gentoonx 13.02.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie wiem jak jest z Junkersem i jego Eurostarem ale wiem jak jest z materiałami ściennymi, a o tym tu piszemy np. z bloczkami silikatowymi w grupie silikaty. Zadzwoń do fabryki w Jedlance i zapytaj o bloczki np. 18cm klasa 20 albo 25 (czyli takie bardzo mało popularne), czy maja tak na już np. 40 palet. Dowiesz się, że w ofercie mają ale nie maja na magazynie bo robia to na zamowienie pod klienta. P.S. wiadomosc na priv wysłana Takie coś to rozumiem. Jeśli coś jest w ofercie to sama rozumiesz że klient zamawia, a porządny producent wykonuje zamówienie. Chociaż w mojej karierze spotkalem się już z różnym traktowaniem klienta przez producentów. Sęk w tym że te bloczki są wycofane z oferty i jako takie fabryka nie przyjmuje zamówienia na towar niedostępny w ofercie. Wyslałem plik, to powinno coś wyjaśnić razem z aktualnym cennikiem z linku wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 14.02.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dostałam maila, dzieki.To dziwi mnie dlaczego sie z tego wycofali, może te bloczki miały jakiś defekt? Skoro forma jest, receptura ustalona, to co przeszkadza robić pod zamówienie tak jak inne mniej popularne produkty, które przecież tez robia specjalnie pod klienta-na zamówienie. Cos musiało byc z tymi bloczkami albo z cała ich ideą nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 14.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zamiast kombinować i wymyślać co by tutaj zrobić żeby otrzymać racjonalny współczynnik i zamieszkać w pasywniaku. Może lepiej zagłębić się w konstrukcje ciężkiego prefabrykatu drewnianego ? Zgodnie z technologią znacznie łatwiej jest utrzymać współczynnik U dla takiego domu zachowując mniejszą grubość ścian a co za tym idzie większe powierzchnię i mniejsze koszty na materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 14.02.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Możesz też spróbować postawić dom w technologii z EcoPassHousa. Szczelne ściany, istnieje możliwość równie szczelnego dachu, strop drewniany. Dom oczywiście na płycie fundamentowej. Z tego co wiem dopasowywują projekt do wymagań technologii. Jak już masz - daj plik lub plan - to podeślę i ew. powiedzą ci co i jak. Balto widzę że masz coś współnego z dystrybucją tego cudu Ciekawie to wygląda i brzmi. Ciekawa jestem ceny takiej inwestcji. Rozumiem że Ignucell jet używana do ocieplania płyty pod takim domem, tak? Oto Plan mojego planu. Mających uwagi zapraszam do komentowania zapropowanego przeze mnie układu pomieszczeń i do komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) karolkaak: tak mam. Ale to jedno. Wtóre - mam takie durne przeświadczenie że klient powinien znać różne metody, ale to on podejmuje decyzję. Może wyrazić zgodę lub nie. Ja tylko powinienem powiedzieć o wszystkich wymaganiach (niektórzy twierdzą, że to rodzaj wady, bo im mniej tym lepiej) oraz zaletach. Pomysł o tyle ciekawy, według mnie że buduje się szybko, łatwo i prosto. Filozofii wielkiej nie trzeba. Tak ten ID służy do izolacji podłogi od spodu oraz tego co zakopane w ziemi. Wilgoć nie podchodzi, co przy pasywnym domu jest dość istotne, tym bardziej że przy grubej izolacji wilgoć ciągnąca od dołu może mocno dać w kość.W kwestii wyceny - podeślij projekt, jak się zdecydujesz, to projektant poprzelicza i wyliczy kwotę ile to powychodzi.Wygląda z zewnątrz zupełnie normalnie - jak dom. Klocki są ukryte pod tynkiem z jednej i tynkiem, czy tym co zostanie nałożone z drugiej. Betonowy szkielet (słupy betonowe z betonu B-25, pustak w kształcie litery U na górze zapewnia związanie tych słupów w całość, a druty - to że się to trzyma całości. Taki szkielet domu. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Balto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 15.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Z serii złote cytaty... i to dwa grzybki w jednym barszczu Oto Plan mojego planu. Mających uwagi zapraszam do komentowania zapropowanego przeze mnie układu pomieszczeń i do komentowania. sorry za OT, ale nie mogłam się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 17.02.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Widze, że się nie doczekam na odpowiedźi na moje pytania. Sądziłam, że ktoś będzie wiedział czy można łączyć technologie BK i jaka jest różnica między z pozoru takimi samymi BK różnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 21.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Jak w tytule. Regularnie poszerzam swoją wiedzę w zakresie interesujących mnie rozwiązań w zasadzie od czasu kiedy j-j ogłosił swój sukces. Ale im więcej czytam tym bardziej mam wra Edytowane 21 Lutego 2013 przez gaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.02.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Balto widzę że masz coś współnego z dystrybucją tego cudu Ciekawie to wygląda i brzmi. Ciekawa jestem ceny takiej inwestcji. Rozumiem że Ignucell jet używana do ocieplania płyty pod takim domem, tak? [ATTACH=CONFIG]170012[/ATTACH] Oto Plan mojego planu. Mających uwagi zapraszam do komentowania zapropowanego przeze mnie układu pomieszczeń i do komentowania. Pozdrawiam Jakim cudem z tego planu można wyciągnąć dom pasywny? Toż to tylko pobożne życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 firewall: da się w zasadzie wszystko - pytanie tylko jakim kosztem. Dasz ciepły dach i bardzo ciepłe ściany, okna i tak dalej. Te wynalazki do odzysku ciepła i co tam jeszcze i hura masz pasywny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 21.02.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 firewall: da się w zasadzie wszystko - pytanie tylko jakim kosztem. Dasz ciepły dach i bardzo ciepłe ściany, okna i tak dalej. Te wynalazki do odzysku ciepła i co tam jeszcze i hura masz pasywny dom. Nie masz pojęcia o czym mówisz niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 22.02.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 firewall: da się w zasadzie wszystko - pytanie tylko jakim kosztem. Dasz ciepły dach i bardzo ciepłe ściany, okna i tak dalej. Te wynalazki do odzysku ciepła i co tam jeszcze i hura masz pasywny dom. No widzę ze trochę cie poniosła koncepcja domu pasywnego ... chyba chodziło ci o dom energooszczędny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ge****X: nie.... da baaardzo sciepłe ściany i najlepsze okna. Zapewni odzyska ciepła jaki się da. Trochę wynalazków jaśka i może mu się uda. Przecież co chwilę ogłaszają że są coraz to lepsze okna,. coraz to szczelniejsze drzwi i tak dalej. Nie dalej jak na koniec stycznia kilka osób zapewniało mnie na Budmie, że ich drzwi to mistrzostwo świata podobnie jak okna. Stąd koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 24.02.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jakim cudem z tego planu można wyciągnąć dom pasywny? Toż to tylko pobożne życzenie. firewall co z tym planem jest nie tak ? ozc mam ale nie umiem go używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Z parterówki to mozną pchać się na pasywniaka tak jak j-j. Czyli tak jak chcesz dawać ocieplenie tylko trzeba też zrobić jak on z oknami. Jak najmniejsze i jak najmniej. Wtedy ci wyjdzie.Parterowy ma tak niekorzystny wsp. A/V że nie da się tego zrobić przy sensownych grubosciach ocieplenia. U ciebie te okna to drzwi tarasowe? Jeśli miałoby to iść w stronę pasywnego to pozbycie się po oknie ze wschodu i zachodu na rzecz południa. Które pomieszczenie to kuchnia? Napisz na planie co to za pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 25.02.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ge****X: nie.... da baaardzo sciepłe ściany i najlepsze okna. Zapewni odzyska ciepła jaki się da. Trochę wynalazków jaśka i może mu się uda. Przecież co chwilę ogłaszają że są coraz to lepsze okna,. coraz to szczelniejsze drzwi i tak dalej. Nie dalej jak na koniec stycznia kilka osób zapewniało mnie na Budmie, że ich drzwi to mistrzostwo świata podobnie jak okna. Stąd koszty. Dom pasywny to nie tylko ciepłe ściany ... mylisz tutaj ideologię. 1. Domy pasywne w odróżnieniu od domów energooszczędnych są zbudowane na rzucie prostokątnym. Ponadto, mają one jedno – lub dwuspadowy dach, inaczej niż domy energooszczędne, 2. W domach energooszczędnych należy ograniczyć przeszklenia umożliwiające pobieranie ciepła od strony północnej. Natomiast w domach pasywnych zaleca się całkowite zamknięcie przeszkleń, 3. Do ochrony przed ucieczką ciepła służą: dach, ściany zewnętrzne, podłogi itp. W domu energooszczędnym, średnio współczynnik przenikania ciepła nie powinien być wyższy niż 0,2 W/ (m²K). Natomiast w domu pasywnym średni współczynnik przenikania ciepła nie powinien przekraczać 0,12 (m²K), 4. W domach pasywnych i energooszczędnych należy zastosować wentylację nawiewową. Jednakże w domach pasywnych sprawność odzysku ciepła przy równoważnych strumieniach powietrza powinna wynosić, co najmniej 80%, natomiast w przypadku domu pasywnego wynosi ona 70%, 5. Instalacja grzewcza w domach pasywnych, polega na ogrzewaniu pomieszczeń w powiązaniu z układem przygotowania ciepłej wody użytkowej. Natomiast w domu energooszczędnym instalacja grzewcza jest połączona do zasadniczego systemu grzewczego. Nie mają tutaj znaczenia super szczelne okna czy drzwi, najważniejsza jest metoda budowy domu i izolacja tych właśnie ścian, okien czy drzwi. Ułożenie domu względem geograficznego położenia, no i jak już wcześniej wspominałem sam projekt. Mając super ściany i stolarkę to tylko połowa sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 25.02.2013 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Parterowy ma tak niekorzystny wsp. A/V że nie da się tego zrobić przy sensownych grubosciach ocieplenia. U ciebie te okna to drzwi tarasowe? Jeśli miałoby to iść w stronę pasywnego to pozbycie się po oknie ze wschodu i zachodu na rzecz południa. Które pomieszczenie to kuchnia? Napisz na planie co to za pomieszczenia. Masz racje. z tymi oknami lipa jest. Oto opis pomieszczeń: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=172816&d=1361794372 lub http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=172816&d=1361794372 Jest możliwość obrotu bryły domu o kilka stopni (do 30) w kierunku wschodnim. Wtedy ze ściany zachodniej zrobi się południowo-zachodnia... Musze przemyśleć układ pomieszczeń jeszcze raz. Firewall będę wdzięczna za wskazówki. Kolejna sprawa to moje ogromne obawy przed robieniem użytkowego poddasza - boję się że uniknięcie błędów w ociepleniu skosów będzie ponad moje możliwości. Dlatego mam pomysł budowy czegoś w następującym kształcie: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=172823&d=1361795617 Murowanie piętro bez skosów, ocieplone jak tradycyjna ściana i schowane pod dwuspadowym dachem. Układ pomieszczeń nie wymagający okien dachowych. Tam bym wypchała pokój gościnny, drugą łazienkę i ubikację oraz sypialnie z garderobą (okna wschód i zachód). Pokoje dzieci chce mieć na dole ( okna południowy zach) salon zostałby na południowy wsch, kuchnia i wejście od północnego wschodu. Koniec okien. Takie coś będzie bardzo łatwe do ocieplenia i konsrtukcja dachu też nie powinna być problemem - chyba że o czymś nie wiem. Ścian szczytowych nie murowałabym do samego dachu. Tylko tak jak narysowane prostokąty. Co o tym myślicie ? Edytowane 25 Lutego 2013 przez karolkak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Murowanie piętro bez skosów, ocieplone jak tradycyjna ściana i schowane pod dwuspadowym dachem. Układ pomieszczeń nie wymagający okien dachowych. Obawiam się, że to będzie udręka dla architekta, owszem, przy kącie dachu 45* i grubej kopercie izolacji wejdzie na górę ze 6 metrów szerokości (na 12 dachu), ale warto jednak by ściany miały ciągłość pomiędzy parterem a piętrem. A gdzie schody? Generalnie wszystko się da, tylko jakimś kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Skoro na górze mają być pokoje to gdzie są schody? Jak dla mnie nielogiczne jest rozmieszczenie stref wilgotnych. Aż prosi się aby je zblokować. Kuchnia też "lubi" być z widokiem na dojście do drzwi wejściowych ( ot, taki atawizm, którego kamera+monitor nie zastąpi).Pokój 20,44 jest całkowicie nieustawny. Klaustrofobiczny holl, łazienka 2,55 oraz ubikacja 1,2.Kuchniojadalniosalon przypomina wagon kolejowy. Jakoś twój architekt nie przyłożył się do pracy koncepcyjnej.Mam nadzieję ze nie obrazisz się za te stwierdzenia ( jeśli chcesz mogę skasować ten post). Oczywiście nie musisz się ze mną zgadzać, gdyż każdy ma swoje potrzeby i marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Pokój 20,44 jest całkowicie nieustawny. Klaustrofobiczny holl, łazienka 2,55 oraz ubikacja 1,2. Kuchniojadalniosalon przypomina wagon kolejowy. To skoro wymieniamy się poglądami: długi kuchniojadalniosalon nie musi być zły, bo ma się składać z 3 oddzielnych prawie kwadratów: masz kuchnię, duży stół i część wypoczynkową. Mnie się taki układ podoba. Łazienka przysypialniana 2,55 w sam raz, może nawet ciut za duża. Oczywiście zakładam, że ubikacja ma mieć drzwi na drugiej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts