karolkak 12.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jak w tytule. Regularnie poszerzam swoją wiedzę w zakresie interesujących mnie rozwiązań w zasadzie od czasu kiedy j-j ogłosił swój sukces.Ale im więcej czytam tym bardziej mam wrażenie że głupia jestem w temacie budowania tak bardzo jak tylko można. W zasadzie moje doświadczenia z budowaniem kończą się na stawianiu babek z piasku. Chce pasywnego, na płycie, z reku i gwc. Musi być też studnia i oczyszczalnia - bo nie ma kanalizy ani wody w pobliżu, a miejsce na działce jest. Dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Oczywiście projekt indywidualny.Płyta najlepiej z ogrzewaniem powietrznym ale podłogówka wodna też będzie.Ściany z betonu komórkowego 24cm, może 30 jak ktoś poda konkretny argument. Ocieplenie pod płytą 30cm, ściany 30cm strop 50cm-wełnaDach wiązary prefabrykowane. To jest wszystko czego jestem pewna. Teraz zaczynają się schody.Problem 1:jaki beton komórkowy ? jest kilku producentów, różne ceny i różne U. Czy U ma aż tak duże znaczenie? Jaka różnica czy to będzie 0,36 czy 0,40 przy 30cm styro? I ceny ytong kosmiczne, solbet mniej kosmiczne - tylko bloczki pióro-wpus, prefabet bielskobiała cena 2/3 ytonga bloczki gładkie plus palety zwrotne (choć nie wiem czy to na to warto patrzeć). Gęstość porównywanych bloczków 400-450.Załużmy że z racji ceny i głatkości wybieram prefabet. Obecnie sądzę że różnica U przy planowanym ociepleniu nie ma znaczenia.W takim razie z czego ścianki działowe. Ytong ma fajną ofertę. Płyty panelowe z BK. Kusząca propozycja zrobienia spójnego systemu. Może by do BK z Prefalbetu wstawić ściany wewnętrzne z Ytonga? Można tak mieszać? Jak nie to co innego na działówki?Kolejny problem jaki strop zrobić? Przeczytałam temat z Waszymi zdaniami odnośnie tego jaki strop lepszy: Drewniany czy betonowy ale to nie pomogło mi podjąć decyzji. W sumie to skłaniam się do drewnianiego ale wydaje mi się taki.. hm otwarty? i w sumie to jak go zrobić? Płyty GK podwieszone do wiązarów na płytach wełna, między wiązarami wełna - i tyle? Jakoś mało, może czegoś nie doczytałam?Strop betonowy wydaje mi się zbyt ciężki jak na plany poddasza nieużytkowego. Podobała by mi się możliwość zrobienia czegoś solidnego a równocześnie lekkiego tylko czy jest coś takiego. Znalazłam ciekawą propozycje. Ytong płyty stropowe. Bez lania betonu. Troche się napaliłam ale czy można łączyć bloczki prefalbetu z systemowym rozwiązaniem ytonga ? ktoś ma już jakieś doświadczenia z tym systemem? Może jakaś inna firma ma podobne rozwiązania? Czkam na Wasze wsparcie i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) założenia niezłe. dom pasywny = szczelny, czyli odpadają materiały konstrukcyjne na pióro-wpust. podejście masz dobre, wiesz czego oczekujesz, reszta zależy od dobrego projektanta - takiego co zna się na pasywności, a nie na wizualizacjach. Trzeba tez patrzec na koszty. Robienie w parterówce z poddaszem nieużytkowym ciężkiego czy drogiego stropu to lekka przesada, zwłaszcza jeśli wiązary na dach. nie piszesz nic o powierzchni, ani przeszkleniach, czyli jeszcze nie wiesz jak to ma wyglądać. Bierzesz dotację? Edytowane 12 Lutego 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.02.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dlaczego BK? Ściągnij sobie program do obliczeń cw., np. termika.exe. Ciężki strop może pełnić funkcję akumulacyjną i stabilizować cały budynek, ale jeśli nie ma takiej potrzeby ... W drewnianym przydałaby się jeszcze jakaś warstwa nośna czy paroizolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 12.02.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Na dotacje mnie nie stać, szkoda zachodu.Powierzchnia całkowita 160m^2powierzchnia okien wstępnie 18m^2 od południa, 7,2 od wschodu, 6,3 od zachodu i 4,3 + drzwi wejściowe od północy.Wkleje plan jak go troche podszlifuje. Właśnie ten strop. Powinien być lekki i tani. Widze że coś mi umkneło w kwestii stropu drewnianiego. Oczywiście na płytach GK folia paroizolacyjna, ale warstaw nośna ? co to i gdzie?BK - bo tani i dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 12.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 dom pasywny = szczelny, czyli odpadają materiały konstrukcyjne na pióro-wpust. Obecnie chyba wiekszość materiałów jest na pióro i wpust ale to raczej nie jest problem. Szczelnośc ściany można uzyskać poprzez przetarcie ściany, tzn. tych połaczeń pionowych klejem. Nie jestem specjalistką od pasywności ale takie domy sa praktycznie pozbawione CO, czyli nie robi się np. ogrzewania podłogowego. Ideą domów pasywnych jest chyba to, że mają sie ogrzać z zysków bytowych, słonecznych i ewentualnei wspomaganie tego np. jakimś nadmuchem. Na ściane to bym proponowała metariął możliwie najtańszy i raczej cienki, czyli np. silikaty 18cm (choć są też 15cm). Większośc projektów nadaje się na takie odchudzenie ścian. Zaoszczędzone pieniadze warto wydać na lepszą izolacje. Tym bardziej na działówki proponowała bym silikaty z powodu ich akumulacyjności. BK i Ytong mają o wiele słabsza akumulacyjność. Z tego co kiedyś czytała o domu JJ to On pisał, że u niego taki dom się ekonomicznie zwróci ale z tego względu, ze wiele prac robił sam. Pisał coś o tym, że jakby miał te prace zlicić jakiejś firmie czyli za nie zapłacić to budowa takiego domu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Aha, dodam, że warto sobie zrobić zestawienie cen poszczególnych materiałów ściennych, bo np. to co w Warszawie wyjdzie taniej nie znaczy , ze w Krakowie tez tak wyjdzie, ponieważ cena metraiałów mocno jest uzależniona od odległosci mięzy fabryką a placem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 To bierz się za OZC. potem zależy jak dom będziesz użytkował będziesz się zastanawiał nad sposobem ogrzewania i tym czy potrzebujesz akumulacyjny strop czy nie, ewentualnie chłodzący również. masz wiązary, to masz równą powierzchnię, kwestia gustu jak zrobić G-K, jedni kręcą bezpośrednio, inni opuszczają (jak potrzebują przestrzeń do wykorzystania na instalację WM na przykład. Po co zaraz req - poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Obecnie chyba wiekszość materiałów jest na pióro i wpust ale to raczej nie jest problem. Szczelnośc ściany można uzyskać poprzez przetarcie ściany, tzn. tych połaczeń pionowych klejem. Nie jestem specjalistką od pasywności.... no to trochę widać zgodnie z zaleceniami instytutu domów pasywnych i dokumentacją szczelność ściany uzyskuje się przy co najmniej 30% wypełnieniu spoiny pionowej - choćbyś tarła 2 lata nie wetrzesz tak głęboko. Na ten przykład bloczki Ytong PP400 mają wymiar 20 i są gładkie bez piór i wpustów - swój mam zaprojektowany z takiego, spełnia z zapasem wytrzymałość na ściskanie nie musi być w parterówce z lekkim stropem (a właściwie bez stropu) 500 albo i 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 12.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 gentoonx możęsz podesłać jakiś link do tego ytonga? 20 to wysokosć czy grubość? Jakie U ściany planujesz osiągnąć i ile da ci z tego mur a ile izolacjia (styro lub wełna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) 20 to szerokość, termoizolacja 20 cm 0,33 U=0,12 no kurde, byłem właśnie na stronach xella i zmienili program produkcji, a nikt inny nie ma takiej oferty - wyjdzie stawiać z klasy 500 i U się pogorszy do 0,13 pewnie. stara oferta - 9-ta pozycja Edytowane 13 Lutego 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Zdjęcie jest za małe i nic nie da się odczytać. Wklej większe.MOżesz wkleić link do trony xelli z tym bloczkiem? Nawet do tej ich aktualnej oferty. Szukałam na ich stronei ale najwęższe znalazłam 24cm, a chciałam sie zapoznac z parametrami tego 20cm jeśli taki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Nie zapoznasz sie bo zmienili program produkcji skur.... zaraz dokleję wycinek sorry nie dokleje bo nie ten cennik w dwusetkach robią już tylko YTONG PP3/0,5 S i YTONG PP4/0,6 S nawet gładkich już nie mam już - a miały być takie Edytowane 13 Lutego 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Chyba jakies bajki opowiadasz bo ja tam w ogóle nie widze bloczków ytong szerokosci 20cm. O tym Ytongu PP3/0,5 S znalazłam informację, że ma grubośc 11,5 (i tylko taką) i jest przesnaczony na ścianki dizałowe. Podrzuc jakis link ze strony Ytonga, gdzie jest jakakolwiek informacja o tym, ze produkuja, produkowali, lub będa produkować Ytong szerokoci 20cm na ściany nośne. O 20cm pisza, owszem ale o SILCE 20 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) dałem wyżej - produkowali przeliczyłem na 500, będzie U=0,128 - trudno się mówi, 50kWh w minus Edytowane 13 Lutego 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Tam tez jest napisane o bloczkach 17,5cm, tylko jakos nie wierzyc mi się nei chce, zeby to były bloczki konstrukcyjne. To co podajesz jest zbyt enigmatyczne żeby było wiarygodne a szkoda Poza tym jesli takie produkowali to pewnie mają na magazynie i to jeszcze sporo. O ile faktycznie mieli takie formy i to było produkowane Edytowane 13 Lutego 2013 przez DariaIMichu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.02.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Możesz też spróbować postawić dom w technologii z EcoPassHousa. Szczelne ściany, istnieje możliwość równie szczelnego dachu, strop drewniany. Dom oczywiście na płycie fundamentowej. Z tego co wiem dopasowywują projekt do wymagań technologii. Jak już masz - daj plik lub plan - to podeślę i ew. powiedzą ci co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 były produkowane na zamówienie okres oczekiwania 3 tygodnie. były i bloczki 15 cm Dzwoniłem z zapytaniem co z tym produktem - odpowiedź miłego aczkolwiek stanowczego pana; "już nie ma i nie będzie - brak zapotrzebowania"a szkoda bo na parterówki bez ciężkiego stropu były idealne. Konstruktor mi policzył - żadnych stężeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Też myśle, że w przypadku domków których ściany nie muszą mieć wielkiej odpowrnosci na ściskanie byłby to dobry materiał, aleja nie spotkałam by Ytong robił takie bloczki konstrukcyjne ani z gładkimi bokami ani P+W ani żadnych innych. Przecież pisałeś: Nie zapoznasz sie bo zmienili program produkcji skur.... zaraz dokleję wycinek sorry nie dokleje bo nie ten cennik w dwusetkach robią już tylko YTONG PP3/0,5 S i YTONG PP4/0,6 S nawet gładkich już nie mam już - a miały być takie Skoro jak piszesz robią to mają w ofercie i powinni mieć specyfikacje na stronie, więc i link powinien się dać wkleić. Prosze CIę o to już któryś raz. Wklej link do bloczków konstrukcyjnych Ytong grubości 20cm. Jeśli nie wkleisz linku to nie wspominaj o nich więcej bo uznam to za fikcję literacką Jeśli wklejasz obrazki, które mają coś rozjaśnić to wklejaj w takiej jakości żeby można było cokolwiek z nich rozczytać. Chyba, ze te obrazki to jakiś żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 były produkowane na zamówienie okres oczekiwania 3 tygodnie. były i bloczki 15 cm Dzwoniłem z zapytaniem co z tym produktem - odpowiedź miłego aczkolwiek stanowczego pana; "już nie ma i nie będzie - brak zapotrzebowania" a szkoda bo na parterówki bez ciężkiego stropu były idealne. Konstruktor mi policzył - żadnych stężeń. Jeśli je robili, czyli mają formę to raczej nie wycofują się tak stanowczo z takiego produktu. U producentów materiałów budowlanych też stosuje się "produkcją na zamóienei" w przypadku materiałów mneij popularnych. Tym bardziej mając formę i recepturę to co za problem robić jeśli klient sobie zażyczy. Poza tym jak pisałam. Jesli robili to mają u siebie na magazynie, tym bardziej, ze jak pisze, ze był "brak zapotrzebowania" to coś im zostało i zapewne chętnie to upłynnią w promocyjnej cenie, zeby tylko zwolnić miejsce na placu. Oczywiście jeśli takie bloczki rzeczywiście były produkowane i choćby 1 dzień były w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Też myśle, że w przypadku domków których ściany nie muszą mieć wielkiej odpowrnosci na ściskanie byłby to dobry materiał, aleja nie spotkałam by Ytong robił takie bloczki konstrukcyjne ani z gładkimi bokami ani P+W ani żadnych innych. Skoro jak piszesz robią to mają w ofercie i powinni mieć specyfikacje na stronie, więc i link powinien się dać wkleić. Prosze CIę o to już któryś raz. Wklej link do bloczków konstrukcyjnych Ytong grubości 20cm. Jeśli nie wkleisz linku to nie wspominaj o nich więcej bo uznam to za fikcję literacką Jeśli wklejasz obrazki, które mają coś rozjaśnić to wklejaj w takiej jakości żeby można było cokolwiek z nich rozczytać. Chyba, ze te obrazki to jakiś żart. No nie mów że na stronach xella/ytong nie potrafisz znaleźć cennika??? czy katalogu??? http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Cennik_SILKA_YTONG_01-2013.pdf dostępność strona siedemnasta - to jakby z lenistwa nie chciało ci się szukać co do starych 20 klasy 400, podaj mail'a na priv to wyślę ci cennik z 2011 roku z tym asortymentem. Bloczki S czyli pióro-wpust Jak niewierne tomasze, a propos życzenia klienta - chciałbym żeby mi junkers wyprodukował 2 szt starego Eurostara 24 zse z otwartą komorą, w końcu co za problem jak części zamienne maja wszystkie na magazynie i mogą poskładać. Jak myślisz, jak napiszę do nich i zamówię to złożą mi? NIE, więc nie zdziwiaj i przestań bzdury pisać, koniec produkcji to koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 13.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) a propos życzenia klienta - chciałbym żeby mi junkers wyprodukował 2 szt starego Eurostara 24 zse z otwartą komorą, w końcu co za problem jak części zamienne maja wszystkie na magazynie i mogą poskładać. Jak myślisz, jak napiszę do nich i zamówię to złożą mi? NIE, więc nie zdziwiaj i przestań bzdury pisać, koniec produkcji to koniec i kropka. Nie wiem jak jest z Junkersem i jego Eurostarem ale wiem jak jest z materiałami ściennymi, a o tym tu piszemy np. z bloczkami silikatowymi w grupie silikaty. Zadzwoń do fabryki w Jedlance i zapytaj o bloczki np. 18cm klasa 20 albo 25 (czyli takie bardzo mało popularne), czy maja tak na już np. 40 palet. Dowiesz się, że w ofercie mają ale nie maja na magazynie bo robia to na zamowienie pod klienta. P.S. wiadomosc na priv wysłana Edytowane 13 Lutego 2013 przez DariaIMichu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts