firewall 20.04.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Na razie zabija mnie czekanie na PnB. We wtorek przejadę się do UM, dowiedzieć się co i jak. Wiem, że jeszcze nie minęło 65 dni od złożenia projektu, ale ...Według mnie Icopal to wyższa liga dla Izohana.Z sąsiadami na razie mam spokój ( ale wolę nie wywoływać wilka z lasu ).Jak na razie usiłuję zainteresować sprzedających swoją osobą. Ale raczej mają mnie w ..... A podobno kryzys i każdy walczy o klienta jak tygrys.Wkurza mnie to że chcę zostawiać spore kwoty a odzew żaden. Na zasadzie, bierz pan to co na składzie i nie wydziwiaj! Z ciekawych informacji to tylko to że za parę miesięcy będę mógł się skupić wyłącznie na budowie ( dziwnie się człowiek czuje w perspektywie utraty pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 20.04.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Z ciekawych informacji to tylko to że za parę miesięcy będę mógł się skupić wyłącznie na budowie ( dziwnie się człowiek czuje w perspektywie utraty pracy) Oby wszystko ułożyło się jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 30.04.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 witam prawie sasiada ja chce budowac w chelmie, wlasnie konczymy projekt, licze ze w lipcy zaczniemy juz budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.05.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Gratuluję uzyskania pozwolenia!! ( droga przez mękę) - teraz już musi być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dołączam się do gratulacji i czekam na pierwsze zdjęcia z pola boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.05.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dzięki za życzenia! Pierwotnie myślałem że więcej frajdy mi to da, ale teraz to tylko pozostała ulga że to już za mną.I takie podsumowanie: ten etap kosztował mnie blisko 9 tysięcy zł ( opłaty, projekty, mapy, geotechnika, OZC,paliwo do auta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupi80 09.05.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Jest pozwolenie to możesz już pisać pismo o zwrot opłaty skarbowej za garaż. To mieszkaniówka więc należy się za darmoche jak psu micha. Argumentacje masz tu ->http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/wspolne_stanowisko.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.05.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Dzięki za życzenia! Pierwotnie myślałem że więcej frajdy mi to da, ale teraz to tylko pozostała ulga że to już za mną. I takie podsumowanie: ten etap kosztował mnie blisko 9 tysięcy zł ( opłaty, projekty, mapy, geotechnika, OZC,paliwo do auta) PnB - Pierwszy nierówny Bój Gratulacje. Pisałeś że będziesz grzał prądem. Nie wiem, może nie doczytałem ale jak konkretnie, kable czy woda plus Kospel ? Jestem w trakcie adaptacji i architektka powiedziała mi że WM nie będzie projektować bo i tak robi to firma co wykonuje.Jestem laikiem ale troche mnie to zdziwiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.05.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) W związku z dziwnymi działaniami Redakcji postanowiłem wykastrować wątek ( podobnie jak czyni Redakcja w innych wątkach). Nie chce mi się kasować wszystkich moich postów, ale postanowiłem wykasować najbardziej osobiste wątki gdyż straciłem zaufanie do właścicieli forum Muratora. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez firewall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 29.06.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 WitamDzieje się tam co u Ciebie czy też czekasz na pogodę?Jak z poziomem wody? Pisałeś że też masz wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.06.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nic nie robię, bo ta woda z nieba już mnie w... kurza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 04.07.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Drenaż, jakieś odwodnienie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.07.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Nie robię, bo nie mam gdzie odprowadzić. Pod humusem mam warstwę piaskową grubości od 60 do 120 cm, a potem gliny. Działka z minimalnym spadem, prawie płasko. W promieniu 300m różnica wysokości to będzie z 0,5m. Drenaż długofalowy zapewnia ( opinia okolicznych mieszkańców) KWK Wesoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 15.08.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 3mam kciuki. Dobrze, że zamierzasz ogrodzić plac budowy. Licho nie spi - zawsze jakieś dziecię może sobie zrobić krzywdę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada1719506750 29.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Pozdrowienia dla krajana Mama nadzieję, że kiedyś będę mógł zobaczyć na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.04.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) No to oby ruszyło już na dobre. Powodzenia! Jeszcze informacja co do opłat skarbowych: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDAQFjAB&url=http%3A%2F%2Fisap.sejm.gov.pl%2FDownload%3Fid%3DWDU20062251635%26type%3D3&ei=cni2ULqFCaqE4ATb8YDoAQ&usg=AFQjCNHKJtrvsKP-x_K-ojKoRw-tDatMmw Art. 2. 1. Nie podlega opłacie skarbowej: 2) dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia oraz zezwolenia w sprawach budownictwa mieszkaniowego; I jeszcze: Stanowisko wspólne Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Budownictwa oraz Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego dotyczace stosowania przepisów ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej: http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/wspolne_stanowisko.pdf 1. Opłata skarbowa w sprawach z zakresu budownictwa mieszkaniowego Na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy o opłacie skarbowej nie podlega tej opłacie dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia oraz zezwolenia (pozwolenia) w sprawach budownictwa mieszkaniowego. Przez budownictwo mieszkaniowe (wielo i jednorodzinne) należy rozumieć wznoszenie, odbudowę, rozbudowę, nadbudowę oraz przebudowę, a także prace polegające na montażu lub remoncie budynków mieszkalnych wraz z instalacjami i urządzeniami budowlanymi zapewniającymi właściwe funkcjonowanie budynku mieszkalnego. Urządzenia budowlane to urządzenia techniczne związane z obiektem budowlanym, zapewniające możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków, a także przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietniki. W świetle tych definicji, jeżeli budynek wielo lub jednorodzinny będzie służył wyłącznie celom mieszkaniowym, wówczas wyłączeniu obowiązku zapłaty opłaty skarbowej podlega dokonanie wszelkich czynności urzędowych, wydanie zaświadczeń oraz zezwoleń (pozwoleń) w postępowaniach związanych z budową tego budynku, w tym zagospodarowania terenu budowy wraz z wykonaniem przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budownictwa mieszkaniowego, zjazdu z drogi, a także budowy garażu (zarówno umiejscowionego w bryle budynku, jak i wolnostojacego). Mając na względzie fakt, że wyłączenie, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy o opłacie skarbowej ma zastosowanie jedynie w sprawach budownictwa mieszkaniowego, w przypadku, gdy zamierzenie budowlane obejmuje także inne niż mieszkaniowe obiekty (cele) budowlane, wyłączenie obowiązku zapłaty opłaty skarbowej nie będzie miało zastosowania. W przypadku wydawania pozwolenia na budowę oraz pozwolenia na użytkowanie budynku o funkcji mieszanej, przy obliczaniu opłaty skarbowej nie uwzględnia się powierzchni mieszkalnej tego budynku. Ja np odzyskałem bezprawnie naliczoną opłatę przez OUG związaną z moimi odwiertami. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts