Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planuje budowe pasywnego! ... i co dalej ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przedstawiony wcześniej plan dotyczył parterówki.

Proponowany układ pomieszczeń dla piętrowego przy wcześniej podanych założeniach jest następujący:

parter

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=173000&d=1361877043

"pietro"

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=172999&d=1361877043

W piętrowym już poprawiłam rozmieszczenie i wielkoś okien. Udało się zrobic jeden pion wc. Kotłownie chce przeznaczyc na piec elektryczny do wody i rekuperator. Wysokoś stropu na parterze to ok 3m minus instalacje i sufit. Na piętrze, żeby dach nie wyszedł wysoki będzie niziutko max 2,5m, a wszelkie instalacje poszłyby po ścianach (reku i oświetlenie)

Wszystkie przedstawione plany są moimi własnymi pomysłami. Rysunki robie za pomocą programu sweet home 3d 3.7. Wymiary mebli sprawdzam w katalogach. Nie obrażam się za Wasze opinie. Są dla mnie bardziej użyteczne niż stanowisko architekta, który "zawsze tak robił i było dobrze".

Z ciągłością ścian będzie problem - raczej sie jej nie spodziewam.

Co myślicie o pięrtowym planie pomieszczeń ?

I już jest lepiej. Popatrz, w ten sposób zmniejszyłaś powierzchnię zabudowy o jakieś 35m2. Zmalała też liczba okien. Pokoje też stały się bardziej proporcjonalne. Tę ścianę w pom.gosp. bym wyprostował, toaleta nie straci na funkcjonalności. Już zaoszczędziłaś sporo pieniędzy.

Z pralni zrobiłbym łazienkę ( po jej przesunięciu ściany na równi ze ścianą tą przy schodach). A z łazienki zrobiłbym pralnię. Wejście byłoby z łazienki do pralni.Oczywiście wejście do pokoju musiałoby zostać przesunięte.

No słońce w zimie pada pod małym nachyleniem od poziomu.

Prawie prostopadle do powierzchni pionowych, stąd najlepiej jak ściana będzie zbierać tą energie nie - podłoga.

Stąd daj schody na piętro przy oknach od południa oparte na masywnej ścianie

i betonowe lub masywne drewniane - drewno w brew pozorom jest bardzo pojemne cieplnie :)

Zanim zbudujecie dom pasywny to proponuję w takim pomieszkać. Byłem w Danii i miałem możliwość nocowania w jednym z nich a ponieważ jestem ciekawski to poodwiedzałem sąsiadów i popytałem w miare możliwości językowych :) Pierwsze co się rzuca w tych domach a w zasadzie jest wyczuwalne to "stęchlizna" jak w nich panuje. Byłem w 3 różnych domach i w każdym było to samo, każdy z tych domów ma WM więc nie wiem co było tego przyczyną. Nie wiem jak to wygląda w domach pokazowych ale one chyba nie są zamieszkane na stałe. Dla mnie taka wada dyskwalifikuje tego typu budownictwo ale może nie każdemu to przeszkadza.

Stenlose leży na północ od Roskild więc jak ktoś lubi wojaże to może zajrzeć, chyba były nawet jakieś artykuły w prasie. Polecam Skandynawię można fajnie odpocząć a ponieważ to bogate kraje można sporo poobserwować jak u nich wygląda m.in budownictwo indywidualne przy okazji.

Dla mnie taka wada dyskwalifikuje tego typu budownictwo ale może nie każdemu to przeszkadza.

Stenlose leży na północ od Roskild więc jak ktoś lubi wojaże to może zajrzeć, chyba były nawet jakieś artykuły w prasie. Polecam Skandynawię można fajnie odpocząć a ponieważ to bogate kraje można sporo poobserwować jak u nich wygląda m.in budownictwo indywidualne przy okazji.

heheh tak a zwykły dom niby przez ściany oddycha cudownie super wentylację przez super oddychające ściany :D

bo do tego się sprowadza twoja wypowiedź.

No cóż nie douczeni Dyńczycy ... jak by wiedzieli co to są strumienie równoważne... to by nie skręcali na maksa WM.

Truteń: jaaasne i świstak i nieletnia, a na poważniej jak "opitolisz" zwykły dom styro to też mu się średnio "oddycha" (מרכבה - przepraszam!). Dowcip nie polega na tym by ściany, okna i takie tam stanowiły wentylację, bo ok, wtedy powietrze wlatuje i wylatuje, ale my sami nie mamy w zasadzie możliwości na nią wpływać, ale sprawić by system wentylacyjny sprawił, że zużyte powietrze, wilgoć i inne zbędne rzeczy zostanie usunięte z tego domu. A wentylacja to jest coś co da się regulować...

A wentylacja to jest coś co da się regulować...

widocznie nie :( skoro czuć stęchliznę.

Jest to może wina recyrkulacji, różne badziewia mogły się podziać.

Przy wentylacji straty robią się na wiatrakach nie ilości powietrza samej w sobie

tylko większy wydatek tą że energię potrzebował będzie w wiatrakach.

Panowie możecie mi pokazać gdzie napisałem że ściany oddychają, bo chyba macie problem z czytaniem ze zrozumieniem. Miałem okazję spać w takim domu i 2 kolejne odwiedziłem z ciekawości, Duńczycy są OK i chętnie gadają przy piwie :). Co prawda mój angielski nie jest idealny i nie wiedziałem o co pytać ale opisuję swoje wrażenie z pobytu w nim. Gwoli wyjaśnienia to tych domów tam stoi sporo bo to jakiś projekt unijny (kasa) ja byłem w 3 i w tych w których byłem czułem "stęchliznę". Nie wiem czym to było spowodowane tym niemniej te domy stoją już kilka lat i przypuszczam że doświadczenie Duńczyków w ich budowaniu jest znacznie większe niż Polaków choć my jak wiadomo na wszystkim się najlepiej znamy :)

Może macie rację co do wentylacji ale nie wydaje mi się żeby specjalnie zakręcali ją wszyscy na maksa, jeżeli tak było to zrobione to pewnie powód takiego postępowania jakiś był ale to moje domysły, niezręcznie było mi pytać gospodarzy czemu u nich "śmierdzi " :)

Balto i מרכבה mam do Was pytanie bo skoro się udzielacie to pewnie macie duże doświadczenie w budowaniu pasywniaków, ile takich domów zbudowaliście :) tylko faktycznie pasywnych a nie energooszczędnych.

Truteń zrobiliśmy założenie wyprzedzające :) i z tego nie dodałem właśnie że jest to przypuszczenie bo nic o tym nie piszesz.

Taka alergia.

Balto i מרכבה mam do Was pytanie bo skoro się udzielacie to pewnie macie duże doświadczenie w budowaniu pasywniaków, ile takich domów zbudowaliście tylko faktycznie pasywnych a nie energooszczędnych

Dodam że jest w realizacji termo modernizacja do standardu zero C.O tj -30kWh tylko środki prywatne i się będzie to rodzić z 3 -4 lata .

Projekt osobiście wykonałem i wdrażam.

Bardzo dużo godzin spędziłem nad wypracowaniem pewnych rozwiązań. Wnioski powyciągane aby być mądrym przed szkodą, choć wszystkiego się może nie dać przewidzieć.

Jak zastąpić płytę fundamentowa gdzie jej nie ma aby mostków termicznych nie było to taki przykład.

Bardzo mało jest w Polsce projektów .. a to co jest to jak by bezkrytycznie wdrożenie pewnych idei tych domów.

Goście co w Polsce wiedzą co i jak to Ci od projektu pierwszej pasywnej hali sportowej, bardzo ładny wynik szczelności 0,12 kubatury

To o Stenlose:

http://architektura.muratorplus.pl/technika/informacje/archiwum/stenlose-south-najwieksza-energooszczedna-gmina-w-europie_75046.html

Skoro tyle nabudowali od 10 lat to chyba mają o tym pojęcie, przypuszczam że w Polsce w ciągu kolejnych 10 lat nie będzie tylu pasywniaków co tam. Idea domu pasywnego jest OK i mnie się podoba, tym niemniej moje wrażenie z pobytu w takim budynku są mało pozytywne.

Zanim wybudujecie to może się skusicie na wypad do Danii żeby obejrzeć na żywo co napewno pozwoli podejść bardziej praktycznie do budowy pasywniaka, ja nie jestem z branży więc moja wiedza nie pozwalała na zadawanie konkretnych pytań, napewno osoba która się zna chociaż teoretycznie sporo by się dowiedziała ze strony praktycznej.

Sam wiesz że nawet najlepsze planowanie nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego. Pierwsi klienci będą królikami doświadczalnymi a wnioski to wyciągniecie po minimum 4-5 latach użytkowania takiego domu. Nie zawsze robienie wszystkiego "na czuja" wychodzi.

Edytowane przez Truteń

Ja eksperymenty robię sam na sobie.

Całość składam w programie 3D i stąd bardzo dużo danych będę miał każdy detal rysuje typu rurka czy deska i składam.

potem mam gotową listę części, płyty osb ile ile płytek do łazienki itp tak to robię .

jak rury połączyć.

Jakie zbrojenie płyty fundamentowej ile prętów i jaki potem z automatu wiem ile czego mi potrzeba.

Obijam od środka płytami OSB w komputerze są takie i taki ale ..

muszę mieć miejsce na kompensację błędów stąd w narożnikach mogę dać listwy i nawet 1cm błąd ładnie ukryję pod ładną listwą.

Tak to się robi.

Drugie na potwierdzenie już mają konstrukcję z dachem to elewację i wykończenie wnętrza robię z korektą.

Nie mniej jednak dobre wyprowadzenie konstrukcji i rozmieszczenie ram poprzecznych to podstawa.

Ściany piwnicy betonowe też pasowało by zrobić dokładnie tak aby potem tylko beton pomalować i gotowe oszczędność na

"płytkach"

Posadzkę też wyprowadzoną z płyt Fu od razu ładnie w czasie budowy wyrównać górną część płyt fu.

Wiele tego można było by pisać co i jak robić.

Wentylacji nie "liczę" gdyż puszczam tu lejce i daję rury fi 250 ze względów na cichą pracę.

Brakuje mi reku ale takie prawdziwego reku nie piczki małej co tylko opory generuje.

Spokojnie dopiero się uczymy, prędzej acz później do takiego majstra dotrze że tak się robi i będzie stał na straży aby tak robić

tak samo jak się pluje o to czy o tamto. Pod warunkiem że będzie sumienny.

Ludzie nauczą się co to jest n50 i będą wymagać tego.

Jedyne ogrzewanie to wody użytkowej, a przypadkiem wielkim od wielkiego dzwonu ogrzewanie domu to jest podstawa i w tym kierunku trzeba iść.

Nagle taka stara żarówka 100 w staje się przy odpowiedniej izolacji znaczącym źródłem ciepła.

plus paru domowników.

Nadal jest to kalkulacja typu te 34kWh :D czy 15 jak komuś to wystarcza to ok ...

mnie nie.

Wiele pytań - na niektóre spróbuję podpowiedzieć :

Ad1. róznica U - 0,36 a 0,40 przy domie pasywnym z wymuszoną rekuperacją ( odzyskiem ) ciepła to być albo nie być tego domu.

Im niższy opór cieplny przegrody U tym sprawniejsza rekuperacja i cieplejszy dom i mniejsze koszta.

Mozna przyjąć iż przy 0,40 nigdy nie będzie to dom pasywny, przy 0,36 ??? być może - warunkują to inne czynniki

Przy bloczkach nie jest istotna ich gładkość, wręcz odwrotnie zbyt gładkie są beee

Według technologii domów pasywnych i tak konieczne jest szlamowanie całej każdej ściany, w celu zablokowania mikrootworów - o ile ma działać

rekuperacja :)

Co do stropów - zdecydowanie drewniane, lekkie ciepłe i bez nadmiernych mostków termicznych na styku ze ścianami fasadowymi.

Istotna jest jakośc drewna !

Na końcu mała, malutka uwaga - podziwiam Was !!!

Wybudowanie samodzielne ( nawet przy zatrudnianiu kolejnych ekip ) domu pasywnego , któryby uzuskał certyfikat PASIVHAUSE w Luwoge

to dzieło geniusza w warunkach polskich realiów materiałowych i wykonawczych.

Konia z rzedem kto na tym forum orientuje się jak i dlaczego tak montować okna w domach pasywnych, rolet zewnętrznych, drzwi zewnetrznych etc

Materiały są dostępne w Europie,, ale ich prawidłowa aplikacja i montaż to horror !

Ostatnia porada : jeśli dom energooszczędny np 3 litrowy lub pasywny - lepiej zetrudnijcie właściwego kierownika budowy.

Nie kolesia co wpadnie raz na 3 dni na godzinkę wypełnić ksiązkę budowy i wystawić fakturkę, lecz fachowca z otwartą głową i sercem .

Taki weżmie dużo wiecej , ale nie będzie ganiał po 11 budowach w ciagu dnia :p

Trzymam kciuki :)

Im niższy opór cieplny przegrody U tym sprawniejsza rekuperacja i cieplejszy dom i mniejsze koszta.

mylisz pojęcia :( U to współczynnik przenikania ciepła, R to opór, lambda to współczynnik przewodzenia ciepła.

dla tego U zależy od grubości . możesz mieć 0,5 m EPS'a 0,04 jak i 0,37 m EPS grafitowego oto chodzi.

Wiadome jest im lepsza lambda tym mniejsza grubość... czasem mówi się trudno trzeba dać więcej.

Ostatnia porada : jeśli dom energooszczędny np 3 litrowy lub pasywny - lepiej zetrudnijcie właściwego kierownika budowy.

W moim przypadku to kierownik budowy to tylko aby papiery się zgadzały, piąte koło u dziesiątego wozu.

Zresztą stare dziadki hawno wiedzą :( sorry taka prawda... szukać z gromnicą co nie będzie zdufany w kominy itp .

Ale jak pisałem jest to tylko formalność.

bardzo dużo sam chce zrobić bo wiem i kropka.

Heh biję się w pierś - za dużo okienek otwartych, sorki za Literkę - święta racja.

Co do kierownika budowy - tak jak pisałem z otwartą głową i kompetentny, jak juz płacisz to wymagaj...i nie same dziadki leśne pracują w nadzorze,

polecam młodych rzutkich -sa tacy :)

Nie każdy jest w stanie poświęcić się całkowicie budowie, nie każdy ma wiedzę techniczną - porada była skierowana do osób nie z branży...

Parafrazując Dyrektor Zakładu Komunikacji nie musi mieć uprawnień motorniczego :p

Wybór projektanta/kierownika budowy/wykonawcy jest zawsze po stronie Inwestora.

Lepiej przysiąść fałdów i spisać sobie swoje wymagania wobec nich, to oni powinni nam się sprzedać, swoje dotychczasowe dokonania i realizacje, wraz z kontaktem do porzednich inwestorów.

Łatwiej wsiąść w samochód i podjechać na parę wcześniejszych realizacji, podpytać inwestorów zarówno o ich zadowolenie z tej osoby jak i rozwiązania techniczne.

Nie spotkałem się jeszcze nigdy z odmową udzielenia życzliwej odpowiedzi/podpowiedzi.

Rozmowa telefoniczna i przyjazd z ciachem w formie gościńca do poprzedniego inwestora jest duzo prostsze niż samemu wyważać wiele otwartych bram...

nie same dziadki leśne pracują w nadzorze,
hehe mnie się to spodobało :)

wiem tylko że część kadry się dopiero kształci co będzie miało o budownictwie pasywnym pojęcie i nie będzie to dla nich abstrakcja.

Bo na razie z tymi co gadałem to leśne dziadki niczym Kiemlicze z potopu w tej ich chatce :D

Zamówić można np zbrojenie do płyty fundamentowej od razu po wyginane tak jak narysuje.. ze względu na to że ściana będzie się łączyć z płytą

fundamentową wymaga to pewnych prętów zbrojenia innych jak proste :)

Konstrukcja prefabrykat i dużo elementów powtarzalnych jak

szyby do okien o wymiarze takim a taki też ma znaczenie... gostkowi co będzie robił dla mnie szyby powiem ale ciut taniej bo wszystkie jednego wymiaru itp można morzyć przykłady.

6 A0 wersja.jpg

Tak wygląda parter u mnie

jak ktoś popatrzy to łazienka i kuchnia są na jednym pionie kanalizacyjnym, a instalacja ciepłej wody też maksymalnie krótka.

Ustawienie budynku niestety takie już musi być :( resztą jak kształt dachu mam w galerii.