commilito 12.02.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam serdecznie - mam straszny problem ze spiekami, węgiel zbryla mi się w twarde kawałki, trudne do rozbicia pogrzebaczem - jest to NIBY ekogroszek z Kzaimierza Juliusza, kosztował mnie mase pieniędzy a zachowuje sie gorzej niż źle. Być może zostałem oszukany i to wcale nie jest groszek z Julisza. A może ja mam źle ustawione coś z parametrami na piecu? zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 60st (na dom za zaworem 4-drożnym wychodzi ok 48st) zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 40st czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 5s przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 37s praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min Dodatkowo spalanie węgla na poziomie ok 30 kg (dom niezbyt ocieplony, okna raczej do wymiany) nie jest chyba wynikiem rewelacyjnym ? Proszę o jakieś rady, czy coś gdzieś źle robię? Zostałem oszukany? Ile teraz powinno wynosić spalanie? Skąd takie spieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.02.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Masz chyba kocioł Kielara to należy brać też pod uwagę, że ma on duża stratę kominową ( taki to już jest wynalazek przerobiony z kotła zasypowego czyli śmieciucha) Dom słabo ocieplony wiadomo, że spala więcej. Napisz ile m2 po podłogach grzejesz i jak ocieplony jest ten dom. Tu masz temat o bieżącym zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku to możesz sobie porównać spalanie do innych. Pomijając fakt jakości ekogroszku to najpierw musisz się upewnić czy masz dobrze uszczelnioną retortę. Tak się to robi http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html a wtedy będziesz mógł sobie doprecyzować ustawienia. Jaki masz sterownik ? Jak Ci w miarę szybko osiąga temperaturę zadana to możesz wydłużyć o 1 lub 2 s przerwę podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.02.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam serdecznie - mam straszny problem ze spiekami, węgiel zbryla mi się w twarde kawałki, trudne do rozbicia pogrzebaczem - jest to NIBY ekogroszek z Kzaimierza Juliusza, kosztował mnie mase pieniędzy a zachowuje sie gorzej niż źle. Być może zostałem oszukany i to wcale nie jest groszek z Julisza. A może ja mam źle ustawione coś z parametrami na piecu? zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 60st (na dom za zaworem 4-drożnym wychodzi ok 48st) zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 40st czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 5s przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 37s praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min Dodatkowo spalanie węgla na poziomie ok 30 kg (dom niezbyt ocieplony, okna raczej do wymiany) nie jest chyba wynikiem rewelacyjnym ? Proszę o jakieś rady, czy coś gdzieś źle robię? Zostałem oszukany? Ile teraz powinno wynosić spalanie? Skąd takie spieki? A w węglu jest dużo drobnicy czyli-miału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 12.02.2013 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dom słabo ocieplony wiadomo, że spala więcej. Napisz ile m2 po podłogach grzejesz i jak ocieplony jest ten dom. Tu masz temat o bieżącym zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku to możesz sobie porównać spalanie do innych. Pomijając fakt jakości ekogroszku to najpierw musisz się upewnić czy masz dobrze uszczelnioną retortę. Tak się to robi http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html a wtedy będziesz mógł sobie doprecyzować ustawienia. Jaki masz sterownik ? Jak Ci w miarę szybko osiąga temperaturę zadana to możesz wydłużyć o 1 lub 2 s przerwę podawania. czy mam szczelną retortę... nie wiem muszę sprawdzić, dom ma powierzchnię ok 200m2, ocieplony styropian jakiś wąski (3cm) + [sajding]- fonetycznie (przy czym budowany cegła odstęp kilka cm i połowa cegły także jest dylatacja powietrzna dodatkowo) A w węglu jest dużo drobnicy czyli-miału ? raczej nie za wiele, w porównaniu do poprzedniej partii węgla było podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 raczej nie za wiele, w porównaniu do poprzedniej partii węgla było podobnie Jak jest wilgotny to nie będzie widać miału bo się oklejają węgielki dookoła . To może jest to grubszy twardy węgiel kruszony na kruszarce . Dasz zdjęcie węgla ? ,kombinuj z wentylatorem więcej lub mniej powietrza . Jak długo dochodzi do zadanej temperatury ,a potem ile stoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 13.02.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jak jest wilgotny to nie będzie widać miału bo się oklejają węgielki dookoła . To może jest to grubszy twardy węgiel kruszony na kruszarce . Dasz zdjęcie węgla ? ,kombinuj z wentylatorem więcej lub mniej powietrza . Jak długo dochodzi do zadanej temperatury ,a potem ile stoi . Węgiel mam paczkowany ale jak najbardziej jest nie tyle wilgotny co mokry! Ale mam taka skrzyneczkę gdzie wysypuje po 2-3 worki tam sobie to schnie i dopiero wyschnięty wsypuje do zasobnika... ale faktycznie masz racje - jest sporo tego miału oblepionego na kawałkach węgla - to może być przyczyną tych spieków? Jak sobie z tym poradzić? Jak to wyeliminować? Dmuchawa jest nastawiona na 3 w 10-cio stopniowej skali - dziś zmieniłem na 5 - zobacze jaka będzie reakcja. Do zadanej temperatury 60 st C dochodzi wolno (tak mi sie wydaje) i spada szybciej niż przy poprzednim węglu z Piasta. Co robić? Bo wydaje mi się że chyba więcej już tego "supergroszku" z Juliusza nie kupie bo wiecej z nim problemów niz z innymi i na dodatek spala się go więcej, przy bardzo duzej kaloryczności niż węgla o mniejszej kaloryczności.... już nie mówię o cenie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.02.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Węgiel mam paczkowany ale jak najbardziej jest nie tyle wilgotny co mokry! Ale mam taka skrzyneczkę gdzie wysypuje po 2-3 worki tam sobie to schnie i dopiero wyschnięty wsypuje do zasobnika... ale faktycznie masz racje - jest sporo tego miału oblepionego na kawałkach węgla - to może być przyczyną tych spieków? Jak sobie z tym poradzić? Jak to wyeliminować? Dmuchawa jest nastawiona na 3 w 10-cio stopniowej skali - dziś zmieniłem na 5 - zobacze jaka będzie reakcja. Do zadanej temperatury 60 st C dochodzi wolno (tak mi sie wydaje) i spada szybciej niż przy poprzednim węglu z Piasta. Co robić? Bo wydaje mi się że chyba więcej już tego "supergroszku" z Juliusza nie kupie bo wiecej z nim problemów niz z innymi i na dodatek spala się go więcej, przy bardzo duzej kaloryczności niż węgla o mniejszej kaloryczności.... już nie mówię o cenie ;/ Zamiast węgla z kopalni Kazimierz Juliusz, może to być węgiel niewiadomego pochodzenia, Kazimierz Juliusz przeważnie nie ma spieków i ogólnie jest mało popiołu. Jeżeli w popielniku jest dużo żużla - czyli stopionego popiołu - wyglądającego jak lawa wulkaniczna, to na pewno trzeba zmniejszyć ilość powietrza. Jeżeli natomiast to, jest podobne do koksu - to trzeba zwiększyć ilość powietrza. Bardzo często niedopalony koks jest mylony żużlem . Do tego ekogroszku można by domieszać jakiegoś innego o zerowej spiekalności i jakoś go spalić . Może trzeba przeczyścić palnik -kanały powietrza zarastają w palniku Edytowane 13 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_a 02.10.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam!!! Jestem posiadaczem Elektromet EKO- KWP Keller 25 ze sterownikiem R-501. Mam problem z procesem spalania ekogroszku. Mianowicie węgiel strasznie się spieka. Paliłem nim już 3 sezony i było ok. Nie wiem co mogę teraz zrobić. Czy jest to wina nieodpowiednich ustawień czy opału. Bardzo proszę o radę co mogę zrobić żeby zapobiegać spiekaniu. Moje ustawienia:Temp. zadana "n" 60 stopniCzas podawania "d" 30Szybkość pracy wentylatora "U" (50)Długość cyklu podtrzymania " "o" 30Liczba cykli w pracy podtrzymania 1 Z gory dziękuje za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 10.11.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Tak wygląda wnętrze pieca i spalony pellet? wiem,że jest źle...ktoś podpowie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts