Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana szczytowa

darkobat

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie wypełnienia szczeliny pomiędzy ścianą szczytową a folią wysokoparoprzepuszczalną dachu.

Szczelina na całej długości jest nierówna w jednym miejscu jest 15cm.w innym 10cm. i6cm.jest strasznie pofalowana, prośba o rade czym to wypełnić .

Próbowałem styropianem ale ciężko go wyciąć i ukształtować /ścianka gr.30cm./,myślałem o wacie skalnej ale nie wiem czy nie będzie chłonęła wilgoci z zewnątrz ,bo na razie nie będę ocieplał budynku z zewnątrz, a chcę wykonać ocieplenie poddasza i boje się że wata w ociepleniu poddasza będzie narażona na wilgoć od strony szczeliny pomiędzy ścianą szczytową a membraną dachową.

Proszę o radę forumowiczów

może i papa ale chyba nie sądzicie ze gość po Waszych postach zerwie dach i membranę żeby go na go na deski i papę przerobić, może i można było lepiej zrobić ale ON już mam jakiś stan i nie ma co sie użalać nad papą chyba...

darkobat, styropian grubości 10cm potnij sobie na paski o grubości ściany (30cm), wkładaj pomiędzy membranę i szczyt a szczeliny delikatnie z obu stron i na kilka razy zapiankuj pianą niskoprężną tak, aby nie wypchnęła styropiany do góry (żeby nie podniósł, nie naprężył membrany)

Jak masz dach zrobiony to dopiero teraz widzisz co sknocił murarz? Przykryj wierzch ściany styropianem grubości 4 cm a wolne przestrzenie pomiędzy nim a ścianą wypełnij pianką poliuretanową niskoprężną. Przypominam o konieczności zakrycia od spodu szczytów i okapów bo stracisz gwarancję na folię. Pozdrawiam.

Dziękuje za rady a czy jakbym zostawił tam puste miejsce nie wypełniając to niczym. Z zewnątrz na ścianie ocieplenie 15cm styropianu a od wewnątrz wata szklana i pustka pomiędzy watą a ociepleniem zew., albo czy można byłoby włożyć tam watę szklaną w trakcie ocieplania poddasza.