Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy małego domku- Słoneczny :)

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Witam:)

Miło zobaczyć jak powstaje kolejny "słoneczny", łezka się kręci jak człowiek wspomina czas budowy:)

Pozdrawiam

Witaj Moniko,

Oglądałam wielokrotnie Twój dziennik budowy. Podobają mi się Twoje aranżacje kuchni i łazienki i nie powiem bo bardzo mi pomogły w lepszym wyobrażeniu sobie przestrzeni i możliwości jej zagospodarowania :)

Oczywiście teraz kiedy mam już ściany znam rzeczywistą wielkość pomieszczeń i pozostaje mi tylko zaprojektowanie wszystkiego po swojemu a to jak się okazuje nie jest proste ;)

Pozdrawiam serdecznie :)

• 1 month później...

Witam serdecznie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę Słonecznego narazie przyszło mi z gminy mapka z ustanowionym wjazdem i określeniem zabudowy, przeglądam wszystkie dotychczasowe dokonania w budowie waszej jak i innych "słonecznych" :) Czy macie tę samą ekipę od fundamentu po dach? czy robicie etapami? Jezeli to nie tajiemnica to ile kosztowało was położenie dachu? Pozdrawiam i z ciekawością czekam na dalsze opisy z waszych wzmagań.

ps. Jaki wymiar ceramiki daliście na ściany bo to nie są chyba Maxy?

Edytowane przez rymcymcym

• 1 month później...
Witam serdecznie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę Słonecznego narazie przyszło mi z gminy mapka z ustanowionym wjazdem i określeniem zabudowy, przeglądam wszystkie dotychczasowe dokonania w budowie waszej jak i innych "słonecznych" :) Czy macie tę samą ekipę od fundamentu po dach? czy robicie etapami? Jezeli to nie tajiemnica to ile kosztowało was położenie dachu? Pozdrawiam i z ciekawością czekam na dalsze opisy z waszych wzmagań.

ps. Jaki wymiar ceramiki daliście na ściany bo to nie są chyba Maxy?

Witam

Przepraszam ze tak późno ale budowa,praca i dzieci wiec i czas na prowadzenie dziennika gdzieś uciekł:(

Na budowie są już okna wiec powoli do przodu.

A co do pytań.

Pustaki sa Porotherm P+W 30 tak jak w projekcie.trochę wolniej się buduje ale naszej ekipie wyszły naprawdę równiutkie ściany:)

Ekipę mieliśmy jedna.

Zrobili od pustej łąki po dach i naprawdę szlo im super i nie potrzebowali nadzoru.czujny sąsiad wystarczył:):)

położenie dachu kosztowało za dużo:bash:

A tak serio to głównie wina tego iż kratownicy nie zamówiliśmy w fabryce tylko była robiona na budowie.

Wg projektu kratownica połączona jest na łączeniach sklejka a my wymyśliliśmy ze blachami będzie szybciej i taniej.

Ale!!

Szybciej nie było bo znaleźć blachy o takich wymiarach wcale nie jest łatwo czyli tez i nie jest tanio:(

Po drugie gwoździe.Do blach nie mogą być zwykle tylko Anchory (jakoś tak to się chyba pisze:)oczywiście to chyba najdroższe gwoździe na tej planecie:(

Biorąc pod uwagę powyższe koszt zrobienia kratownicy na budowie w porównaniu z fabryką to różnica ok 5000pln na niekorzyść tych na budowie:)

U nas zadecydował tylko czynnik czasowy.nie wzięliśmy pod uwagę ze w fabryce potrzebują ok 6 do 8 tygodni na wykonanie kratownicy i nie chcieliśmy tyle czekać.na budowie jeśli jest cały materiał to kilka dni.

Kosztował wiec więcej ale jest i na głowę nie kapie:)

Całość dachu kosztowała w granicach 35/36tys i szczerze polecam kratownice z fabryki.znacznie mniej zachodu a i często montaż w cenie.Jedynie trzeba pamiętać żeby zamówić zanim jeszcze ekipa wbije pierwszą łopatę.

Jeśli będziesz mieć dalsze pytania postaram się zaglądać bardziej regularnie na dziennik i odpowiadać znacznie szybciej niż tym razem.

Pozdrawiam

Arek

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...

Witam, Przygotowuję się do budowy, traz są papierki, a na wiosnę ruszam. Buduję z innego projektu , ale też mały parterowy dom z garażem. Słoneczny oglądałem ale ostatecznie wybralismy inny. Przeglądam bloga i bardzi mi się podoba, podobne gusta co do wystroju, chociaż różnica wieku dużo. Dalej będę sledził posty, i pewnie zwracał się z pytaniami. Pierwsze już mam o dach , ten koszt kratownicy to chodzi o więźbę??? Mam dach 30 stopni czy też mozna zamówić w fabryce???

I jeszcze jedno ten koszt 35 to z dachówka i robocizną....:rolleyes:

Witam, Przygotowuję się do budowy, traz są papierki, a na wiosnę ruszam. Buduję z innego projektu , ale też mały parterowy dom z garażem. Słoneczny oglądałem ale ostatecznie wybralismy inny. Przeglądam bloga i bardzi mi się podoba, podobne gusta co do wystroju, chociaż różnica wieku dużo. Dalej będę sledził posty, i pewnie zwracał się z pytaniami. Pierwsze już mam o dach , ten koszt kratownicy to chodzi o więźbę??? Mam dach 30 stopni czy też mozna zamówić w fabryce???

Witaj Rysiek,

Na początek gratuluję rozpoczęcia, mam nadzieję, że papierki idą gładko :) Może załóż dziennik wraz z rozpoczęciem budowy, chętnie będziemy odwiedzać ;)

Za dach wyliczyliśmy ok 35 tyś za :więźbę czyli też kratownice, dachówki, gwoździe najdroższe w kosmosie i robotę majstrów. Można było na tym oszczędzić nawet 5 tys jeśli zamówilibyśmy w fabryce co też Ci polecam jeśli dbasz o finanse. Zadzwoń bądź zawczasu wybierz się do fabryki z projektem i z pewnością zostaniesz oświecony. Myślę, że bez problemu zrobią Ci 30 st.i przygotują wycenę. Zapytaj oczywiście o termin wykonania, zawsze też warto porozmawiać ze swoim majstrem. Niestety niektóre sprawy wychodzą w trakcie budowy. Mimo szerokiej lektury nie przewidzieliśmy hecy z dachem. Dalej pech już nas raczej omijał, może raczej drobnostki.

Co do wystroju to jesteśmy zwolennikami ponadczasowych, dość neutralnych rozwiązań coby nie gryzły w oczy, pozwalały w domu odpocząć i nie znudziły się po roku czasu. Niech Cię nie zwiodą małe dzieci ;) za dzieciaki, budowę domu oraz sadzenie drzewa wzięliśmy się w okolicach 30tki. Takie czasy:)

Tymczasem pozdrawiam

Ja w swoim "słonecznym 2" robiłem tradycyjny ze stropem belkowym i więźbą. Koszt robocizny z materiałem za strop i dach w całości to 44170 zł. Dach podniesiony do 35stopni z uwagi na plan zagospodarowania. Powierzchnia dachu 190m2. Dachówka zwykła betonowa. Takie są ceny !

Rob.

Witam :)

Trochę Wam zazdroszczę tego garażu ;) Co do dachu to przyznaję że nie wiem- nie liczyliśmy w ten sposób. Jak gdzieś wyżej pisałam wyszło nam za dach z robotą około 35 tys. W trakcie też myśleliśmy żeby samemu się za to zabrać zwłaszcza jak wyszły dodatkowe koszty:bash: więc rozumiemy desperację:yes:

Co do tych dalszych prac to u nas właśnie pracuje tynkarz (wreszcie:wave:)

Pozdrawiamy!

Witam :)

Trochę Wam zazdroszczę tego garażu ;) Co do dachu to przyznaję że nie wiem- nie liczyliśmy w ten sposób. Jak gdzieś wyżej pisałam wyszło nam za dach z robotą około 35 tys. W trakcie też myśleliśmy żeby samemu się za to zabrać zwłaszcza jak wyszły dodatkowe koszty:bash: więc rozumiemy desperację:yes:

Co do tych dalszych prac to u nas właśnie pracuje tynkarz (wreszcie:wave:)

Pozdrawiamy![/quote

Witam,

dziekuje za odpowiedz w sprawie dach bardzo mi sie te wskazówki przydadzą, dziennik założę, ale jak wybiorę wykonawcę , co nie jest łatwe. mam nadzieję, że do kwietnia sie uporam z tym wszystkim. Będa obserwował Wasze poczynania i wskoczę mam nadzieje na wiosne. Jesli pozwolicie w razie pytań zawrócę jeszcze Wam głowę.

pozdrawiam

Rysiek

• 4 weeks później...

KOMIN

Co do komina - mąż mnie oświecił i wygląda to tak- mamy znajomego zajmującego się systemami kominowymi który dobrał nam system i jest to coś właśnie jak schiedel ale polskiej firmy i tańszy :) Wnioski niech każdy wyciąga we własnym zakresie ;)

W naszym budowaniu w ogóle sporo korzystaliśmy ze znajomych firm bądź uprzejmości znajomych lub też ich wiedzy i doświadczenia. Wykonawcy też z polecenia. Aktualnie mamy mistrza tynków właśnie z polecenia i robi naprawdę rewelacyjne tynki. Panów od inst wod-kan i ogrzewania też "odziedziczyliśmy" po znajomych. Kierbud też znajomy tudzież geodeta to szkolny kolega męża. Ekipę budującą wziął z polecenia nasz sąsiad bo mieliśmy dobre doświadczenie również finansowe. Właściwie mało co zdarzyło się przypadkiem. Byliśmy w dobrych rękach ;) Oby nie zapeszyć i byle tak do końca.

Przyznam, że to ułatwia budowanie i jak na razie okropnych wpadek nie było ani większych trudności. Jak coś się uszkodziło w kominie to znajomy przyjechał i wymienił bez przepraw z reklamacjami. Nawet nie było nas na budowie...

KOCIOŁ

My do tej pory nie mamy zakupionego kotła. Przypominam, że czekamy na ponowną wycenę ogrzewania podłogowego z tańszym kotłem. Tyle, że kocioł można wymienić za parę lat na bardziej wypasiony ale korzystamy z doświadczenia kolegi który kocioł ma za 2,5 tys a nie za 8,5 i wszystko w domu gra. Czekamy na opinię fachmana który ma za to przecież odpowiadać.

DACHÓWKA

Jeśli chodzi o dachówkę to mamy cementową Braas i jesteśmy zadowoleni. Projekt dachu zakładał takie obciążenie więc zostaliśmy przy tym uznając, że jest to solidniejsze rozwiązanie niż blachodachówka. Mieliśmy w planie Ruuki Finnera ale cena była porównywalna z dachówką cementową i zostaliśmy przy tym. Dachówka to dachówka a blacha to blacha.

Co prawda nasz forumowy znajomy Artix (jest w komentarzach) ma ruuki i nie narzeka. Wszystko jest więc kwestią przekonań i gustów :)

WIĄZARY

Ja bym brała :) Mieliśmy mieć prefabrykowane ale było już za późno. W początkowej fazie człowiek nie wie jak się zgrać czasowo ze wszystkim. Brak doświadczenia i akurat znikąd pomocy bo każdy inaczej się budował. Cena pewnie nie odbiega masakrycznie a montaż i to że firma odpowiada za całość to jest warta uwagi.

KOSZTORYS

Zdaje mi się, że zestawienie materiałowe zrobił nam majster i na tej podstawie w hurtowniach wycenili nam materiały. Mój mąż sobie sam sprawdzał gdzie taniej, jak liczą transport i rabaty. Poskładaliśmy to do kupy i wyszedł kosztorys :) Jeśli się na tym nie znasz i nie masz czasu to zleć kosztorys. Tylko czy kosztorys uwzględnia rabaty czy raczej liczy ceny średniorynkowe?

POWODZENIA :)

Witam, dziekuje za wyczerpujące odpowiedzi, Tez staram sie korzystac z wiedzy znajomych , ale u mnie wiekszośc robiła systemowo , wykonawca + materiał i cała logistyka, a to wymusza czesto materiał i technologie.

Mój Wykonwca nie zajmuje sie materiałami , ten zamówiony kosztorys to raczej zestaw materiałow taki konkretny ma byc z kilkoma propozycjami cen z rynku miejscowego, ale decydować będe ja.

Pytałem o komin i piec bo skłaniam sie ku kondensacyjnemu, a wtedy przy robieniu komina trzeba spełnic inne warunki, u nas kondensaty sa około 5-6 tysięcy , więc sie zastanawiam. Tym bardziej , że Unijne przepisy maja wprowadzic w tym roku , ze tylko kondensaty, moze to sie przesunie, ale przyszłosciowo pewnie to wejdzie. Jak da rade to lepiej najbardziej ekoligiczne odrzewanie, bo normy beda ostrzejsze. Co do ekip z polecenia lub znajomych to fajnie , ze takich macie. Jak na razie mam takiego wykonawcę na SSO+dachówka. Reszty szukam, bo tez uważam, że tacy najlepsi.

jeszcze raz dziekuje za poswięcony , czas, powodzenia

Rysiekb

KOMIN

Co do komina - mąż mnie oświecił i wygląda to tak- mamy znajomego zajmującego się systemami kominowymi który dobrał nam system i jest to coś właśnie jak schiedel ale polskiej firmy i tańszy :) Wnioski niech każdy wyciąga we własnym zakresie ;)

W naszym budowaniu w ogóle sporo korzystaliśmy ze znajomych firm bądź uprzejmości znajomych lub też ich wiedzy i doświadczenia. Wykonawcy też z polecenia. Aktualnie mamy mistrza tynków właśnie z polecenia i robi naprawdę rewelacyjne tynki. Panów od inst wod-kan i ogrzewania też "odziedziczyliśmy" po znajomych. Kierbud też znajomy tudzież geodeta to szkolny kolega męża. Ekipę budującą wziął z polecenia nasz sąsiad bo mieliśmy dobre doświadczenie również finansowe. Właściwie mało co zdarzyło się przypadkiem. Byliśmy w dobrych rękach ;) Oby nie zapeszyć i byle tak do końca.

Przyznam, że to ułatwia budowanie i jak na razie okropnych wpadek nie było ani większych trudności. Jak coś się uszkodziło w kominie to znajomy przyjechał i wymienił bez przepraw z reklamacjami. Nawet nie było nas na budowie...

KOCIOŁ

My do tej pory nie mamy zakupionego kotła. Przypominam, że czekamy na ponowną wycenę ogrzewania podłogowego z tańszym kotłem. Tyle, że kocioł można wymienić za parę lat na bardziej wypasiony ale korzystamy z doświadczenia kolegi który kocioł ma za 2,5 tys a nie za 8,5 i wszystko w domu gra. Czekamy na opinię fachmana który ma za to przecież odpowiadać.

DACHÓWKA

Jeśli chodzi o dachówkę to mamy cementową Braas i jesteśmy zadowoleni. Projekt dachu zakładał takie obciążenie więc zostaliśmy przy tym uznając, że jest to solidniejsze rozwiązanie niż blachodachówka. Mieliśmy w planie Ruuki Finnera ale cena była porównywalna z dachówką cementową i zostaliśmy przy tym. Dachówka to dachówka a blacha to blacha.

Co prawda nasz forumowy znajomy Artix (jest w komentarzach) ma ruuki i nie narzeka. Wszystko jest więc kwestią przekonań i gustów :)

WIĄZARY

Ja bym brała :) Mieliśmy mieć prefabrykowane ale było już za późno. W początkowej fazie człowiek nie wie jak się zgrać czasowo ze wszystkim. Brak doświadczenia i akurat znikąd pomocy bo każdy inaczej się budował. Cena pewnie nie odbiega masakrycznie a montaż i to że firma odpowiada za całość to jest warta uwagi.

KOSZTORYS

Zdaje mi się, że zestawienie materiałowe zrobił nam majster i na tej podstawie w hurtowniach wycenili nam materiały. Mój mąż sobie sam sprawdzał gdzie taniej, jak liczą transport i rabaty. Poskładaliśmy to do kupy i wyszedł kosztorys :) Jeśli się na tym nie znasz i nie masz czasu to zleć kosztorys. Tylko czy kosztorys uwzględnia rabaty czy raczej liczy ceny średniorynkowe?

POWODZENIA :)

• 1 month później...

Ooo jak miło usłyszeć że ktoś jest zadowolony z tynków gipsowych. Podobno teraz robi się już w większości nowych budynków gipsowe, a jednak co spojrzę na znajome dzienniki każdy robi cementowo wapienne. Nie wiem czym to jest spowodowane ale my właśnie też jestesmy prawie:) zdecydowani na gipsowe. Czy pod glazurę tez je robiliście? Chyba się nie robi ... Liczył Was za m kw jak leci czy odliczał okna i drzwi a osobno doliczał cenę listew?

Pozdrawiam :)