Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spieki

commilito

Recommended Posts

Witam serdecznie - mam straszny problem ze spiekami, węgiel zbryla mi się w twarde kawałki, trudne do rozbicia pogrzebaczem - jest to NIBY ekogroszek z Kzaimierza Juliusza, kosztował mnie mase pieniędzy a zachowuje sie gorzej niż źle. Być może zostałem oszukany i to wcale nie jest groszek z Julisza. A może ja mam źle ustawione coś z parametrami na piecu?

zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 60st (na dom za zaworem 4-drożnym wychodzi ok 48st)

zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 40st

czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 5s

przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 37s

praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s

siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg

przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min

Dodatkowo spalanie węgla na poziomie ok 30 kg (dom niezbyt ocieplony, okna raczej do wymiany) nie jest chyba wynikiem rewelacyjnym ?

Proszę o jakieś rady, czy coś gdzieś źle robię? Zostałem oszukany? Ile teraz powinno wynosić spalanie? Skąd takie spieki?

IMG_8560 [50%].jpg

IMG_8561 [50%].jpg

IMG_8562 [50%].jpg

IMG_8563 [50%].jpg

IMG_8564 [50%].jpg

Masz chyba kocioł Kielara to należy brać też pod uwagę, że ma on duża stratę kominową ( taki to już jest wynalazek przerobiony z kotła zasypowego czyli śmieciucha)

Dom słabo ocieplony wiadomo, że spala więcej. Napisz ile m2 po podłogach grzejesz i jak ocieplony jest ten dom. Tu masz temat o bieżącym zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku to możesz sobie porównać spalanie do innych. Pomijając fakt jakości ekogroszku to najpierw musisz się upewnić czy masz dobrze uszczelnioną retortę. Tak się to robi http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html a wtedy będziesz mógł sobie doprecyzować ustawienia. Jaki masz sterownik ? Jak Ci w miarę szybko osiąga temperaturę zadana to możesz wydłużyć o 1 lub 2 s przerwę podawania.

Witam serdecznie - mam straszny problem ze spiekami, węgiel zbryla mi się w twarde kawałki, trudne do rozbicia pogrzebaczem - jest to NIBY ekogroszek z Kzaimierza Juliusza, kosztował mnie mase pieniędzy a zachowuje sie gorzej niż źle. Być może zostałem oszukany i to wcale nie jest groszek z Julisza. A może ja mam źle ustawione coś z parametrami na piecu?

zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 60st (na dom za zaworem 4-drożnym wychodzi ok 48st)

zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 40st

czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 5s

przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 37s

praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s

siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg

przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min

Dodatkowo spalanie węgla na poziomie ok 30 kg (dom niezbyt ocieplony, okna raczej do wymiany) nie jest chyba wynikiem rewelacyjnym ?

Proszę o jakieś rady, czy coś gdzieś źle robię? Zostałem oszukany? Ile teraz powinno wynosić spalanie? Skąd takie spieki?

A w węglu jest dużo drobnicy czyli-miału ?

Dom słabo ocieplony wiadomo, że spala więcej. Napisz ile m2 po podłogach grzejesz i jak ocieplony jest ten dom. Tu masz temat o bieżącym zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku to możesz sobie porównać spalanie do innych. Pomijając fakt jakości ekogroszku to najpierw musisz się upewnić czy masz dobrze uszczelnioną retortę. Tak się to robi http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html a wtedy będziesz mógł sobie doprecyzować ustawienia. Jaki masz sterownik ? Jak Ci w miarę szybko osiąga temperaturę zadana to możesz wydłużyć o 1 lub 2 s przerwę podawania.

czy mam szczelną retortę... nie wiem muszę sprawdzić, dom ma powierzchnię ok 200m2, ocieplony styropian jakiś wąski (3cm) + [sajding]- fonetycznie (przy czym budowany cegła odstęp kilka cm i połowa cegły także jest dylatacja powietrzna dodatkowo)

A w węglu jest dużo drobnicy czyli-miału ?

raczej nie za wiele, w porównaniu do poprzedniej partii węgla było podobnie

raczej nie za wiele, w porównaniu do poprzedniej partii węgla było podobnie

Jak jest wilgotny to nie będzie widać miału bo się oklejają węgielki dookoła .

To może jest to grubszy twardy węgiel kruszony na kruszarce .

Dasz zdjęcie węgla ? ,kombinuj z wentylatorem więcej lub mniej powietrza .

Jak długo dochodzi do zadanej temperatury ,a potem ile stoi .

Jak jest wilgotny to nie będzie widać miału bo się oklejają węgielki dookoła .

To może jest to grubszy twardy węgiel kruszony na kruszarce .

Dasz zdjęcie węgla ? ,kombinuj z wentylatorem więcej lub mniej powietrza .

Jak długo dochodzi do zadanej temperatury ,a potem ile stoi .

Węgiel mam paczkowany ale jak najbardziej jest nie tyle wilgotny co mokry! Ale mam taka skrzyneczkę gdzie wysypuje po 2-3 worki tam sobie to schnie i dopiero wyschnięty wsypuje do zasobnika... ale faktycznie masz racje - jest sporo tego miału oblepionego na kawałkach węgla - to może być przyczyną tych spieków? Jak sobie z tym poradzić? Jak to wyeliminować?

Dmuchawa jest nastawiona na 3 w 10-cio stopniowej skali - dziś zmieniłem na 5 - zobacze jaka będzie reakcja.

Do zadanej temperatury 60 st C dochodzi wolno (tak mi sie wydaje) i spada szybciej niż przy poprzednim węglu z Piasta.

Co robić? Bo wydaje mi się że chyba więcej już tego "supergroszku" z Juliusza nie kupie bo wiecej z nim problemów niz z innymi i na dodatek spala się go więcej, przy bardzo duzej kaloryczności niż węgla o mniejszej kaloryczności.... już nie mówię o cenie ;/

Węgiel mam paczkowany ale jak najbardziej jest nie tyle wilgotny co mokry! Ale mam taka skrzyneczkę gdzie wysypuje po 2-3 worki tam sobie to schnie i dopiero wyschnięty wsypuje do zasobnika... ale faktycznie masz racje - jest sporo tego miału oblepionego na kawałkach węgla - to może być przyczyną tych spieków? Jak sobie z tym poradzić? Jak to wyeliminować?

Dmuchawa jest nastawiona na 3 w 10-cio stopniowej skali - dziś zmieniłem na 5 - zobacze jaka będzie reakcja.

Do zadanej temperatury 60 st C dochodzi wolno (tak mi sie wydaje) i spada szybciej niż przy poprzednim węglu z Piasta.

Co robić? Bo wydaje mi się że chyba więcej już tego "supergroszku" z Juliusza nie kupie bo wiecej z nim problemów niz z innymi i na dodatek spala się go więcej, przy bardzo duzej kaloryczności niż węgla o mniejszej kaloryczności.... już nie mówię o cenie ;/

Zamiast węgla z kopalni Kazimierz Juliusz, może to być węgiel niewiadomego pochodzenia, Kazimierz Juliusz przeważnie nie ma spieków i ogólnie jest mało popiołu.

Jeżeli w popielniku jest dużo żużla - czyli stopionego popiołu - wyglądającego jak lawa wulkaniczna, to na pewno trzeba zmniejszyć ilość powietrza. Jeżeli natomiast to, jest podobne do koksu - to trzeba zwiększyć ilość powietrza. Bardzo często niedopalony koks jest mylony żużlem .

Do tego ekogroszku można by domieszać jakiegoś innego o zerowej spiekalności i jakoś go spalić .

Może trzeba przeczyścić palnik -kanały powietrza zarastają w palniku

Edytowane przez animuss

• 7 months później...

Witam!!!

Jestem posiadaczem Elektromet EKO- KWP Keller 25 ze sterownikiem R-501. Mam problem z procesem spalania ekogroszku. Mianowicie węgiel strasznie się spieka. Paliłem nim już 3 sezony i było ok. Nie wiem co mogę teraz zrobić. Czy jest to wina nieodpowiednich ustawień czy opału. Bardzo proszę o radę co mogę zrobić żeby zapobiegać spiekaniu.

Moje ustawienia:

Temp. zadana "n" 60 stopni

Czas podawania "d" 30

Szybkość pracy wentylatora "U" (50)

Długość cyklu podtrzymania " "o" 30

Liczba cykli w pracy podtrzymania 1

Z gory dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 1 month później...