Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

m2 czy m3 przy zuzyciu

Pyxis

Recommended Posts

Obciążenie nie wiem ale zapotrzebowanie tak.

Ale mi mecyje - wychodzi, że średnia wysokość pomieszczeń to trochę ponad 2,6m.

......... ale nie można tego powiedzieć o grzanych po podłogach skosach gdzie ta śrenia wysokośc jest czasami 1,6 metra - a to prawie 2x mniej niż 3,1 metra.

Tyle, że do takich obliczeń przyjmuje się powierzchnię użytkową pomieszczeń poddasza i się wyrównuje.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A gdzie ja napisałem że ścian i stropów się nie ogrzewa ??? jeżeli pisałem o wysokosci kondygnacji to oczywsicie stanowi to pewne uproszczenie - chcąc być precyzyjnym nalezało by doliczyc grzane ściany i stropy.

A kolega nie wie że ogrzane powietrze unosci sie do góry ? A jakie bedzie na wysokosci 4metrów - nie wiem - jest to wypadkową wielu czynników , najprościej jak ktoś może zmierzyć i podać.

A ja Panowie jednak nad tym dumam i nie bardzo sie do tych m3 moge przekonac. Juz pisze dlaczego.

Wg mnie to czy ktos ma wysokosc 2,4 czy 5m w domu to jego indywidualna sprawa. Tak samo jak to czy ktos ma rekuperacje czy jej nie ma, czy ma 30cm styro czy 10cm. To czy wybudowal zameczek z basztami, wiezyczkami czy wykuszami, czy klocka. To jest INDYWIDUALNA sprawa a kluczowym parametrem jest to na ilu m2 zamieszkuje. Powierzchnia uzytkowa byla by tutaj jednak najbardziej miarodajnym wskaznikiem (jesli ugodnic wg jakiej normy ja liczyc) a powierzchnia grzanych podlog jest dobrym jej przyblizeniem. Duzo lepiej oddaje to "charakter energetyczny" obiektu a o to przeciez w porownaniach nam chodzi.

To ze ktos przy 200m2 ma kubature 1000m3 to tylko jego wybor i fantazja, bo spokojnie starczyloby ich 550.

A kolega nie wie że ogrzane powietrze unosci sie do góry ? A jakie bedzie na wysokosci 4metrów - nie wiem - jest to wypadkową wielu czynników , najprościej jak ktoś może zmierzyć i podać.

Tyle to akurat wiem, tylko że ja tu jestem od zadawania pytań!

Mam nadzieję że Ty wiesz że przy podłogówce to im wyżej tym będzie chłodniej?

To ze ktos przy 200m2 ma kubature 1000m3 to tylko jego wybor i fantazja, bo spokojnie starczyloby ich 550.

Ale skoro je ogrzewa to też należy to uwzględnić. Mam odejmować m2 moich antresoli? m3 są tu jak najbardziej miarodajne!

Kończę tą dyskusję bo jest bez sensu. Pomierzę m3 i wstawię do stopki.

No to wlasnie npisalem: porownujemy wlasciwosci energetyczne naszych budynkow w oparciu o to ile m2 mamy w nich do dyspozycji. To na jaki fanaberie "geometryczne" czy oszczednosci na dociepleniu sie zdecydowalismy to indywidualna sprawa. Nie powinno to zaburzac w zden sposob oceny. Dlaczego kubatura naszego domu ma miec znaczenie a inne czynniki juz nie? To zaden uprzywilejowany parametr.

Porowanie pozwala nam ocenic ile energii potrzebuje nasz konkretny rodaj budynku na 100m2 powierzchni. Mozemy sobie zafundowac zarowno klocka jak i zameczek. Styl kosciola albo norke z 2,3 wysokosci. Nie moze to wplywac na ocene zuzycia!

Mozna o tym wspomniec w stopce - jasne, ale to tylko w celu zobrazowania innym dlaczego warto zrobic taki dom a nie inny. Czy robiac pomieszczenia 3,5m wysokosci ze wgledow ENERGETYCZNYCH wybrali dobrze. Czy dajac ocieplenie tej grubosci a nie innej zrobili trafny wybor.

No bo w jakim innym celu podejemy te zuzycia. Zeby co pokazac? Ze ogrzanie 1000m3 kosztuje wiecej niz 550?

Nie moze to wplywac na ocene zuzycia!

Ale wpływa!!! Nikogo przecież nie będzie interesowało co masz w domu jeżeli podasz m3. Podajesz zużycie na m3 i wszystko jasne, a inaczej to jakie m2 mamy podawać? Powierzchni podłóg? Użytkowe? Czy m2 sufitu (może ktoś ma ogrzewanie sufitowe) :p

No to wlasnie npisalem: porownujemy wlasciwosci energetyczne naszych budynkow w oparciu o to ile m2 mamy w nich do dyspozycji. To na jaki fanaberie "geometryczne" czy oszczednosci na dociepleniu sie zdecydowalismy to indywidualna sprawa. Nie powinno to zaburzac w zden sposob oceny. Dlaczego kubatura naszego domu ma miec znaczenie a inne czynniki juz nie? To zaden uprzywilejowany parametr.

Porowanie pozwala nam ocenic ile energii potrzebuje nasz konkretny rodaj budynku na 100m2 powierzchni. Mozemy sobie zafundowac zarowno klocka jak i zameczek. Styl kosciola albo norke z 2,3 wysokosci. Nie moze to wplywac na ocene zuzycia!

Mozna o tym wspomniec w stopce - jasne, ale to tylko w celu zobrazowania innym dlaczego warto zrobic taki dom a nie inny. Czy robiac pomieszczenia 3,5m wysokosci ze wgledow ENERGETYCZNYCH wybrali dobrze. Czy dajac ocieplenie tej grubosci a nie innej zrobili trafny wybor.

No bo w jakim innym celu podejemy te zuzycia. Zeby co pokazac? Ze ogrzanie 1000m3 kosztuje wiecej niz 550?

Pyxis nie mam zamiaru sie z Tobą ,,szarpac jak pies'' czy jakos tak-niewazne zreszta bo mamy troche inne charaktery i ,,ambicje forumowe''. Tylko zrozum ze te m3 ogrzewane ,dokladniej obrazuja pow. grzewcza. Podam przyklad (smieszny ) ale warto: Ja mam dom 230m2 po podlodze i srednia wysokosc pomieszczen 2,7m i ogrzewam do 22*C Pc grunt. z podlogowka . A Ty masz taki sam dom i system ogrzewania tylko ze strop dla kaprysu zalales na wys. 2m:) (te 2 metry podalem abys zaskoczyl )nie obraz sie :yes:

i pytanie; czy nasze zuzycia beda identyczne?

Nie mam zamiaru Cie obrazac i,, kopac'' ale czasami tak mam ze jak ktos atakuje to nie stoje jak pipa:)

Pozdrawiam

Podam przyklad (smieszny ) ale warto: Ja mam dom 230m2 po podlodze i srednia wysokosc pomieszczen 2,7m i ogrzewam do 22*C Pc grunt. z podlogowka . A Ty masz taki sam dom i system ogrzewania tylko ze strop dla kaprysu zalales na wys. 2m:) (te 2 metry podalem abys zaskoczyl )nie obraz sie :yes:

i pytanie; czy nasze zuzycia beda identyczne?

Nie mam zamiaru Cie obrazac i,, kopac'' ale czasami tak mam ze jak ktos atakuje to nie stoje jak pipa:)

Ale oczywiscie ze nie beda. NIGDY tego nie kwestionowalem.

Porownanie na tyle nietrafne, ze zupelnie nierealne, ale to ze Ty nasz 2,7m a ja zrobilem sobie 3,7m to juz bardziej i taki przypadek rozwazmy. Co niby ma z tego wynikac, bo przeciez nie to, ze jam "pioszkodowany". Zrobilem 3,7m bo taki mialem kaprys. Lubie miec wysoko strop. Do tego 3 balkony i 2 wykusze, bo tak mi sie podoba. Lubie, mam i ogrzewam. Nadal mam jednak te swoje 230m2 powierzchni.

Ale oczywiscie ze nie beda. NIGDY tego nie kwestionowalem.

Porownanie na tyle nietrafne, ze zupelnie nierealne, ale to ze Ty nasz 2,7m a ja zrobilem sobie 3,7m to juz bardziej i taki przypadek rozwazmy. Co niby ma z tego wynikac, bo przeciez nie to, ze jam "pioszkodowany". Zrobilem 3,7m bo taki mialem kaprys. Lubie miec wysoko strop. Do tego 3 balkony i 2 wykusze, bo tak mi sie podoba. Lubie, mam i ogrzewam. Nadal mam jednak te swoje 230m2 powierzchni.

To teraz Pyxis uważaj. Nic nie wiemy o domach. Nie wiemy jakie są duże, czym ocieplone, jaka wentylacja itd. Ale wiemy ile energii/m3 poszło na ich ogrzanie. Jeżeli będzie to duży wynik to znaczyć będzie że albo zyski małe albo dom jest źle ocieplony. I na odwrót. Nic więcej nam nie będzie potrzebne. Należy tylko odjąć kWh na CWU. Dla mnie to proste, a dla ciebie?

Panowie o czym Wy w ogóle rozmawiacie?

nie da się znaleźć jednej zmiennej, która będzie miarodajna jako współczynnik do porównań obciążenia cieplnego no bo niby jak skoro na ten ostateczny wynik składa się wiele różnych zmiennych a żadna nie jest jednakowo porównywalna w każdym budynku... i dlatego na co by to obciążenie cieplne nie przeliczyć to i tak będzie to tylko jakieś przybliżenie do porównań...

czy m3 jest lepszy niż m2?

moim zdaniem nie, bo m2 jest bardziej intuicyjny, każdy inwestor wybierając projekt łatwiej będzie miał odnieść wydatki do m2 niż do m3, chociaż pewnie m3 może dać mniejszy błąd do porównań, chociaż jak się zacznie brać pod uwagę m3 garaży i piwnic to i tak wyjdą głupoty...