Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

m2 czy m3 przy zuzyciu

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No to teraz żeby było jasne dla wszystkich i nikt niczego nie kwestionował należy podawać:

metry po podłodze/metry użytkowe(h=1,9)/m3 i wszyscy będą szczęśliwi. A jeszcze na koniec koniecznie przeliczyć na 100m

Edytowane przez plusfoto

Ok i o to chodziło , teraz każdy będzie mógł sam wyciagnąc wnioski.

A co do poddasza użytkowego tez jak Liwko uważam to za tzw. zgniły kompromis miedzy kosztami a komfortem. Dlatego mam 2 kondygnacje ( parter 3,1 metra i piętro 2,75 ) oraz poddasze nieużytkowe ( na razie z koniecznosci ogrzewane- ale planuję to zmienić ) . Nikt mnie nie przekona że latem na podaszu przy oknach dachowych od południa , które nie są przełonięte żaluzjami można bez chłodzenia ( pasywne PC gruntową lub klimą ) osiągnac jaki taki komfort termiczny- wiem bo nie raz byłem u znajomych kótrzy takowe poddasza mają. Jesli ktoś z sznownych użytkowników forum ma inaczej to chętnie wpadne z wizytą w lipcu sierpniu jak bedzie na dworze tak 35 C.

Edytowane przez surgi22

Nikt mnie nie przekona że latem na podaszu przy oknach dachowych od południa , które nie są przełonięte żaluzjami można bez chłodzenia ( pasywne PC gruntową lub klimą ) osiągnac jaki taki komfort termiczny.

Nikt Ci tego nie wmawia. Ja mam zarowno rolety jak i chlodzenie pasywne oraz aktywne klimatyzatorem. Do tego przezornie wybralem projekt gdzie czesc sypialna jest na parterze i jest bardzo przyjemnie (mialem okazje pomieszkac w jeden bardzo cieply tydzien sierpnia).

Moj MPZP nie przewidywal domow wielokondygnacyjnych z dachem o spadku mniejszym niz 35* :)

a widzisz, ja mam podaną powierzchnię uzytkowa (130m2)...grzanej podłogi to mam 225m2

troche to zmienia, nie sądzisz? Dodam grzany garaż, weyjdzie rewelacyjnie tanio...

A dodawaj co chcesz, byle bys to jakos opisal. Twoje wyniki dlatego maja mniejsza "wartosc" porownawcza, bo ciezko znalezc podobna konfiguracje ogrzewania z piwnica np.

Kiedy do Ciebie dotrze, ze to nie sa zawody kto mniej zuzyje i kto ma cieplejsze DZ Tutaj chodzi o porownanie jak trafne czy nietrafne sa niektore rozwiazania. Wyszukuje ludzi z podobnymi domami do mojego i do nich sie glownie porownuje. Zuzycie na 100m2 to jakis tam przyblizony tylko wskaznik zuzycia. Jesli tak Ci zalezy, zeby byl jak najwyzszy, to powliczaj wszystki grzane powierzchnie, tylko zaznacz, ze masz w tym ilestam procent piwnicy. Nik Ci nie broni.

Nikt Ci tego nie wmawia. Ja mam zarowno rolety jak i chlodzenie pasywne oraz aktywne klimatyzatorem. Do tego przezornie wybralem projekt gdzie czesc sypialna jest na parterze i jest bardzo przyjemnie (mialem okazje pomieszkac w jeden bardzo cieply tydzien sierpnia).

Moj MPZP nie przewidywal domow wielokondygnacyjnych z dachem o spadku mniejszym niz 35* :)

Ciekawe ile płacisz za komfort na poddaszu używając klimy latem ( bo za darmo to nie jest ). Ale widzisz ja to rozumiem że jeżeli nie miałeś zgody na dom wielokondygacyjny z mniejszym skosem dachu niż 35 i musiałeś stawiać poddasze urzytkowe, dlaczego Ty nie potrafisz zrozumieć że w przypadku braku możliwosći zrobienia kolektora poziomego to biorąc pod uwagę koszty kolektora pionowego przy dobrze ocieplonym domy lepiej wybrać PC PW ?

Ciekawe ile płacisz za komfort na poddaszu używając klimy latem ( bo za darmo to nie jest ). Ale widzisz ja to rozumiem że jeżeli nie miałeś zgody na dom wielokondygacyjny z mniejszym skosem dachu niż 35 i musiałeś stawiać poddasze urzytkowe, dlaczego Ty nie potrafisz zrozumieć że w przypadku braku możliwosći zrobienia kolektora poziomego to biorąc pod uwagę koszty kolektora pionowego przy dobrze ocieplonym domy lepiej wybrać PC PW ?

Przy klimakonwektorze w granicach 50 zl/sezon (90 dni liczac) a przy klimatyzatorze (malym tylko dla mojej pracowni) to koszt 80 zl/sezon. Da sie to przelknac bez krzywienia sie.

Ja doskonale rozumiem, ze ktos nie mial warunkow na pompe gruntowa z kolektorem poziomym. Nie rozumiem natomiast udowadniania innym, ze pompa PW to jest bardzo fajne rozwiazanie i ze SPF bedzie na poziomie 3,2. To sa powtarzane "bajania instalatora" niestety.

Nie rozumiem tez dlaczego (to juz dotyczy Ciebie) stawiajac taka "lekarska" chawire wybrales pompe PW. Na odwierty miales chyba miejsce? Koszta tez spokojnie do przelkniecia jak mniemam. Mysle, ze trafiles na jakiegos "zlotoustego" instalatora-sprzedawce i dales sie nieco zbajerowac.

Najlepsza to jest pompa ciepła woda/woda - jak są warunki.:yes:

Udowadnianie wyższości jednego rozwiązania nad drugim, jest raczej typowym marketingiem, stosowanych przez sprzedawców PCi P/W.

Przez analogię.

Trochę starsi pamiętają reklamy proszku, które zawsze odnosiły się do proszku "zwykłego" - bo to "zwykły" proszek był "zagrożeniem".