subfosylny 12.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A co do farelki: sam jak kapiemy mala to puszczam farelke na 10-15 minut i w lazience jest wiecej niz komfort Koszt farelki: 80 zl Gdybym wyskoczył z pomysłem braku ogrzewania łazienki w "normalny" sposób i przyniósł farelkę, tobym wyglądał jak miś Panda. Wywalacie kupę kasy na super domy, w których trzeba włączać farelkę, jak się chce posiedzieć przy kompie czy wykąpać w łazience dzieciaka. To jakby jeździć bolidem F1 do sklepu po bułki. " Mozna tez oczywiscie miec przy sobie koc " Mam gdzieś takie życie. Włączam ogrzewanie i wygodnie siedzę sobie przed telewizorem bez jakiegoś kocyka. Po co mi dom z super ociepleniem, jak w środku trzeba chodzić w swetrze i siedzieć pod kocem. Tak to mieszkali ludzie w ziemiankach w ubiegłym wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wywalacie kupę kasy na super domy, w których trzeba włączać farelkę no nie zrozumienie tematu. Powiedz po jakiego grzyba ? przy 10 watach mocy przy temperaturze obliczeniowej tj np -24 w budownictwie pasywnym. Życzę powodzenia w ogarnianiu tematu. Wy budujecie bolidy F1 co potrzebują super ogrzewań pomp głupoty o cenach 70cm EPS' grafitowego na cały dom o powierzchni przegród 450m^2 tego nie widzi ... tu nie trzeba się konserwować panocku Mam gdzieś takie życie. Włączam ogrzewanie i wygodnie siedzę sobie przed telewizorem bez jakiegoś kocyka. Po co mi dom z super ociepleniem, jak w środku trzeba chodzić w swetrze i siedzieć pod kocem. Tak to mieszkali ludzie w ziemiankach w ubiegłym wieku. ani na to nie ma się co złościć to jest zabawne Całkowity brak zrozumienia tematu, pisałem gdzieś kiedyś o budynku w ogóle nie izolowanym i takie cuda tam się zdarzyć mogą da radę ... to co powiedzieć przy budynku dla którego -30 to tak jak dla "standardowego" +15 o tym rozmawiamy. Uprasza się o zgłębienie w temat bo takie ludowe przygrywki Ludzia z tytułem mgr troszkę nie pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 To Ty nie rozumiesz. To dom ma być dla mnie nie ja dla domu. Chcę żyć wygodnie bez ograniczeń. Zresztą już przestałem wierzyć w Twoje posty. Po tym, jak zweryfikowałem kilka Twoich wypowiedzi odnośnie drewna czy impregnacji słomy. Same slogany i zasłyszane teorie. Jeżeli poziom wypowiedzi odnośnie domów pasywnych ( czego nie jestem ani nie mam zamiaru weryfikować ) jest na poziomie wypowiedzi odnośnie drewna, to niestety jestem na "nie". Najbardziej rozbawiła mnie trudność z zakupem słomy w kostkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Trudność ? może złe słowo ... Na pewno nie jest tak łatwo jak zakup EPS czy wełny . Twoich wypowiedzi odnośnie drewna ale co z tym drewnem nie tak ? To jak inaczej dobrze zabezpieczyć ? drewno ? malowanie nie to wiem, zanurzanie też nie to wiem ... ale czemu nie pod ciśnieniem / próżnia ? to jak ? w tej http://www.google.pl/imgres?q=budownictwo+drewniane+ksi%C4%85%C5%BCka&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1515&bih=758&tbm=isch&tbnid=d2NU9f5TJ577WM:&imgrefurl=http://www.sklep.architekci.pl/budownictwo-drewniane.html&docid=x0Yy7WDSUIXE_M&imgurl=http://www.sklep.architekci.pl/product/image/31032/BUDOWNICTWO-DREWNIANE_ok--adka.jpg&w=350&h=512&ei=v4E_UdWBF9HHtAaQ3YCgAw&zoom=1&ved=1t:3588,r:5,s:0,i:94&iact=rc&dur=557&page=1&tbnh=180&tbnw=126&start=0&ndsp=27&tx=58&ty=95 na stronie 77 jest tabela sosna - drewno twardzielowe, biel można łatwo impregnować jodła drewno o twardzieli nie zabarwionej bardzo podobne do świerka trudne do impregnacji pytam się to jak i czym impregnować chyba że to tajne / daj zarobić to ok. A jak nie to uprasza się nie Herchorzyć i gadać Edytowane 12 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 20.06.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 mam pytanie w sprawie szczelności, dom buduję z silikatów na pióro-wpust czy tynki i uszczelnienie gniazdek rozwiąże sprawę szczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.06.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Przepraszam, że się wtrącę - a czym się różni farelka od np. grzejnika łazienkowego - drabinki? Ano przede wszystkim sposobem oddawania ciepła. Farelka to grzejniczek nadmuchowy. Jeśli ktoś chce może sobie powiesić na ścianie coś ładniejszego niż farelka. Generalnie nie ma nic złego w tym, że szybko podnosimy sobie temperaturę wtedy kiedy jej potrzebujemy. za pomocą pstryczka i palca. I można to zrobić najszybciej właśnie nadmuchem ew. promiennikiem. I widzę, ze wciąż piszecie o komforcie w domu pasywnym. Otóż komfort jest super o czym wielokrotnie już pisałem teraz już po kilku sezonach grzewczych. Wszystko po prostu wymaga doregulowania i "dostabilizowania" . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 mam pytanie w sprawie szczelności, dom buduję z silikatów na pióro-wpust czy tynki i uszczelnienie gniazdek rozwiąże sprawę szczelności? Czytałem gdzieś, że domy pasywne powinno się budować z wypełnieniem spoiny pionowej. Sam buduję na pióro-wpust i zastanawiam się jak to uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 22.06.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 tez coś takiego czytałem, ale gdzie indziej czytałem również, że tynk zapewnia szczelność pytałęm R&K czy ma problem ze szczelnością, mówi, że nie ma, a budował własnie na pióro-wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.06.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 to czy są problemy ze szczelnością wykazałby test szczelności. to że odczuwalnie nie wieje przez ściany jeszcze niestety nie oznacza że np. został osiągnięty poziom szczelności zakładany dla domów pasywnych. ogólnie widywałem tu na forum w dziennikach, że niektórzy aplikują piankę w miejsce spoin pionowych (chyba nawet j-j tak robił). nie wiem na ile to w ogóle skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.06.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 nie wiem na ile to w ogóle skuteczne.bardzo skuteczne masz w głowie święty spokój że "dobrze" zrobiłeś. Pianka izoluje termicznie nie na szczelność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.06.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Pianka izoluje termicznie nie na szczelność . Czyli nieskuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.06.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Sam nie raz się łapie jak silne jest to przekonanie, dlatego tak ironicznie napisałem.Pomaga zastanowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 23.06.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 a co z tynkiem? uszczelnia czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.06.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mowa jest tu o dwóch zjawiskach. 1. szczeliny, których być nie powinno!Czym innym są zamknięte "komory" powietrza np. w cegłach kratówce, czy silikatach drążonych, a nawet pory w styropianie, które inaczej pracują, aczkolwiek nie stanowią ( dużego ) problemu. 2. utrata ciepła poprzez dyfuzję pary wodnej przez przegrody.Mówimy tu o wielkości (prawie) 0 do 3% Przykładowe tabele oporów dyfuzyjnych materiałów są choćby tutaj: http://www.itb.pl/nf/PDF/b10.pdf W odpowiedzi na pytanie "czy tynk uszczelnia?" hmmm... i co tu odpowiedzieć?A jaki efekt chcesz osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.06.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 pytałęm R&K czy ma problem ze szczelnością, mówi, że nie ma, a budował własnie na pióro-wpust a po czym to wywnioskował ...? najpierw test a potem stwierdzenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.06.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Tynk dobrze uszczelnia, a gniazdka wystarcza montować w środku pustaka - jeśli się wwierci do pustki, to zagipsować. Kabel (bez peszla) zatynkować i jest OK. Przy czym trzeba pamiętać, że szczeliny na pustakach powodują swobodną cyrkulację powietrza i zmniejszają izolacyjność ściany, szczególnie ważne przy ceramice - dlatego warto przejść się z pistoletem z pianką i przed kładzeniem styropianu zapiankować. Bardzo ważne w domu pasywnym czy energooszczędnym jest prawidłowe ułożenie styropianu. Na jednej z budów, gdzie zakładałem tylko podłogówkę, PC i WM (więc na budowie byłem tylko kilka razy i niewiele z budowlanki widziałem), ułożono 20 cm styropianu.Przez zimę dom sobie stał w stanie ocieplonym, zamkniętym, i się suszył. Temperatura była ustawiona na +5, +7'C. Na wiosnę patrzę na licznik gazu, i oczom nie wierzę - dom spalił 2x więcej gazu, niż wynikało z mojej charakterystyki energetycznej (liczonej dla +20'C, a nie +5). Co jest? Przyjechał hydraulik, puszcza wodę, a tu ściany mokną...Cuda jakieś, czy co? Okazało się, że ekipa od styropianu ułożyła styropian z 20mm szczeliną wentylacyjną, otwartą od dołu i góry. Ściany były z Porothermu, więc mróz przewiewał je na wylot, w efekcie zamarzły i popękały ułożone w ścianach zewnętrznych podejścia wody do przyborów. Jaką funkcję w takim układzie pełni choćby 1m styropianu, jeśli kładziemy go na plackach i zostawia się szczeliny wentylacyjne? Ano jest drogim podkładem pod tynk elewacyjny. Nieważne, czy będzie go 5cm, czy 2m, zużycie energii będzie takie samo i bardzo wysokie. Co zrobiliśmy? Wycięliśmy wąski na 10cm pas styropianu u dołu i góry, uszczelniliśmy to pianką, i przez tą zimę Inwestor zużył jakieś śmieszne ilości gazu - czyli pomogło. Takie detale potrafią całkowicie rozwalić każdą izolację, nie wspominając o pasywnym budynku. Pamiętajcie - każda tafla styropianu musi być starannie oklejona klejem po brzegach, tak aby powietrze pod styropianem nie cyrkulowało. A już żadnych szczelin wentylacyjnych. Od odprowadzania wilgoci jest WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.06.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Co do ukladania styro to popieram w calej rozciaglosci. Jak czytam ten przyklad to niestety ostatnie 3 budowy znajomych jakie odwiedzialem to wszedzie ten sam blad z izolacja ze styro. Albo ktos wie jak ma byc i przypilnuje, albo ufa fachowcom, i konczy sie jak widac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.06.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Powstał kiedyś styropian ryflowany.Niektórzy go stosują.Zalecany w szkieletowym budownictwie.Dziwne to jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 23.06.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Tynk dobrze uszczelnia, a gniazdka wystarcza montować w środku pustaka - jeśli się wwierci do pustki, to zagipsować. Kabel (bez peszla) zatynkować i jest OK. Pamiętajcie - każda tafla styropianu musi być starannie oklejona klejem po brzegach, tak aby powietrze pod styropianem nie cyrkulowało. A już żadnych szczelin wentylacyjnych. Od odprowadzania wilgoci jest WM. mam podobne opinie co do tynku, ale chciałem uzyskać potwierdzenie co do klejenia stury, czy klejenie na piankę PU po obwodzie i przez środek wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.06.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Indiana ale wiesz że adiunkci z WAN tak robią i robić będą mam na to przykład niestety nie wiele mogłem zrobić bo ktoś wolał niby fachowców bo ściany muszą oddychać przez co bach na placki i z 3cm szczeliny. co do tynku na powietrze jest szczelny tu wątpliwości nie ma, gorzej z dyfuzją... ale też zależy od składu takiego tynku czy jest to cementowowapienny bardzie wapienny czy bardziej cementowy ... im więcej cementu tym rośnie jego opór dyfuzyjny .choć jest mniejszy od oporu np tego co daje się na wykończenie elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts