madzielak 11.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam.Mam zamiar sam wykonać rozprowadzenie instalacji wodnej w domu. Aby obliczyć potrzebne przepływy użyłem Kan H2O. Wyszło mi, że do zasilenia łazienki w zimną wodę będę potrzebował rury 32x3. W łazience są dwie umywalki, prysznic, spłuczka oraz pralka. Mam wątpliwości, czy to nie jest za dużo ? Obecnie mam w mieszkaniu największą rurke 3/4 cala. A może winne są większe opory w rurach z PE w porównaniu z starymi z metalu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie wiem, jak ten program liczy owe przepływy, ale podejrzewam, że jeśli zadałeś mu obsłużenie dwóch umywalek, prysznica, spłuczki i pralki, to on po prostu wziął pod uwagę łączną pracę tych urządzeń. Co oczywiście jest bzdurą totalną. Na domowe (jednorodzinne) potrzeby rura 25 to jest świat i ludzie, 32 to na podejście od przyłącza wodociągowego najwyżej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.02.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie wiem, jak ten program liczy owe przepływy, ale podejrzewam, że jeśli zadałeś mu obsłużenie dwóch umywalek, prysznica, spłuczki i pralki, to on po prostu wziął pod uwagę łączną pracę tych urządzeń. Co oczywiście jest bzdurą totalną. Na domowe (jednorodzinne) potrzeby rura 25 to jest świat i ludzie, 32 to na podejście od przyłącza wodociągowego najwyżej. J. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzielak 12.02.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No i też mi się tak wydaje 25 na zasilanie a później 16 (albo 20) do sanitariatów. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts