Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana z usługowego na mieszkaniowy + zgłoszenie do użytkowania - jaki dokument ?

muzyk28

Recommended Posts

Witam

po krótce:

inwestycja rozpoczęta w 2003r (pozwolenie z tego roku), zakończenie inwestycji w 2008r (wpisy w dzienniku budowy są co kilka miesięcy - nie ma

odstępów 2/3-letnich), dodatkowo oświadczenie kierownika 2-A o zakończeniu budowy. teraz chce zlegalizowac do konca inwestycje. pierwotnie pozwolenie zostalo wydane na budynek uslugowy, ale zmieniaja w starostwie bez problemu zgodnie z planami zagospodarowania na mieszkalne.

tak wiec zlozylem odpowiednie wnioski + projekt zamienny do starostwa (miesiac temu) i otrzymalem informacje iż : wnioski nalezy poprawic (to dam sobie rade - z pomoca Pan z kancelarii), ale takze nalezy przedstawic dokument potwierdzajacy iz pozwolenie nadal obowiazuje. rozumiem iz jesli w dzienniku budowy byly wpisy bez dziury 2/3-letniej, mam oswiadczenie o zakonczeniu budowy z 2008 r zgodnie z ostatnim wpisem w dzienniku - to wystarczy chyba im taki dokument potwierdzajacy ? chyba po zakonczeniu budowy nie ma zadnego terminu na zmiany ew na mieszkalny (lub na odwrot) i oddanie do uzytkowania ? prosze o pomoc [smile] bede wdzieczny

p.s. dzis bylem w Starostwie, zlozylem korekty do wnioskow/oświadczeń oraz przekazałem kopie dziennika budowy + oświadczenie 2-A, ale inspektor nie wiedziała do końca, czy moga mi zmienic pozwolenie na budowe z usługowego na mieszkalny jesli wg dziennika budowy+2-A budowe zakończono w 2008 , a teraz jest 2013r.

Edytowane przez muzyk28
zmiana tematu