Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super tak zakładałam ok. 30tyś. Bo w projekcie jest 55 tys. A jak dalej z kosztami? Na jakim etapie jestescie i jak z kosztami, wychodZi to co podaje strona czy jednak mniej

Jesteśmy na etapie wylanego stropu więc z kosztów mogę podać tylko ściany (bez działowych): 17tys. oraz strop monolityczny: 23 tys.

Na tych etapach za wszystko się płaci więcej niż przy domu z poddaszem użytkowym, który nie jest taki rozłożysty. Myślę o betonie, stali, deskach pod strop czy chociażby piachu do zasypania fundamentów. Jeszcze tylko drogi dach a później koszty będą porównywalne a nawet mniejsze bo nie ma np schodów.

Jeśli chodzi o dach to wychodzi, że będzie to ok 75 tys. - pełne deskowanie jak w projekcie ale z dachówką cementową.

W sumie, wychodzi mniej niż zakładałam, ja raczej będę kładła blachę modułową, w tym 122b dach jest troszkę prostszy więc wyjdzie trochę taniej. W tym domu co mieszkam właśnie mam poddasze użytkowe i koszt schodów był ogromny z tego co pamiętam samo wylanie 3tys. + drewno z robocizną kolejne 8tys. nie wspomnę o oknach dachowych których obecnie mam 7szt, za każde płaciłam coś koło 1100 zł, dlatego teraz chce parterówkę, a poddasze jako wyłącznie graciarnie, mam zamiar zrobić wejście z garażu, tam będą chociażby kartony które trzeba trzymać od sprzętu

• 3 months później...

Witam wczystkich budujących!

Również przymierzam się do budowy domu wg projektu Poranna Mgła. Czy można prosić osoby które budują (zbudowały) taki dom w Kujawsko-Pom. (kilka takich osób było) o kontakt na priva. Będę bardzo wdzięczny - mam kilka pytań, no i nie ukrywam że gdyby była możliwość obejrzenia domu na żywo, na pewno pomogłoby to w podjęciu decyzji. Angela81 jeśli zajrzysz jeszcze na forum może zechcesz odezwać się :) Byłbym bardzo zobowiązany.

• 1 month później...

Witam wszystkich serdecznie :)

My także z żoną przymierzamy się do budowy wg projektu Poranna Mgła 122a . Z wielką chęcią zobaczylibyśmy budowę lub całkowicie ukończony dom :) Najlepiej woj Mazowieckie :) budowę planujemy na wiosnę 2018. Jeśli byłby ktoś chętny pochwalić się swoim domkiem i doświadczeniami to zapraszam na priv lub w komentarzu, bylibyśmy bardzo zobowiązani :)

Przemek i Aneta

• 2 months później...
Witam wszystkich budujących i zamierzających budować. Dawno tu nie zaglądałem bo od maja 2016, kiedy to ruszyły prace ziemne do listopada zeszłego roku, kiedy to się wprowadziliśmy każdą wolną chwilę poświęcałem budowie. I po półtorej roku udało się, teraz jeszcze "tylko" ogarnąć teren przed i za domem i można będzie trochę odpocząć. Co do projektu to jak już wcześniej pisałem na forum zdecydowaliśmy się na M122 a le zmian było sporo, wydłużyliśmy garaż o 2 metry, salon również o 2 metry (do 9 metrów) i dzięki temu powstała toaleta z wejściem od wiatrołapu. łazienki 6 i 7 zostały połączone i powstała jedna duża prywatna dostępna z sypialni. Tu się trochę rozciągnęło, tam powiększyło i wyszło prawie 220 metrów powierzchni :rolleyes: W garażu umieściliśmy stałe schody prowadzące do 80 metrowego strychu ( konstrukcja dachowa wykonana została z wiązarów dzięki temu strych jest powierzchnią otwartą bez żadnych belek). Jeśli ktoś ma pytania dotyczące kosztów lub szczegółów budowy to chętnie podzielę się zgromadzoną w czasie budowy wiedzą :p . Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim budującym.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących i mieszkających :)

My już mieszkamy w naszej mgle od października 2016. Z perspektywy czasu pewnie zmieniłoby się kilka rzeczy ale ogólnie jest ok. Teraz jesteśmy na etapie projektowania ogrodu i wstępnego planu elewacji.

Może podzielicie się zdjęciami, jak to wygląda u Was?

• 4 months później...
  • 6 months później...