Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

m2 czy m3 przy zuzyciu

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Po odjeciu skosow kubatura wychodzi 540m3. Pomieszczenia ktore maja ogrzewana podloge. Parter + poddasze dla wysokoscu sufitow 275cm.

Juz widze jak strzela szampan u Liwka, Doktora i Fotohobby ;)

PS. Wneki okienne i otwory drzwiowe mam tez doliczac, bo wychodzi dodatkowe 12m3? ;)

Edytowane przez Pyxis

Po odjeciu skosow kubatura wychodzi 540m3. Pomieszczenia ktore maja ogrzewana podloge. Parter + poddasze dla wysokoscu sufitow 275cm.

Juz widze jak strzela szampan u Liwka, Doktora i Fotohobby ;)

PS. Wneki okienne i otwory drzwiowe mam tez doliczac, bo wychodzi dodatkowe 12m3? ;)

Przyjmijmy 550m3

Teraz wpakujmy te m3 na plan kostki z h=2,7.

U ciebie by wyszło 204m2, a nie 230, a u mnie 155m2 a nie 133. Czujesz różnicę? U ciebie wyjdzie mniej a u mnie więcej. Okazuje się w tym momencie, że twój dom nie jest wcale dużo większy od mojego, a tak z tych twoich m2 wynikało.

Przyjmijmy 550m3

Teraz wpakujmy te m3 na plan kostki z h=2,7.

U ciebie by wyszło 204m2, a nie 230, a u mnie 155m2 a nie 133. Czujesz różnicę? U ciebie wyjdzie mniej a u mnie więcej. Okazuje się w tym momencie, że twój dom nie jest wcale dużo większy od mojego, a tak z tych twoich m2 wynikało.

Tylko ze w realu ja mam dalej tych 230m2 podlog, a Ty 133m2. Uwierz mi, ze to spora roznica w mozliwoaciach zagospodarowania.

Uwierz mi, ze to spora roznica w mozliwoaciach zagospodarowania.

A o tym teraz piszemy? m3 grzejesz niewiele więcej ode mnie.

Bez urazy. Osobiście uważam, że dach na planie koperty jest najgorszy z możliwych. Nie dość że drogi, to jeszcze wszędzie skosy i problemy z aranżacją. Owszem, można to pozabudowywać jakimiś szafkami, półkami itp., ale to raczej plombowanie. Lepiej jest do tego nie dopuścić.

A o tym teraz piszemy? m3 grzejesz niewiele więcej ode mnie.

Bez urazy. Osobiście uważam, że dach na planie koperty jest najgorszy z możliwych. Nie dość że drogi, to jeszcze wszędzie skosy i problemy z aranżacją. Owszem, można to pozabudowywać jakimiś szafkami, półkami itp., ale to raczej plombowanie. Lepiej jest do tego nie dopuścić.

A o czym mamy pisac. Piszemy tym, po czym moge stapac a nie o tym w czym moge latac.

Skoro grzeje niewiele wiecej m3 a mam sporo wieksza pow podlogi w domu, to pewnie masz "nieoptymalnie" dobrany projekt domu. Moze masz jakas wysoka antresole czy cos? ;)

Ja osobiscie uwazam, ze dom z dachem swuspadowym to stodola. Ladnie umalowana ale stodola. Czy z tego cos konstruktywnego wynika? :)

Tylko ze w realu ja mam dalej tych 230m2 podlog, a Ty 133m2. Uwierz mi, ze to spora roznica w mozliwoaciach zagospodarowania.

Jest tylko jeden malutki szczegół. Ja podawałem tak jak to się powinno podawać (twój deweloperski argument), czyli metry użytkowe. Nie uprawiam kreatywnej matematyki.

Panowie nie ma co wchodzic na tematy,, dachowe'' czy jak co jest ustawne i zagospodarowane bo to kwestia gustu a wiadomo...

widac natomiast jak na dloni ze jak sie podaje m2 do zuzycia to wystepuje duze przeklamanie bo u Pyxisa 230m2-i nie ogrzewany garaz i -skosy po wyliczeniach daje zupelnie inny wynik przy szacowaniu srednim na 100m2

Jest tylko jeden malutki szczegół. Ja podawałem tak jak to się powinno podawać (twój deweloperski argument), czyli metry użytkowe. Nie uprawiam kreatywnej matematyki.

Wg ktorej normy je podajesz, bo sa 2 obowiazujace i wg kazdej wyjdzie co innego.

Jak podasz po podlogach, to sam sobie wywnioskuje. Kiedys nawet fotke domu miales i to bardzo pomagalo.

Panowie nie ma co wchodzic na tematy,, dachowe'' czy jak co jest ustawne i zagospodarowane bo to kwestia gustu a wiadomo...

widac natomiast jak na dloni ze jak sie podaje m2 do zuzycia to wystepuje duze przeklamanie bo u Pyxisa 230m2-i nie ogrzewany garaz i -skosy po wyliczeniach daje zupelnie inny wynik przy szacowaniu srednim na 100m2

No OK, a jak przeliczysz to na m3 to masz jakis jasniejszy obraz? Sam Liwko mowi, ze mam prawie takie same domy a jakos na fotce (poki mial) nie widzialam podobienstwa. Ani w bryle, ani w wielkosci.

Mysle, ze te m3 to "zmylka" zeby lepiej wypasc w rachunkach ;)

Foty masz nadal w stopce. Ja podawałem dla h=1,9

Widzisz jakie różnice są przy różnych metodach podawania m2? Przy m3 nie ma tego problemu.

Jak podaje powierzchnie grzanej podlogi, to tez nie ma problemu. Dlatego tak mam to opisane w stopce.

W stopce widze kominek i schody. Fotek domu niet.

PS. Sorki, jedno udalo sie znalezc

Edytowane przez Pyxis

No OK, a jak przeliczysz to na m3 to masz jakis jasniejszy obraz? Sam Liwko mowi, ze mam prawie takie same domy a jakos na fotce (poki mial) nie widzialam podobienstwa. Ani w bryle, ani w wielkosci.

Mysle, ze te m3 to "zmylka" zeby lepiej wypasc w rachunkach ;)

I tyle gadania o to aby zrobic zmylke? To bez sensu po co , aby oklamac forumowicza czy samego siebie? Ja nie podaje zadnych swoich zuzyc czy szacunkow z wiadomych przyczyn, ale nie moge sie doczekac tej mozliwosci,nie mam zamiaru kiedys robic jakis zmylek,bo to raczej chumoru nie poprawia:cool:

takze nie sadze