Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie na budowę domu

Recommended Posts

początkowo mieliśmy robić tymczasowe ogrodzenie z siatki leśnej + pale drewniane ale ostatecznie zdecydowaliśmy się juz na ogrodzenie stałe - słupki ocynkowane + zwykła siatka ( bo takie planowaliśmy). koszty wychodziły nas porównywalnie ( nieduża różnica) dlatego zrezygnowaliśmy z tymczasowego. jeżeli nie planujesz żadnego "bogatszego" ogrodzenia to moim zdaniem tak jest najlepiej.

Wszystko zależy od lokalizacji bramy jak i wielkości działki. Ja postawiłem stemple + siatka leśna i to był najlepszy wybór :) Już kilkukrotnie musiałem wyciągać słupki albo przecinać płot aby wykonać różne prace. Rozplantowanie pozostałej ziemi, wjazd pompy itd.

Przy ogrodzeniu tymczasowym jeśli stawiasz je samemu koszty są niewielkie ok 600 zł przy działce ok 1000m.

dokładnie jak przedmówca, kup najtańszą siatkę leśną, popytaj może ktoś ma jakieś stare stemple może komuś po budowie zostały, na ogrodzenie jak znalazł. A w każdej chwili możesz wyciągnąć dwa słupki jak przyjedzie coś większego a potem je ponownie wkopać, nawet jak ci uszkodzi płot to marna strata...

Ja również uważam, że jeśli planujesz na ogrodzenie docelowe coś innego niż siatka, to wtedy warto ogrodzić siatką leśną i stemplami na czas budowy. Mnie takie ogrodzenie wyniosło 760 zł. Ze wszystkimi dodatkami i wypożyczeniem wiertnicy A le działka mała, niewiele pona 600 metrów.. Myślę, że warto było, zwłaszcza, że już jeden duży samochód w nie wjechał.

• 3 weeks później...

popieram pomysł siatki leśnej.

my siatkę kupilismy z ogłoszenia na FM-chyba 50mb za 200pln.. kilka stempli i ogrodzenie gotowe.

jak była dostawa więźby dachowej to kierowcy najwygodniej było wjechać nie "bramą" tylko przez środek ogrodzenia- rozcieliśmy siatkę- rozładował dechy- siatkę spielismy drutami i spełniała funkcję jeszcze 2 lata..

nie martwisz się żadnym hdsem-że coś się omsknie na docelowe ogrodzenie, a i dostawcy szczęśliwsi, że maja pełen manewr na placu.

na koniec po elewacji planujemy podjazd-i dopiero ogrodzenie docelowe.