Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kuchni

Recommended Posts

Planuję kuchenkę gazową w kuchni otwartej. Poza tym w domu będzie kominek, a C.O. na węgiel. W tej sytuacji nie mogę dać wyciągu w kuchni. Jak w takim razie zapobiec rozprzestrzenianiu się zapachów kuchennych po całym domu? Czy pochłaniacz spełni dobrze swoją rolę?

Wydaje mi się, że możesz zainstalować wyciąg w kuchni otwartej pod warunkiem, że będzie on podłączony do osobnego kanału wentylacyjnego wyprowadzonego na zewnątrz, a w kuchni oprócz tego będzie kanał wentylacji grawitacyjnej. W pomieszczeniu, w którym będzie okap, nie może być umieszczony piec. A kominek chyba nie ma tu nic do rzeczy, przy czym dobrze jest doprowadzić do niego powietrze z zewnątrz osobnym kanałem prowadzonym w podłodze (inaczej trzeba otwierać okno, aby był napływ powietrza).

On 2002-06-07 10:24, a791b5 wrote:

Wydaje mi się, że możesz zainstalować wyciąg w kuchni otwartej pod warunkiem, że będzie on podłączony do osobnego kanału wentylacyjnego wyprowadzonego na zewnątrz, a w kuchni oprócz tego będzie kanał wentylacji grawitacyjnej...

Jest to niezgodne z przepisami, o których juz nie raz tu dyskutowaliśmy.

zgadzam się z paculem

całą wymianę powietrza niestety trzeba zrobić grawitacyjnie. wtedy nie polecam okapu z filtrem. należy też zrobić nawiew do kominka z zapasem przekroju i regulacją (zużycie powietrza zależy od wielkości kominka). polecem wtedy też zastosować wkłąd do kominka (nie będzie on miał wtedy takiego dużego wpływu na podciśnienie w kuchni)