a podłogówka zasilana jest temperaturą ok 27-28*.

Orurowanie skończone. Zostało tylko podłączenie samego rekuperatora. Ale na ten etap jestem umówiony jak skończę kłaść płyty gipsowe na suficie. I dokończę kafelkowanie kotłowni. Obecnie robię zabudowę kominka i potem muszę skończyć w tym miejscu ocieplenie z wełny. Potem folia paroszczelna. Nie chcę miec w kanałach wentylacji całego tego syfu z wełny i pyłu gipsowego. Bo by mi to wyłaziło jeszcze przez długi czas po zamieszkaniu. Tak że zwłoka z montażem zamierzona. Montaż reku prawdopodobnie koniec kwietnia lub początek maja.

Z PC P-W jestem bardzo zadowolony w domu teraz 22* a podłogówka zasilana jest temperaturą ok 27-28*.

A jaki rekuperator bedziesz montował

No to piekny wynik ,tylko pogratulowac instalacji:) i tak cieplego domu a z czystej ciekawosci jaka temp. na powrocie?

Zieli :

Model reku jest w mojej stopce :)

Pitersson:

Temperatura na powrocie 24-25* w tym przedziale. W przypadku gdy mam ustawione zasilanie podłogówki w zakresie od 30 - 35* to na powrocie mam od 4 do 5* mniej. Natomiast jak ustawiłem zasilanie podłogówki na 25* to na powrocie miałem 22-23*

Po montażu była ekscytacja i zaglądanie co parę minut sprawdzanie podlicznika itd. - głupie nie ;)

Teraz zaglądam raz jak przyjeżdżam i sprawdzam na sterowniku ustawienia. I finito juz mnie to tak nie rajcuje. A do podlicznika chyba z tydzień nie zaglądałem. Więc nie jestem w stanie na dzis podac zuzycia kWh. Zajrzę na koniec marca i wystarczy. Najważniejsze że jest ciepło.

Edytowane przez rewo66

Zieli :

Model reku jest w mojej stopce :)

Pitersson:

Temperatura na powrocie 24-25* w tym przedziale. W przypadku gdy mam ustawione zasilanie podłogówki w zakresie od 30 - 35* to na powrocie mam od 4 do 5* mniej. Natomiast jak ustawiłem zasilanie podłogówki na 25* to na powrocie miałem 22-23*

Po montażu była ekscytacja i zaglądanie co parę minut sprawdzanie podlicznika itd. - głupie nie ;)

Teraz zaglądam raz jak przyjeżdżam i sprawdzam na sterowniku ustawienia. I finito juz mnie to tak nie rajcuje. A do podlicznika chyba z tydzień nie zaglądałem. Więc nie jestem w stanie na dzis podac zuzycia kWh. Zajrzę na koniec marca i wystarczy. Najważniejsze że jest ciepło.

Tez tak mialem na poczatku ze sie ,,jaralem'' instalacja, teraz tez juz mi to zeszlo najwazniejsze ze wszystko ok , czyli instalka od mikiego na plus:) ja tak dopytuje w watkach po to aby porownac i pokombinowac z ustawieniami, tylko ze juz za duzo nie poszperam bo jest tez na plus;)

wreszcie jakieś zadowolone głosy...

jeszcze trochę i miki zasłuży na tytuł "Rzetelna Firma"

Taaaaaak. Na pewno. Ludzie pół roku na niego czekali i się nie doczekali to z pewnością jest objaw rzetelności. Rozgrzebana instalacja grzewcza niedokończona (ponad 5 miesięcy po terminie wykonania z umowy!), rozgrzebana instalacja elektryczna, niedokończona (czas oczekiwania również 5 miesięcy). A z tygodnia na tydzień przez te 5 miesięcy telefony: "Będę za tydzień", "Na pewno będę jutro" itd.

No bardzo rzetelnie. Skończyło się na tym że musiałem szukać nowych wykonawców.

Ale za to mogę z przyjemnością mogę poinformować, że adres Ciepły Dom z o.o. w Zywcu jest nadal aktualny i poczta jest odbierana. Przynajmniej ode mnie, bo nie od wszystkich.

Gość Gosc***

Ale za to mogę z przyjemnością mogę poinformować, że adres Ciepły Dom z o.o. w Zywcu jest nadal aktualny i poczta jest odbierana. Przynajmniej ode mnie, bo nie od wszystkich.

to akurat nie problem, bo jak 2 razy nie odbierze to i tak doręczenie jest uważane jako skuteczne(i może być dowodem w sądzie)....chyba że się przez ostatnie kilka miesięcy coś zmieniło w prawie w tej kwestii....

Gość Gosc***
Chyba że złośliwie napisze że adresat wyprowadził się, wtedy kiszka...

w mieście tak raczej nie napisze, ale na jakiejś wsi jest to prawdopodobne :p

miałem taki przypadek, że pisałem do wsi w okolicy Żywca (zbieżność przypadkowa :p ) i ku mojemu zdziwieniu po 2 dniach przyszła zwrotka że adresat się wyprowadził...we wsi to on wie że tam już ten adresat nie mieszka, to tak napisze - w mieście jest to mniej prawdopodobne, aczkolwiek nie niemożliwe

Od miesiąca próbuję rozliczyć z mikim robotę którą spieprzył u swojego klienta.

Nie jest w stanie podać nawet namiarów na własną firmę do faktury.

Przy każdej rozmowie wszystko będzie jutro .Ale jutro było 3 tygodnie temu.

Od wielu lat nie spotkałem się z podobną postawą .

W cywilizowanym świecie umowa słowna ma wartość .

W tym przypadku słowo i honor kosztuje niewiele.