Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu we?n?, a mocowanie stela?u pod p?yty k-g.

maxtor

Recommended Posts

Mam dach z krokwiami 18 cm. Jakiej grubości zastosować wełnę pomiędzy krokwie, jak pozbyć się mostków na powierchni krokwi, jeśli planuję zastosować metalowy stelaż pod płyty. Wykonawca twierdzi, że przy stelażu drewnianym nie byłoby problemu, ale metalowy znacznie utrudni wykonanie.

Jaka folia na wełnę? Większośc zaleca folię paroizolacyjną, ale widziałem też folie metalizowane. Czy mają one zastosowanie na poddaszu?

8)

Z tego co mi wiadome, moim skromnym zdaniem, powinno wyglądać to tak:

1.Poszycie dachu

2.Szczelina wentylacyjna około 3cm

3.Folia paroprzepuszczalna na krokwiach

4.Między krokwiami wełna - w twoim przypadku o gr.18cm

5.Łaty i miedzy nimi jeszcze wełna 5cm (prostopadle do krokwi), gdyż moim zdanie 18cm to na styk

6.Na to folia paroizolacyjna

7.Metalowy ruszt i na nim płyty k-g.

No i tyle - jak się gdzieś "dziabnąłem" to proszę o wybaczenie 8)

Pozdrawiam!

Rzeczywiscie zapomniałem o pewnych szczegółach. Idąc od góry:

1. Dachówka ceramiczna

2. Folia wysokoparoprzepuszczalna (Braas).

Dzięki Paweł.

Jak zamocować metalowy stelaż do tej konstrukcji z łatami? Mocuje się go do łat, czy też do krokwi? Z tym własnie mój wykonawca ma problem.

8)

Też nad tym myślałem, bo u mnie też krokwie mają 18 cm wysokości.

Ale radzę Tobie jak wyżej wełna 18 cm - elegancko się ją układa między krokwiami i 5cm prostopadle. Finalnie masz 23cm wełny, a to już jest coś 8) . No chyba, że mieszkasz w okolicach Ełku lub w wyższych partiach gór - wtedy bierz 22cm i 5cm jak leci :D

Pozdrawiam.

Paweł P. pisze:

Z tego co mi wiadome, moim skromnym zdaniem, powinno wyglądać to tak:

1.Poszycie dachu

2.Szczelina wentylacyjna około 3cm

3.Folia paroprzepuszczalna na krokwiach

4.Między krokwiami wełna - w twoim przypadku o gr.18cm

5.Łaty i miedzy nimi jeszcze wełna 5cm (prostopadle do krokwi), gdyż moim zdanie 18cm to na styk

6.Na to folia paroizolacyjna

7.Metalowy ruszt i na nim płyty k-g.

No to jak jest?

Gdzie masz tę szczelinę jeżeli folia leży na krokwiach?

A po co Ci łaty i dodatkowy ruszt metalowy? Nie wystarczy ruszt metalowy zamiast łat i między nimi dodatkowa izolacja termiczna?

No to jak jest?

Gdzie masz tę szczelinę jeżeli folia leży na krokwiach?

A po co Ci łaty i dodatkowy ruszt metalowy? Nie wystarczy ruszt metalowy zamiast łat i między nimi dodatkowa izolacja termiczna?

Fakt - zgadza się. Powinny być jeszcze kontrłaty z wierzchu na folii i krokwiach by szczelina wentylacyjna powstała.

Co do łat i dodatkowego rusztu metalowego - u mnie jest tak zrobione sprawdziło się - to polecam. I oczywiście dobrym rozwiązaniem może być też "ruszt metalowy zamiast łat i między nimi dodatkowa izolacja termiczna" :)

Wełnę układa się między elementami rusztu a nie mocuje się do nich. Możesz ewentulanie podtrzymać ją sznurkiem.

Folię opóźniacza pary (paroizolacji) możesz mocować do krokwi (zanim położysz ruszt) lub tasmą dwustronnie klejoną przymocować do rusztu stalowego.

mam dwa pytania:

1) jakiej wełny używacie do ocieplania poddasza użytkowego: mineralnej (np. Rokwool) czy szklanej (np. Isover)?

2) ja tez mam krokwie 18 cm; czy jest wełna o gr. 18 cm (myślałem, że jest 15 cm, 20 cm, ) czy tez trzeba łączyć np 2 grubości? :o

Ja używałem 18 cm Isovera (jest taki, bez problemu), na to 5 cm rockwoola. W sobotę nareszcie zamknąłem to wszystko płytami gk 8)

Wełnę układa się między elementami rusztu a nie mocuje się do nich. Możesz ewentulanie podtrzymać ją sznurkiem.

Folię opóźniacza pary (paroizolacji) możesz mocować do krokwi (zanim położysz ruszt) lub tasmą dwustronnie klejoną przymocować do rusztu stalowego.

Dziękuję, to rozwiązuje moje problemy i upraszcza montaż.

Pzdr

Witam ,

mam takie pytanka :

1/- kiedyś czytałem , że wełnę należy właśnie ścisnąć około 2 cm , żeby miała lepsze właściwości izolacyje, a z postu wynika na odwrót .

Czy ktoś może się wypowiedzieć ???

2/ moje krokwie mają po 14 cm wysokości - zamierzałem dać wełnę 15 cm . Czy to nie za mało ???

/No i właśnie dlatego pytam o ściskanie wełny /

Czy w związku z tym muszę dobić łaty o grubości 2,5 cm , wtedy zostanie wspomniany luz (około 1,5 cm ).???

3/czy ta folia paroizolacyjna powinna nachodzić na krokwie ? /myślę że tak / ale wtedy uchwyty do płyt będą ją przebijały !?

4/Zastanawiam się , jak położyć wełnę na jętkach ( poziomych ), tzn :

-czy na jętkach ułożyć deski i położyć wełnę na deskach

(to byłoby wygodniejsze,bo nie trzebabyłoby bawić się ze sznurkami, aby wełna nie wypadała ;

-czy postępować analogicznie jak na częściach skośnych , tzn układać wełnę pomiędzy jętkami ???

Gdzie nie spojrzeć,. tam zalecają ruszt np. 5x5, miedzy dać wełnę, i dopiero stelaż stalowy do płyt. Czy pomijając ruszt drewniany, tylko układając izolacje między ruszt metalowy, coś stracę na izolacyjności? (pomijając, że zyskam na przestrzeni). Między krokwie (szer. 16 cm) daję 15 cm wełny i chcę dodać jeszcze 5 cm. Czy warto upierać się przy ruszcie drewnianym?