Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Potrzebuje waszej pomocy i cennych uwag. Rozważamy z mężem budowę domu poranna mgła. Niestety salon jest za mały i chcielibyśmy go powiększyć,ale nie wiem w jaki sposób. Może mogłby ktoś wstawić zdjcia (rzuty) projekty po zmianach?

Na razie myślałam o zmianach

1.połaczenie pokoju 12 i 13. Zrobic sypialnie dla nas z 12 a z 13 łazienke i garderobę

2. zmniejszyć kotłownie i zrobić pralnie

3. 6 7 8 zmniejszyć o polowe w pionie. Tym sposobem poiekszyc salon i z tej pozostałem części wc i prysznic

4. oczywiście likwidacja drzwi w korytarzu i spiżarni.

co myślicie o takich zmianach? Wczesniej myśleliśmy o projekcie madera. Dom piękny i niewiele zmian. Jednak wolelibyśmy aby salon miał okna z obu str. ( wsch zach) Wiadomo i nagrzane i widno. Niestety w maderze salon może okazac się za ciemny:(

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witamy ponownie,

coś cisza na forum? Czy już nikt tu nie zagląda? KP01, Aneta16, Honorcia - napiszcie jak u Was postępy w pracach. U nas cały czas etap papierków, zaczynamy mieć obawy, że w tym roku nie uda się ruszyć z budową :( Pozdrawiamy i czekamy na odzew mając nadzieję na reaktywowanie forum :)

No to widzę, że robota idzie do przodu :) super, też bym chciała być już na tym etapie.

Wow, okna na 4,80! My planujemy w salonie dwa duże okna, każde po 4m i mąż się zastanawiał czy nie będą za duże... Na Twoich zdjęciach sprzed kilku miesięcy widzę też, że macie duże okno w sypialni. Fajny pomysł. Jaki ma wymiar?

Wrzuć jakieś świeże zdjęcia proszę, ja na razie mogę się jedynie trawą pochwalić :(

A i jeszcze jedno pytanko - KUCHNIA? Jaki masz plan na kuchnię, z wyspą czy bez?

Witam! okno w sypialni ma 2,40. Już nie mogę się doczekać jak je wstawią :-) :-) :-)

Co do kuchni - planuję z wyspą, ale boję się, że będzie mało miejsca. Cały czas nie zdecydowałam jak ustawić meble. Na razie planujemy zabudować całą prawą stronę szafkami od podłogi do sufitu. Wszystko okaże się w później.

CAM01291.jpgCAM01306.jpgCAM01306.jpgCAM01307.jpgCAM01309.jpg

Edytowane przez KPO1

Witam!

No ślicznie to u Was wygląda! My co prawda będziemy budować m122a, ale widzę, że kilka zmian mamy podobnych (brak okien w spiżarni i garderobie, jedno centralne w kuchi :)

Ja również planuję kuchnię z wyspą (moje marzenie) ale mam te same obawy o brak miejsca. Już nawet odwiedziłam producenta mebli i mam wstępną wizualizację ale cały czas się waham czy ten układ będzie funkcjonalny. Na razie plan jest taki jak u Was (ściana mebli naprzeciwko spiżarni) + dolne szafki pod oknem + wyspa z płytą ceramiczną na środku.

Pytanie od mojego męża: czy planujecie rekuperator oraz ocieplenie dachu czy deki?

Rekuperator ma sens przy ogrzewaniu gazowym. U nas będzie ekogroszek, więc nie. ( Myślę, że zwrot kosztów rekuperatora nastąpi po ok. 10 latach - Czy warto?????????????? Sami nie wiemy.

Ocieplenie - jeszcze nie wiemy, czy damy 20 cm styropianu na podłodze poddasza, czy watą ocieplimy dach. Nie planujemy robić powierzchni użytkowej na poddaszu, dlatego zastanawiamy się nad tańszą wersją ze styropianem.

nam firma co ma nam robić dach doradziła że w przypadku poddasza które ma spełniać funkcję tylko strychową to lepiej ocieplić strop bo jeżeli ociepli się dach to i tak będzie ogrzewało strych który nie będzie używany, doradził 20-30 cm styro na strop i na to płytę OSB i fajnie się podobno sprawdza ;)

Witam,

w tym roku zaczęliśmy budowę Mgiełki M122a. Mamy już wylane fundamenty i prawie wyciągnięte ściany. Na tym etapie w tym roku zakończymy. W następnym roku chcemy wylać strop, zrobić dach i wstawić okna. Chciałabym się dowiedzieć od osób, które są już za tym etapem jakie koszty poniosły. Wiem, że u każdego wychodzi inaczej, ponieważ każdy używa innym materiałów. Mam jeszcze jedno pytanie, nie macie "kompleksu dużego domu"? Mi bardzo podoba się ten projekt ale jak zaczęliśmy budowę każdy kto przychodził na działkę rzucał komentarze " ale duża chata" "po co Wam tyle" "kawał domu" "zwariowaliście taka powierzchnia".... itd. Od tej pory zwątpiłam i zaczęłam mieć poczucie winy, że przesadziliśmy i powinniśmy pomyśleć o mniejszym domu. :confused:

Pozdrawiam

...

3. 6 7 8 zmniejszyć o polowe w pionie. Tym sposobem poiekszyc salon i z tej pozostałem części wc i prysznic

...

nie wiem czy już nie za późno - ale zauważcie że ta ściana jest nośna i usunięcie jej raczej nie wchodzi w grę ;) przynajmniej nie tak łatwo

nam firma co ma nam robić dach doradziła że w przypadku poddasza które ma spełniać funkcję tylko strychową to lepiej ocieplić strop bo jeżeli ociepli się dach to i tak będzie ogrzewało strych który nie będzie używany, doradził 20-30 cm styro na strop i na to płytę OSB i fajnie się podobno sprawdza ;)

zgodzę się z tym - my też mamy ocieplony strop by ciepełko zostawało na dole :)

... nie macie "kompleksu dużego domu"? Mi bardzo podoba się ten projekt ale jak zaczęliśmy budowę każdy kto przychodził na działkę rzucał komentarze " ale duża chata" "po co Wam tyle" "kawał domu" "zwariowaliście taka powierzchnia".....

hehehe

dom sprawia takie wrażenie bo to parterówka :) gdybyś pokoje przerzuciła na górę nad salon to by już nikt tak nie powiedział - a dom by miał rozmiar (w znaczeniu metraż) taki sam :)

jak dla mnie osobiście to mógłby być jeszcze większy :) ale już większej parterówki warunki zabudowy nie pozwoliły :(

po 1. wg mnie to nie ich sprawa - może lubicie sobie biegać po domu bawiąc się w pochody? no to musicie mieć na to miejsce :)

niech każdy pilnuje własnego nosa :D

po 2. zwyczajnie Wam zazdroszczą takich chaty bo sami mają kiszkę 100metrów :-P hihi - to tak z przymrużeniem oka oczywiście

Edytowane przez lukasz69karolina

fajny taras

kondziu 77 jaki koszt tarasu. Jak w utrzymaniu po latach, trzeba go konserwować??

Dopiero zamontowalem taras, a Ty juz sie pytasz jak w utrzymaniu po latach...

Oczywiscie, ze trzeba konserwowac, przeciez to drewno!!!

Kosztow nie podam, stanu mojego konta w banku tez nie!!!

Pozdrawiam.:jawdrop:

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Państwa rozważał możliwość adaptacji poddasza tzn. tak na przyszłość. Zastanawiam się, gdzie można byłoby umieścić schody na gorę.

Domek ma wystarczajaca powierzchnie na parterze, wiec adaptacja poddasza to juz by bylo za duzo.

Wejscie na gore... Chyba tylko w salonie, kosztem spizarni przy kuchni.

Pozdrowienia