Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj,

projekt Poranna mgła występuje jako NOWOŚĆ w katalogu Muratora Jesień/Zima 2011/12. Również planujemy budowę tego domku, ale mamy zamiar dokonać kilka zmian. Jesteśmy na etapie odwiedzania urzędów i zbierania dokumentów:((

Pozdrawiam,

Katia

dzień dobry, przeczytałem Pana post na forum muratora. Sam z żoną przymierzam się do tego projektu Poranna Mgła - czy macie już może Państwo informacje bliższe? Jak kształtuje się orientacyjnie koszt budowy - bo znalazłem w necie że podają koszt od 250 do 350 tys. Będę wdzięczny za odpowiedź i dzięki z góry - Wojciech z Lublina,

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć z czego wykonywany jest strop porannej mgły. Z informacji na stronie muratora wynika, że założono strop gęstożebrowy(trevia)? Czy ktoś z budujących wykonał może strop drewniany?Czy taka zmiana to duży koszt i jak jest ewentualna różnica w wartościach przy budowie(między drewnianym a gęstożeborwym)?

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszstkich budujących:)) dołączam do Was z naszą budową M122a poranna mgła:))) jestem niezmiernie uradowana że powstało forum na temat M122. My zaczeliśmy budowe naszej mgiełki 5.01.2013 (a więc całkiem nie dawno bo 4 dni temu:))) ) po rocznej walce z urzędami w grudniu odebralismy pozwolenie i po uprawomocnieniu ruszylismy... jak tylko będą jakies efekty dodam foty, narazie niestety wykopane doły pod fundament.. i pogoda nie pozwala na więcej.. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć z czego wykonywany jest strop porannej mgły. Z informacji na stronie muratora wynika, że założono strop gęstożebrowy(trevia)? Czy ktoś z budujących wykonał może strop drewniany?Czy taka zmiana to duży koszt i jak jest ewentualna różnica w wartościach przy budowie(między drewnianym a gęstożeborwym)?

pozdrawiam

również bardzo interesuje mnie odpowiedz na zadane pytanie.

Aby odpowiedzieć na to pytanie należało by wybudować dwa bliźniacze domki obok siebie i w jednym wykonać strop drewniany, a w drugim gęstożebrowy... U nas jest betonowy wylewany (to trzecia wersja) :p

W projekcie są przedstawione szacunkowe koszty budowy i muszę powiedzieć, że są one całkiem realne.

Pozdrawiam

Aby odpowiedzieć na to pytanie należało by wybudować dwa bliźniacze domki obok siebie i w jednym wykonać strop drewniany, a w drugim gęstożebrowy... U nas jest betonowy wylewany (to trzecia wersja) :p

W projekcie są przedstawione szacunkowe koszty budowy i muszę powiedzieć, że są one całkiem realne.

Pozdrawiam

tzrecia wersja? :) a czy do tej trzeciej wersji potrzebne były zmiany w projekcie? czy robili je państwo przed zakupem projektu? czy można naniesc zmiany po zakupie projektu? jaki jest koszt zmainy? no i czy jest mozliwa zmiana gdy domek juz ruszył??? no i te realne koszty mnie przerazają:) ale cóź skoro juz zaczelismy to trzeba walczyc o to by marzenie stało sie faktem ...:)) a te zdjecia sa nasza inspiracją dlatego ruszylismy juz teraz i nie czekamy na wiosne:))

możliwe że dołączę do budujących ten projekt (już mam wybrany praktycznie inny ale ten jakoś bardziej i pasuje :)) Interesuje mnie dach w systemie wiązarów prefabrykowanych. Mógłbym prosić o koszt takiego dachu jeżeli to problem z ujawnieniem tej informacji na forum to chociaż na priv bo nie chciał bym się z motyką na słońce wybierać. I jeszcze jedno może źle szukałem ale nie widzę nigdzie pow dachu.

Powierzchnia dachu to ok. 375m2

Za materiały zapłaciliśmy ok.45 tys (dachówka grafitowa Alegra 9, drewno na więźbę, 1 okno i wszystkie dodatki) + robocizna. Ktoś wcześniej nam powiedział, że trzeba liczyć ok. 2 tys/1m2 dachu. No i tak mniej więcej wyszlo:(

dzięki za info

chyba jednak zostanę przy swoim projekcie mimo że ten jest bardzo fajny ale kurka dość ciężko zrobić z niego dom energooszczędny w przystępnej cenie,

Witam,

pozdrawiam

My mamy terrive. Pewnie jest droższa od stropu drewnianego. Kosztów samego stropu nie znamy dokładnie. Natomiast ocieplenie 20-centymetrowym styropianem z wylewką (ok. 7 cm) i robocizną kosztowała nas ok. 15 tys.

Pzdr

Dziękujemy za zdjęcia z kolejnej budowy:) nie moge się doczekać kiedy bede mogła dodawać zdjecia z realizacji mojego domku, ale niestety pogoda

(-7`C) nie pozwala na prace na budowie;/ Ciesze się że jest nas (budujacych Poranna Mgłe) tak wielu.. Mysle że na wiosnę ruszymy i równie szybko jak nasi milusinscy z forum, którzy już mają wybudowane domki w stanie surowym zamknietym będziemy mogli pochwalić sie swoim domkiem.. synoptycy przewidują lepszą pogode na przyszły tydzień więc mamy nadzieje na jakies prace juz od przyszłego tygodnia...

Witam,

pozdrawiam

Myślę że strop drewniany będzie o połowę tańszy od Terivy lub żelbetowego stropu

Witam wszstkich budujących:)) dołączam do Was z naszą budową M122a poranna mgła:))) jestem niezmiernie uradowana że powstało forum na temat M122. My zaczeliśmy budowe naszej mgiełki 5.01.2013 (a więc całkiem nie dawno bo 4 dni temu:))) ) po rocznej walce z urzędami w grudniu odebralismy pozwolenie i po uprawomocnieniu ruszylismy... jak tylko będą jakies efekty dodam foty, narazie niestety wykopane doły pod fundament.. i pogoda nie pozwala na więcej.. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Bez sensu jest kopać w zimie pod fundamenty. Grunt zamarzając podnosi się do góry. Na wiosnę wykonacie fundamenty, grunt osiądzie i popękają ściany i strop.

Za późno... rowy pod fundamebt wykopane, zbrojenia zrobione... mielismy zdążyć przed mrozem z zalaniem fundamentu... jednak nie udało się;/ Mam nadzieje ze czrny scenariusz z popękaniem scian i stropu sie nie sprawdzi;/

Proponuję na wiosnę,po rozmrożeniu gruntu, wykop około 15 cm gruntu, zasyp to piaskiem i dobrze zagęść. Następnie poszerz o 20 cm ławy fundamentowe wraz ze zbrojeniem. Zbrojenie które masz wykonane można przerobić. Potem zabetonuj ławy fundamentowe betonem klasy C15/20 z węzła betoniarskiego (nie z betoniarki). Beton trzeba też dobrze zagęścić wibratorem. Możesz też zapytać swojego Kierownika Budowy, co on Ci poradzi. Życzę sukcesów