darkobat 12.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam.Mam pytanie odnośnie wypełnienia szczeliny pomiędzy ścianą szczytową a folią wysokoparoprzepuszczalną dachu.Szczelina na całej długości jest nierówna w jednym miejscu jest 15cm.w innym 10cm. i6cm.jest strasznie pofalowana, prośba o rade czym to wypełnić .Próbowałem styropianem ale ciężko go wyciąć i ukształtować /ścianka gr.30cm./,myślałem o wacie skalnej ale nie wiem czy nie będzie chłonęła wilgoci z zewnątrz ,bo na razie nie będę ocieplał budynku z zewnątrz, a chcę wykonać ocieplenie poddasza i boje się że wata w ociepleniu poddasza będzie narażona na wilgoć od strony szczeliny pomiędzy ścianą szczytową a membraną dachową.Proszę o radę forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W tym miejscu powinna być deska lub płyta , gdyż folia przepuszcza wilgoć w obie strony. Jak dotkniesz ociepleniem do foli to skropliny przejdą do wełny lub styropianu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 12.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 hmm, dziwne.Wielokrotnie na tym forum czytałem, że przy zastosowaniu folii wysokoparoprzepuszczalnej nie jest błędem styk izolacji tj, wełny lub styropianu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Folia paroprzepuszczalna działa jak tropik od namiotu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Akurat porównanie z tropikiem chybione.Ale jak Mistrz Jan to tylko pełne deskowanie i papa,papa i tak do końca świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Papa, papa i jeszcze raz papa. Ja też tak uważam, jak większość moich kolegów po fachu, niebędących na garnczku sprzedawców membran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 może i papa ale chyba nie sądzicie ze gość po Waszych postach zerwie dach i membranę żeby go na go na deski i papę przerobić, może i można było lepiej zrobić ale ON już mam jakiś stan i nie ma co sie użalać nad papą chyba...darkobat, styropian grubości 10cm potnij sobie na paski o grubości ściany (30cm), wkładaj pomiędzy membranę i szczyt a szczeliny delikatnie z obu stron i na kilka razy zapiankuj pianą niskoprężną tak, aby nie wypchnęła styropiany do góry (żeby nie podniósł, nie naprężył membrany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.02.2013 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jak masz dach zrobiony to dopiero teraz widzisz co sknocił murarz? Przykryj wierzch ściany styropianem grubości 4 cm a wolne przestrzenie pomiędzy nim a ścianą wypełnij pianką poliuretanową niskoprężną. Przypominam o konieczności zakrycia od spodu szczytów i okapów bo stracisz gwarancję na folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkobat 18.02.2013 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dziękuje za rady a czy jakbym zostawił tam puste miejsce nie wypełniając to niczym. Z zewnątrz na ścianie ocieplenie 15cm styropianu a od wewnątrz wata szklana i pustka pomiędzy watą a ociepleniem zew., albo czy można byłoby włożyć tam watę szklaną w trakcie ocieplania poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts