Pyxis 11.02.2013 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 I tyle gadania o to aby zrobic zmylke? To bez sensu po co , aby oklamac forumowicza czy samego siebie? Ja to napisalem jako "odpowiedz" na posadzanie mnie, ze podaje po m2, zeby bylo "milo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Kazdy broni swojej racji Ja uwazam ze miarodajna do porownania zuzycia jest kubatura (m3) Proponuje(demokratycznie) aby kazdy z zainteresowanych oddal glos za m2 badz m3 i po pewnym czasie zliczymy,przychylimy sie do wiekszosci i bedziemy wiedziec jak podawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) No to teraz żeby było jasne dla wszystkich i nikt niczego nie kwestionował należy podawać:metry po podłodze/metry użytkowe(h=1,9)/m3 i wszyscy będą szczęśliwi. A jeszcze na koniec koniecznie przeliczyć na 100m Edytowane 11 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Ok i o to chodziło , teraz każdy będzie mógł sam wyciagnąc wnioski. A co do poddasza użytkowego tez jak Liwko uważam to za tzw. zgniły kompromis miedzy kosztami a komfortem. Dlatego mam 2 kondygnacje ( parter 3,1 metra i piętro 2,75 ) oraz poddasze nieużytkowe ( na razie z koniecznosci ogrzewane- ale planuję to zmienić ) . Nikt mnie nie przekona że latem na podaszu przy oknach dachowych od południa , które nie są przełonięte żaluzjami można bez chłodzenia ( pasywne PC gruntową lub klimą ) osiągnac jaki taki komfort termiczny- wiem bo nie raz byłem u znajomych kótrzy takowe poddasza mają. Jesli ktoś z sznownych użytkowników forum ma inaczej to chętnie wpadne z wizytą w lipcu sierpniu jak bedzie na dworze tak 35 C. Edytowane 11 Lutego 2013 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 PS a np, to że aktualnie mnie nie stać na dom z basenem krytym 25 metrów długim i halą do kosza obok nie znaczy że będę komuś kogo na to stać wmawiał jaki to jest głupi i szasta pieniędzmi i ja bym je lepiej zainwestował - przecież to smieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.02.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Panowie !!! pójdźmy na kompromis !!! podzielmy kubaturę przez m2 podłóg a to co wyjdzie uwzględniajmy dalej w obliczeniach. Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 masz gdzieś linka do cytatu? Szukalem juz, ale admin grzebal zbyt czesto w matrixie i poszlo w kosmos. Screena moglem sobie zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nikt mnie nie przekona że latem na podaszu przy oknach dachowych od południa , które nie są przełonięte żaluzjami można bez chłodzenia ( pasywne PC gruntową lub klimą ) osiągnac jaki taki komfort termiczny. Nikt Ci tego nie wmawia. Ja mam zarowno rolety jak i chlodzenie pasywne oraz aktywne klimatyzatorem. Do tego przezornie wybralem projekt gdzie czesc sypialna jest na parterze i jest bardzo przyjemnie (mialem okazje pomieszkac w jeden bardzo cieply tydzien sierpnia). Moj MPZP nie przewidywal domow wielokondygnacyjnych z dachem o spadku mniejszym niz 35* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dodam jeszcze, ze kubatury z garażem i piwnicą mam 725m3, wg kubatury i średnio 2,7m wychodzi mi 268m2 Jak zaczne dodawac garaz, kotlownie strych to mi wyjdzie 1000m3, tylko co z tego. To jakies zawody kto ma wiekszego fiuta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a widzisz, ja mam podaną powierzchnię uzytkowa (130m2)...grzanej podłogi to mam 225m2 troche to zmienia, nie sądzisz? Dodam grzany garaż, weyjdzie rewelacyjnie tanio... A dodawaj co chcesz, byle bys to jakos opisal. Twoje wyniki dlatego maja mniejsza "wartosc" porownawcza, bo ciezko znalezc podobna konfiguracje ogrzewania z piwnica np. Kiedy do Ciebie dotrze, ze to nie sa zawody kto mniej zuzyje i kto ma cieplejsze DZ Tutaj chodzi o porownanie jak trafne czy nietrafne sa niektore rozwiazania. Wyszukuje ludzi z podobnymi domami do mojego i do nich sie glownie porownuje. Zuzycie na 100m2 to jakis tam przyblizony tylko wskaznik zuzycia. Jesli tak Ci zalezy, zeby byl jak najwyzszy, to powliczaj wszystki grzane powierzchnie, tylko zaznacz, ze masz w tym ilestam procent piwnicy. Nik Ci nie broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 12.02.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 może przeliczymy wszystko na metr bieżący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 może przeliczymy wszystko na metr bieżący? Ja bede podawal teraz odnosnie mola powietrza wewnatrz pomieszczen. Jak ktos zna liczbe Avogadro i objetosc molowa powietrza, to sobie szybko przeliczy na dowolna jednostke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.02.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ...albo na kg, w końcu dom też coś waży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 masz gdzieś linka do cytatu? Też mi gdzieś to wpadło w oczy. Niestety ale po wszystkich ingerencjach admina może znalezienie okazać się niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nikt Ci tego nie wmawia. Ja mam zarowno rolety jak i chlodzenie pasywne oraz aktywne klimatyzatorem. Do tego przezornie wybralem projekt gdzie czesc sypialna jest na parterze i jest bardzo przyjemnie (mialem okazje pomieszkac w jeden bardzo cieply tydzien sierpnia). Moj MPZP nie przewidywal domow wielokondygnacyjnych z dachem o spadku mniejszym niz 35* Ciekawe ile płacisz za komfort na poddaszu używając klimy latem ( bo za darmo to nie jest ). Ale widzisz ja to rozumiem że jeżeli nie miałeś zgody na dom wielokondygacyjny z mniejszym skosem dachu niż 35 i musiałeś stawiać poddasze urzytkowe, dlaczego Ty nie potrafisz zrozumieć że w przypadku braku możliwosći zrobienia kolektora poziomego to biorąc pod uwagę koszty kolektora pionowego przy dobrze ocieplonym domy lepiej wybrać PC PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ciekawe ile płacisz za komfort na poddaszu używając klimy latem ( bo za darmo to nie jest ). Ale widzisz ja to rozumiem że jeżeli nie miałeś zgody na dom wielokondygacyjny z mniejszym skosem dachu niż 35 i musiałeś stawiać poddasze urzytkowe, dlaczego Ty nie potrafisz zrozumieć że w przypadku braku możliwosći zrobienia kolektora poziomego to biorąc pod uwagę koszty kolektora pionowego przy dobrze ocieplonym domy lepiej wybrać PC PW ? Przy klimakonwektorze w granicach 50 zl/sezon (90 dni liczac) a przy klimatyzatorze (malym tylko dla mojej pracowni) to koszt 80 zl/sezon. Da sie to przelknac bez krzywienia sie. Ja doskonale rozumiem, ze ktos nie mial warunkow na pompe gruntowa z kolektorem poziomym. Nie rozumiem natomiast udowadniania innym, ze pompa PW to jest bardzo fajne rozwiazanie i ze SPF bedzie na poziomie 3,2. To sa powtarzane "bajania instalatora" niestety. Nie rozumiem tez dlaczego (to juz dotyczy Ciebie) stawiajac taka "lekarska" chawire wybrales pompe PW. Na odwierty miales chyba miejsce? Koszta tez spokojnie do przelkniecia jak mniemam. Mysle, ze trafiles na jakiegos "zlotoustego" instalatora-sprzedawce i dales sie nieco zbajerowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 12.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 moze kasy braklo na grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 moze kasy braklo na grunt Eee tam. W tym fachu zawsze sa "zniwa". Ludzie chorowali, choruja i beda chorowac. Natura. Jak nie zlapie ksywki "doktor smierc" to sobie da chlop zawsze rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.02.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Najlepsza to jest pompa ciepła woda/woda - jak są warunki. Udowadnianie wyższości jednego rozwiązania nad drugim, jest raczej typowym marketingiem, stosowanych przez sprzedawców PCi P/W. Przez analogię. Trochę starsi pamiętają reklamy proszku, które zawsze odnosiły się do proszku "zwykłego" - bo to "zwykły" proszek był "zagrożeniem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 12.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Eee tam. W tym fachu zawsze sa "zniwa". Ludzie chorowali, choruja i beda chorowac. Natura. Jak nie zlapie ksywki "doktor smierc" to sobie da chlop zawsze rade. ewentualnie jakas skorke popchnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts