Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany u jaksie - można się "wyżyć"

jaksie

Recommended Posts

jaksie

Przyjrzałam się tym bibelotom i widzę, że to nie są takie zwykłe pierdółki :) Są starannie dobrane, bardzo ładne i osobiste (zdjęcia).

Pewno, że możnaby zrównać to wszystko, wywalić zabudowę i usunąć dekoracje... Tylko że to wszystko nadaje temu wnętrzu indywidualnego charakteru, ciepła... Odróżnia go od setek innych podobnych.

Dekoracje mogłyby też stać na komodzie, a nad nią lustro (tak jak pisze Zielony Ogródek), lecz wtedy jest problem z kolumnami i kółko się zamyka.

W zasadzie jedyną rzeczą, którą ja bym zmieniła, jest coś, czego się zmienić nie da, tj. to ułożenie płytek na podłodze, dzielące optycznie przestrzeń na małe kawałki. To już jednak pozamiatane. Pewno miał nawiązywać do obniżeń w suficie...

Czy miałabyś możliwość dorobienia półki (częściowo zakrytej przesuwnym frontem) w stylu komody?

To by było piękne.

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z płytkami chodziło o wydzielenie stref, sama nie wiem, czy bym zrobiła to ponownie. Ale jak piszesz, takich zmian nie planuję.

Co masz konkretnie na myśli pisząc o pólce? Tak jak zaproponowała żona_m?

Możliwość dorobienia mam, ale nie wiem, czy budżet remontowy by to wchłonął ;) To fornir, piaskowanie szkła też sporo kosztowało ...

czy głośniki to to czarne nad zabudową?

wybacz, ja ślepa. dziewuchy gadają o jakiś głośnikach na widoku, no więc sobie przekalkulowałam, że to musi być to. skoro będziesz malować ścianę - przekułabym je po prostu nieco wyżej, pod sam sufit i do narożników (wiem, że to pewnie trochę zaburzy akustykę - to kwestia kompromisu z największym audiofilem w domu). za jakiś czas, jak budżet odpocznie możnaby je wymienić np. na biale, trochę mniej rzucające się w oczy.

nie jestem największym zwolennikiem trzymania takich sprzętów na widoku, ale nie dajmy się zwariować - nie mamy osobnego pokoju kinowego, więc to swego rodzaju znak czasów (u mnie pod sufitem też wiszą kable i czekają na luźne tysiaki, bo mi brat wymyślił jakieś cudo i uległam)

co do g-k - ja na tak, że out. co w zamian.... nie chciałabym zagracić tej ściany. cudnie wyglądałby tam 3m obraz, ale takie nietypowe perełki mają cenę niezwykle łatwą do wytypowania. no i to dalej nie rozwiązuje problemu twoich bibelotów. pomyślałam o szklanej półce - ale nie takiej zwykłej, 1,5m i koniec tylko takiej trochę nietypowej - chyba ~~słonko~~ wrzucała kubikowe proste półki... myślę sobie, że przezroczyste wcale nie konkurowałyby z komodą (btw - piękna jest) no i twoje cudeńka byłyby na czymś takim pięknie wyeksponowane. tylko zastrzel mnie - zupełnie nie mam pojęcia ale coś takiego mogłoby kosztować. oczywiście te półki nie zajęłyby całej ściany, a jej połowę (konstrukcja nad całą komodą byłaby chyba za duża i za ciężka). nad jedną z części (po prawej części komody) umieściłabym chyba lustro albo właśnie jakieś małe conieco autorstwa zdolnego człowieka.

pozwoliłam sobie wykorzystać bazę stworzoną przez którąś z poprzedniczek.

półeczka oczywiście przykładowa, gdyby była szklana - byłaby znacznie delikatniejsza. pytanie do szklarza, czy to w ogóle wykonalne i jaki byłby koszt. no i może mniej "agresywne" dzieło sztuki :))

(estetów i grafików profesjonalistów uprzejmie proszę o powstrzymanie komentarzy hihi)

3c3e4e31233aeb23med.jpg

Duś, dzieło jest cudnej urody (hi hi), ale i tak byłabym za jedną pojedyńczą półka na bibeloty.

a asymetryczne półki przy asymetrycznym wzorze podłogi (a ta pewnie musi taka zostać) bedą "dusić" (bez kontekstów i skojarzeń ;) ) ładną komodę, która powinna zostać głównym dominującym meblem.

Szklana półka - ale pojedyńcza byłaby swietna, ale chyba niewykonalna, a jeśli już, to mało bezpieczna.

Głośniki zostawiłabym w spokoju

Duś, to raczej nie przejdzie ;)

gryfpc, nie siedzimy bokiem ;) krótsza część narożnika wystarcza w zupełności, a jedna osoba może się nawet wyłożyć na dłuższej ;) Jest też cześć ruchoma, którą można dostawić. No i TV nie stanowi centrum naszego życia :D

Wersji z lustrem i półkami obok nie rozważałam. Trochę przerażają mnie ceny ładnych luster ... coś czuję, że ten remont wyniesie więcej, niż planowałam ;)

taki dowcip raczej, pierwsze lepsze z ikei:

http://i1.fmix.pl/fmi2040/0ddf3df00022e3ff5121ff36/zdjecie.jpg

bibelociki oczywiście jakoś ładniej ułożyć, zgrupować

wiem, że nie lubi sie teraz dywanów, ale ja to dałabym tam wielkie jasne dywany zasłaniajace wzór na podłodze plus podusie tez jasne

a na lustro możesz zaoszczędzić nie kupując półek.... na głosniki nie zwracałabym uwagi

Edytowane przez Zielony ogród

juz ktoś pisał - o zamianie siekierki na kijek.... przyzwyczaiłas sie do tej kolumbryny z GK i chcesz ja zastapic czymś podobnym, tylko z innego materiału. może po prostu przemaluj i będzie ok.

a oświetlenie - zostawiasz kabel w puszce i zatynkujesz, albo zrobisz kinkiety.