pcfranek 11.02.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam, Remontuję poniemiecki dom. Na parterze są betonowe podłogi, którym nie mogę ufać pod względem wytrzymałości ani wilgotności abym mógł bezpośrednio na nie ułożyć parkiet. Jako izolację przeciw wilgoci chcę dać folię 0,2mm i na to: płyty "suchy jastrych" lub płyty OSB, jako wykończenie parkiet. Jakie rozwiązanie jest lepsze suchy jastrych czy OSB ? Jednocześnie chcę zminimalizować do minimum podwyższanie podłogi. OSB zapewne ma lepsze właściwości cieplne, ale jak pozostałe kwestie w stosunku do suchego jastrychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 zbyt mało danych. W jakim stanie jest ten tzw."beton"? Czy jest spękany? Czy się kruszy pod uderzeniem młotka? Skąd wiesz lub dlaczego sadzisz, że jest wilgotny?Czy parkiet ma być klejony do OSB?Czy beda to panele drewniane kładzione "pływająco" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harriermd 29.01.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Cieplejszy i zdecydowanie wytrzymalszy jest suchy jastrych, który wykonuje się z płyt gipsowo-włóknowych. Gotowe elementy jastrychowe są również wygodniejsze w układaniu. Suchy jastrych możesz kupić w każdej interesującej cię postaci: z izolacją cieplną, z izolacją ogniochronną, z izolacją przeciwwodną oraz z płytą pilśniową zwiększającą izolacją akustyczną. Elementy podłogowe wyposażone są też w odpowiednie zakładki, które pomagają przy ich układaniu. Sporo znajdziesz na temat montażu w necie i na YT. Moim zdaniem nie warto bawić się w podłogę z OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ORaczkowski123 10.02.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Może lepiej będzie skuć podłogę i jednoczesnie wyłożyć nową? Jeżeli nie ufasz temu co tam leży to też jest moim zdaniem jakieś rozwiązanie. Później pozostaje położyć płytę OBS i folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts