Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar sam wykonać rozprowadzenie instalacji wodnej w domu. Aby obliczyć potrzebne przepływy użyłem Kan H2O. Wyszło mi, że do zasilenia łazienki w zimną wodę będę potrzebował rury 32x3. W łazience są dwie umywalki, prysznic, spłuczka oraz pralka.

Mam wątpliwości, czy to nie jest za dużo ? Obecnie mam w mieszkaniu największą rurke 3/4 cala. A może winne są większe opory w rurach z PE w porównaniu z starymi z metalu ?

https://forum.murator.pl/topic/176214-czy-alupex-32x3-do-zasilania-%C5%82azienki-to-nie-za-du%C5%BCo/

Nie wiem, jak ten program liczy owe przepływy, ale podejrzewam, że jeśli zadałeś mu obsłużenie dwóch umywalek, prysznica, spłuczki i pralki, to on po prostu wziął pod uwagę łączną pracę tych urządzeń. Co oczywiście jest bzdurą totalną. Na domowe (jednorodzinne) potrzeby rura 25 to jest świat i ludzie, 32 to na podejście od przyłącza wodociągowego najwyżej.

J.

Nie wiem, jak ten program liczy owe przepływy, ale podejrzewam, że jeśli zadałeś mu obsłużenie dwóch umywalek, prysznica, spłuczki i pralki, to on po prostu wziął pod uwagę łączną pracę tych urządzeń. Co oczywiście jest bzdurą totalną. Na domowe (jednorodzinne) potrzeby rura 25 to jest świat i ludzie, 32 to na podejście od przyłącza wodociągowego najwyżej.

J.

Dokładnie. :)