Pyxis 11.02.2013 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To teraz Pyxis uważaj. Nic nie wiemy o domach. Nie wiemy jakie są duże, czym ocieplone, jaka wentylacja itd. Ale wiemy ile energii/m3 poszło na ich ogrzanie. Jeżeli będzie to duży wynik to znaczyć będzie że albo zyski małe albo dom jest źle ocieplony. I na odwrót. Nic więcej nam nie będzie potrzebne. Należy tylko odjąć kWh na CWU. Dla mnie to proste, a dla ciebie? No nie bardzo tak. Mamy te 2 domy i w kazdym rzeczone 230m2. Podajesz zuzycie dla jednego i drugiego i juz wiemy, kto sobie zbudowal bardziej oszczedny domek czy mniej. Nie musimy sie domyslac co zrobil "nie tak", bo to nas nie powinno w takim porwnaniu interesowac. Jesli ktos ma 230m2 i 1000m3 kubatury, to po prostu domek nie jest optymalny pod wzgleden energetycznym. Ot tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 czy m3 jest lepszy niż m2? moim zdaniem nie, bo m2 jest bardziej intuicyjny, każdy inwestor wybierając projekt łatwiej będzie miał odnieść wydatki do m2 niż do m3, chociaż pewnie m3 może dać mniejszy błąd do porównań, chociaż jak się zacznie brać pod uwagę m3 garaży i piwnic to i tak wyjdą głupoty... Porównaj sobie dwa domy na takim samym planie i z taką samą ilością m2 po podłogach, tyle że jeden ma dach płaski a drugi na planie koperty. Czujesz różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Panowie o czym Wy w ogóle rozmawiacie? nie da się znaleźć jednej zmiennej, która będzie miarodajna jako współczynnik do porównań obciążenia cieplnego no bo niby jak skoro na ten ostateczny wynik składa się wiele różnych zmiennych a żadna nie jest jednakowo porównywalna w każdym budynku... i dlatego na co by to obciążenie cieplne nie przeliczyć to i tak będzie to tylko jakieś przybliżenie do porównań... czy m3 jest lepszy niż m2? moim zdaniem nie, bo m2 jest bardziej intuicyjny, każdy inwestor wybierając projekt łatwiej będzie miał odnieść wydatki do m2 niż do m3, chociaż pewnie m3 może dać mniejszy błąd do porównań, chociaż jak się zacznie brać pod uwagę m3 garaży i piwnic to i tak wyjdą głupoty... Dokladnie to co sugerujesz. Dlatego szukamy "najmniejszego wspolnego dzielnika". Takiego przyblizenia, ktore bedzie intuicyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekra 11.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przyjmijcie inną wersję i zobaczycie że może wyjść różnica i podawanie m2 może nie być do końca zgodne :OZC takie samo, powierzchnia jednego powiedzmy 200 m2 (2,7 wys) i kubatura 540m3, a drugi kubatura też 540m3 ale powierzchnia 146m2 (3,7 wys) jeden i drugi mimo rożnych m2 zużyje teoretycznie tyle samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Porównaj sobie dwa domy na takim samym planie i z taką samą ilością m2 po podłogach, tyle że jeden ma dach płaski a drugi na planie koperty. Czujesz różnicę? Ale to sprawa inwestora ktory dom wybral i ktory musi grzac. Ja podaje powierzchnie podlogi jako pewne przyblizenie (moim zdaniem bardzi wlasnie intuicyjne). Tym bardziej, ze w stopce "wisi" fota domku i podane sa dokladne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ale oczywiscie ze nie beda. NIGDY tego nie kwestionowalem. Porownanie na tyle nietrafne, ze zupelnie nierealne, ale to ze Ty nasz 2,7m a ja zrobilem sobie 3,7m to juz bardziej i taki przypadek rozwazmy. Co niby ma z tego wynikac, bo przeciez nie to, ze jam "pioszkodowany". Zrobilem 3,7m bo taki mialem kaprys. Lubie miec wysoko strop. Do tego 3 balkony i 2 wykusze, bo tak mi sie podoba. Lubie, mam i ogrzewam. Nadal mam jednak te swoje 230m2 powierzchni. Nie biega o to ze jestes poszkodowany, tylko o to ze latwiej porownac zuzycia do kubatury niz do m2 Ja juz koncze,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 No nie bardzo tak. Mamy te 2 domy i w kazdym rzeczone 230m2. Podajesz zuzycie dla jednego i drugiego i juz wiemy, kto sobie zbudowal bardziej oszczedny domek czy mniej. Nie musimy sie domyslac co zrobil "nie tak", bo to nas nie powinno w takim porwnaniu interesowac. Jesli ktos ma 230m2 i 1000m3 kubatury, to po prostu domek nie jest optymalny pod wzgleden energetycznym. Ot tylko tyle. Czy dom z dachem na planie koperty jest bardziej optymalny od tego z płaskim? Moim zdaniem nie, ale podając zużycie przez m2 podłóg tak właśnie będzie, a przecież to bzdura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie biega o to ze jestes poszkodowany, tylko o to ze latwiej porownac zuzycia do kubatury niz do m2 Ja juz koncze,Pozdrawiam No ale co wnosi takie porownanie kubatury? Ze masz wiecej powietrza ktore musisz ogrzac? No prawda, ale CO Z TEGO skor masz nadal taka sama ilosc m2 do zagospodarowania w domu. Przeciez nie fruwasz bo domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pyxis, tobie po prostu pasuje takie podawanie, bo ładniej to wygląda. Przez m3 nie było by już tak miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Czy dom z dachem na planie koperty jest bardziej optymalny od tego z płaskim? Moim zdaniem nie, ale podając zużycie przez m2 podłóg tak właśnie będzie, a przecież to bzdura! A jestes pewien, ze tak wlasnie wyjdzie? Wlasnie taki porowanaie w m2 by nam to dokladnie powiedzialo, ktore rozwiazanie jest optymalniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pyxis, tobie po prostu pasuje takie podawanie, bo ładniej to wygląda. Przez m3 nie było by już tak miło. Liwko, a za przeproszeniem w d...ie mam jak by bylo milo i komu. Ja nie podaje po to zeby bylo "milo", tylko zeby porowanac czy moje zbudowane 230m2 po podlodze jest porazka energetyczna, czy udalo sie jakos polatac dziury i utrzymac cieplo w srodku. Dokladniej byloby podac pow uzytkowa, ale wg jakiej normy ja liczyc? Wybralem najlepsze przyblizenie ktore kazdy w swoim projekcie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przyjmijcie inną wersję i zobaczycie że może wyjść różnica i podawanie m2 może nie być do końca zgodne : OZC takie samo, powierzchnia jednego powiedzmy 200 m2 (2,7 wys) i kubatura 540m3, a drugi kubatura też 540m3 ale powierzchnia 146m2 (3,7 wys) jeden i drugi mimo rożnych m2 zużyje teoretycznie tyle samo Wlasnie o to tutaj chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A jestes pewien, ze tak wlasnie wyjdzie? Wlasnie taki porowanaie w m2 by nam to dokladnie powiedzialo, ktore rozwiazanie jest optymalniejsze. Bzdura! Co ci po tych metrach ze skosami w które ciężko się wcisnąć? Sam mam skosy i wiem że to nie jest optymalne rozwiązanie. Optymalne jest z płaskim dachem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Bzdura! Co ci po tych metrach ze skosami w które ciężko się wcisnąć? Sam mam skosy i wiem że to nie jest optymalne rozwiązanie. Optymalne jest z płaskim dachem! Optymalen energetycznie, czy komfortowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wlasnie o to tutaj chodzi No ale przeciez to wybor inwestora na jakiej wysokosci ma sufit. Tak samo jak i inne parametry domu ktorych nie bierzemy pod uwage. Dlaczego wiec akurat brac ten jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jeszcze inaczej. Budujesz dom na planie piramidy. Po podłogach będzie z 200m2, a ile z tego będzie się nadawało do mieszkania? Jak podasz zużycie przez m2 podłóg to wynik wyjdzie super, tylko że co z tego, jak z 200m2 mamy tylko 100 do normalnego funkcjonowania? Natomiast jak podasz zużycie przez m3 wyjdzie wszystko jak na dłoni. Nikogo nie będą interesowały m2, a wiadomo będzie ile zużywa się energii na ogrzanie tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekra 11.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Liwko też dobry i konkretny przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Optymalen energetycznie, czy komfortowo? Niby optymalnie energetycznie wyjdzie dom na planie półkuli, tyle że jak podamy zużycie przez m2 nic z tego nie wyniknie. Natomiast jak podamy zużycie przez m3 może się okazać, że część ponad 2,7 jest nam zupełnie niepotrzebna i powoduje tylko straty. Ale jest i trzeba ją w obliczeniach uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) No ale przeciez to wybor inwestora na jakiej wysokosci ma sufit. Tak samo jak i inne parametry domu ktorych nie bierzemy pod uwage. Dlaczego wiec akurat brac ten jeden? Wybor inwestora tak jak Pc pow. Pc-z odwiertem lub plaskim wym. z oknami duzymi badz malymi to sa same wybory i kazdy ma prawo robic jak uwaza i jaki chce miec komfort . Tylko ze tu chodzi nie o to tylko o przeklamanie jakie daje m2 przy zuzyciu Edytowane 11 Lutego 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jeszcze inaczej. Budujesz dom na planie piramidy. Po podłogach będzie z 200m2, a ile z tego będzie się nadawało do mieszkania? Jak podasz zużycie przez m2 podłóg to wynik wyjdzie super, tylko że co z tego, jak z 200m2 mamy tylko 100 do normalnego funkcjonowania? Natomiast jak podasz zużycie przez m3 wyjdzie wszystko jak na dłoni. Nikogo nie będą interesowały m2, a wiadomo będzie ile zużywa się energii na ogrzanie tego domu. Zauwaz, ze malo jest domow w ksztalcie piramidy, tak samo jak malo jest ze stropem na wysokosci 2 czy 10m. poruszajmy sie w realiach. Przy przykladzie ktory podales zadne porownanie, czy to po m2 czy m3 nic nie wniesie, bo to zbyt mocno nietypowe rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts