Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie prądu na czas budowy

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedz

A możesz mi powiedzieć jak będziecie się rozliczać?

Kiedy najlepiej składać wniosek o przyłącz docelowy?

Przerabiałem to u rodziców .Sąsiad chciał prąd na 2 tygodnie , zapisaliśmy stan licznika przed i po i tyle miał zapłacić. Potem chciał na miesiąc ( a może 2 ? nie pamiętam ) to zapłacił cały rachunek. Przecież to jemu zależy a nie mnie. A przy ogólnych kosztach i kłopotach z prądem czy zapłaci mniej czy więcej o 100zl to już nie jest problem. Nie musi niczego przerabiać u siebie , bierze prąd poprzez przewód i koniec.

• 8 months później...
Przerabiałem to u rodziców .Sąsiad chciał prąd na 2 tygodnie , zapisaliśmy stan licznika przed i po i tyle miał zapłacić. Potem chciał na miesiąc ( a może 2 ? nie pamiętam ) to zapłacił cały rachunek. Przecież to jemu zależy a nie mnie. A przy ogólnych kosztach i kłopotach z prądem czy zapłaci mniej czy więcej o 100zl to już nie jest problem. Nie musi niczego przerabiać u siebie , bierze prąd poprzez przewód i koniec.

My też tak dogadaliśmy się z sąsiadem i na czas budowy zapłaciliśmy mu za całe zużycie w tym okresie. Montowanie tzw. subliczników itp. jeśli pożycza się prąd na 2-3 miesiące jest nieopłacalne.

wydanie warunków na przyłącze tymczasowe moze zająć tydzień a moze i 2. Potem podłączenie to juz zależy jakiego masz elektryka - lepiej wziac kogos kto ma doswiadczenie i wie jak to w zakładzie prowadzić. jak umie prowadzić to w tydzień sprawę załatwi. Czyli prąd mozna mieć nawet w 2 tygodnie ale lepiej przewidziec miesiac. Czystsze rozwiazanie niz branie od sasiada.

Ja mam np legal i zuzycie pradu na budowie tzn przydział mocy wykorzystany i donotowany przez licznik to 4,7kw. jeśli do sąsiada bysmy sie podpieli to popaliło by gniazdka. Chyba ze 3 fazy - a to zawsze i komplikacja i mozna sasiadowi narobic problemow gdy wysadzi róznicówke.

Jak musisz to wez od sasiada ale imho lepiej byc niezależnym - choc to kosztuje około 2 tys

A to przyłącze tymczasowe to inaczej prąd budowlany ?

Ja na wiosne 2014 planuję rozpocząć budowę, o PNB będę składał po 1 stycznia 2014.

Nie mam nawet skrzynki z prądem w granicy działki, jest prąd dopiero jakieś 60m u sąsiada w ogrodzeniu.

W Tauronie powiedzieli mi, że na taki przyłącz czeka się nawet do 6 miesięcy ale to chyba złącze docelowe które prędzej czy później i tak będę musiał wykonać. A jeśli złoże wniosek o przyłącze tymczasowe to podłączą mi w miesiąc ?

Na przyłącze tymczasowe=budowlane zakłąd wydaje Ci tylko warunki a samo przyłącze robisz we własnym zakresie. 60m to sporo. Ale elektryk sobie poradzi. To bedzie kosztować, bo 70m przewodu lekko liczac po 15zł/m to juz 1050PLN. Przy takiej odległosci to zapewne gruby przewód aluminiowy, bo 5x4mm w miedzi to raczej nie pociagnie (za duże spadki)

Na docelowe to poczekasz choc nie wiem ile ale prowizorke czyli prad budowlany mozesz ogarnac szybko. Szykuj ze 3tys.

A o PNB składaj jak najwcześniej, bo jak złozysz w styczniu to moze to zająć troche. Najwyzej wyślą Ci do poprawki ( i tak wyślą). Zanim złozysz to tez sporo biegania z uzyskaniem wszystkich warunków. jak chcesz startowac w marcu kwietniu to juz powinieneś ostro walczyc z dokumentami.

widzę że temat już trochę dawno założony ale wiecznie aktualny więc napiszę .

Nie wiem jak jest u Was ale gdy ja robiłam przyłącze to nie kupowałam żadnych przewodów - niczego.. dodam że operatorem jest Tauron.

złożyłam wniosek o wykonanie przyłącza na budowę zaznaczajac że nie chcę lini napowietrznej ( słupy) tylko naziemną ( kable w ziemi), oraz podając moc jaką zamawiam. i płaciłam tylko za moc, nie za żadne kable, skrzynki. Wszystko zgodnie z tym co jest napisane na stronie Tauronu.

dostałam warunki, podpisałam umowę, po ok. pół roku zadzwonili elektrycy z Tauronu że przyjadą skrzynke załozyć, mam tylko pokazać gdzie ją chcę. założyli, drogę naprawili po wykopach ( jakieś 40 metrów od słupa kopali) podpisałam protokół odbioru, dostałam fakturę za przyłacze ( ok. 2000 zł) i tak jak już pisałąm - tylko za moc jaka zamówiłam, po stawkach ze strony www Tauronu. Potem zamówiłam swojego elektryka który założył mi taką skrzynkę budowlaną i uziomy. Podpisał oświadczenie które zaniosłam do Tauronu i podpisałam umowę na sprzedaż i dystrybucję energii. Tu zmieniłam moc na niższą niż zamówioną, aby obniżyć rachunek - nei ma z tym problemu żadnego. Stawka umowna - za prąd budowlany. Pani w Tauronie poinformowała mnie, że jak będzie dom zakryty dachem to można zmienić już stawkę na "domową". Rachunki nie zabijają. Dosłownie stówka za dwa miesiące przy typowym budowlanym zużyciu prądu (elektronarzędzia, czajnik elektryczny non stop, betoniarka). Przy czym zaznaczam - przyłącze zrobiłam na większą moc a zamówiłam na budowę mniejszą moc ( w umowie). Prądu wystarcza, nie przekraczamy zamówionej mocy.

może komuś się przydadzą te informacje ;)

Z dokumentami walczę od dawna, projekt kupiony i jest w adaptacji. A o pozwolenie dlatego składam po 1 stycznia 2014, ponieważ łapie się na nowy program rządowy MDM.

Wracając do tematu prądu:

Mam dokładnie tak jak napisała Kendra, mam warunki techniczne z Tauronu i płace za moc przyłączeniową, nie za kable itp itd. Całość ma kosztować ok 2000 zł

Jedyny problem to taki, że na takie przyłącze czekam do 6 miesięcy i z tego co wiem to wykorzystują ten czas praktycznie w całości. I umowę o taki przyłącz mogę zawrzeć dopiero mając PNB, czyli jak dostanę PNB np w lutym to prąd założą mi pewnie w lipcu, a ja chcę budowę zaczynać wiosną.

Na przyłącze tymczasowe=budowlane zakłąd wydaje Ci tylko warunki a samo przyłącze robisz we własnym zakresie. 60m to sporo. Ale elektryk sobie poradzi. To bedzie kosztować, bo 70m przewodu lekko liczac po 15zł/m to juz 1050PLN. Przy takiej odległosci to zapewne gruby przewód aluminiowy, bo 5x4mm w miedzi to raczej nie pociagnie (za duże spadki)

Na docelowe to poczekasz choc nie wiem ile ale prowizorke czyli prad budowlany mozesz ogarnac szybko. Szykuj ze 3tys.

Chętnie zrobiłbym taki przyłącze budowlane o jakim piszesz, ale czy potem na tych samych kablach dostanę przyłącze docelowe czy będę musiał robić ponownie przyłącz i płacić Tauronowi wspomniane 2 000 zł ?

Czy przy prądzie budowlanym mogę sobie zażądać taką moc przyłączeniową jaką chcę ? Tak żeby była już potem odpowiednia na przyłącze docelowe do użytkowania w domu ?

NIe wiem, jak działa Tauron, w Stoen tymczasówka jest szybka i niezależna od docelowego. A więc jest to kabel tymczasowy który jest zbudowany po najmniejszej linii oporu(np na drewnianych słupach wzdłuż płotu do najbliższej skrzynki), po budowie zazwyczaj do usunięcia a przyłacze docelowe na osobnych kablach (m.in przejście przez ZUD, inwentaryzacja powykonawcza etc).

Dzięki za odpowiedź, przypuszczam, że w Tauronie będzie podobnie.

Tak więc nie będę 2x na przyłącz kasy tracił i poczekam już na złączę docelowe.

Wykonawcy będą musieli jechać z agragatu

W Tauronie za przylacze budowlane placilem okolo 65 zl a wnioskowalem o 6/7kW

i przylacze jest niezalezne od tego docelowego - musisz wystapic tylko jeszcze raz o warunki do budowlanego

Jeżeli agregat jest Twój albo go będziesz musial kupić to średnio Ci się to opłaca - ale to wszystko zależy od warunków jakie Ci dadzą

W Tauronie za przylacze budowlane placilem okolo 65 zl a wnioskowalem o 6/7kW

i przylacze jest niezalezne od tego docelowego - musisz wystapic tylko jeszcze raz o warunki do budowlanego

Jeżeli agregat jest Twój albo go będziesz musial kupić to średnio Ci się to opłaca - ale to wszystko zależy od warunków jakie Ci dadzą

To jest całkowity koszt przyłącza ? Czy opłata do Tauronu a wykonanie osobno ? To pewnie wyjdzie podobnie jak pisał kolega wyżej... kable, elektryk itp itd

To zapewne opłata za przydział mocy. Co do agregatu to przez 2,5 miesiąca moi budowlańcy zużyli 900kwh. Raczej sporo i agregat musiałby duuużo przepalić aby tyle wyprodukować. Potrzeby elektryczne to nie tylko elektronarzedzia na budowie, ale i lodówka, kuchenka do gotowania, boiler do grrzania wody - prysznic etc

Nie doczytałem że masz 60m do położenia a to zmienia trochę postać rzeczy

Ale na Twoim miejscu i tak wystąpił bym o warunki na budowlany to nic nie kosztuje

65zl za przydział mocy

200zl uzywana skrzynka budowlana

150zl podłączenie elektryka

Przy czym skrzynkę po budowie odsprzedam

Kabla nie wykorzystasz do przyłącza docelowego. Jedynie mógłbyś go później wykorzystać do podłączenia od docelowej skrzynki do domu - (ale pewnie nie 60m)