lukasz69karolina 08.03.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) wrzucam więc rzut naszych pierwszych zmian [ martat1984 widzę że oboje chcemy mieć BIG łazienkę //nie zauważyłam że już pisałaś/łeś o zmianach// kotylozaur a wycenę to skąd ja mam wziąć by Tobie ją podać? a w Twoich zmianach to te pokoje 11 i 12 będą całkiem spore, co? Edytowane 10 Lutego 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotylozaur 08.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 kotylozaur a wycenę to skąd ja mam wziąć by Tobie ją podać? a w Twoich zmianach to te pokoje 11 i 12 będą całkiem spore, co? Obok pokoju 9 będziecie mieli wielką garderobę ? No może źle się wyraziłem, ja dostałem kosztorys robocizny i materiałów za SSZ. Nie wiem, czy u Was stawia wszystko jedna, czy kilka ekip. A dwa pokoje chcemy duże, bo dzieci będą tam spędzały całe godziny, my w sypialni będziemy tylko nocować, więc chcemy im dać trochę przestrzeni, z którą zagospodarowaniem nie będą miały problemów. Pewnie jesze uda się tam wydzielić jakieś małe garderoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 08.03.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 raczej wielką łazienkę ja nie mam żadnego kosztorysu ile co będzie kosztowało... będzie w praktyce wychodziło... ogólnie to robimy sami, trochę znajomy ma pomóc jak będzie potrzeba... no ja w pokojach chcę szafy od podłogi do sufitu postawić i niech wszelkie ciuchy tam dzieciaki trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotylozaur 08.03.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 raczej wielką łazienkę ja nie mam żadnego kosztorysu ile co będzie kosztowało... będzie w praktyce wychodziło... ogólnie to robimy sami, trochę znajomy ma pomóc jak będzie potrzeba... no ja w pokojach chcę szafy od podłogi do sufitu postawić i niech wszelkie ciuchy tam dzieciaki trzymają To trochę zmienia postać rzeczy Łazienka zapowiada się na ogromną Zmienialiście strop? My chcemy wiązary zamiast gęstożebrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 08.03.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ło matko... ja blondynka i niebardzo ogarniam te wszystkie fachowe terminy możesz mi wyjaśnić na czym polegają te stropy?? to mi się rozjaśni - chyba - i będę mogła odpowiedzieć jak u nas ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotylozaur 08.03.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W projekcie jest gęstożebrowy Teriva, betonowy, dzięki któremu można kiedyś zaadoptować poddasze, my chcemy wiązarowy, czyli drewniane belki, wełna i karton-gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 09.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 no to my ten betonowy by można było swobodnie chodzić na górze... koleżanki rodzice zrobili sobie właśnie z karton gipsu i teraz żałują - jej mama mówi że wrzuca na strych tylko torby z ubraniami blisko włazu, bo nie może wejść na niego normalnie, bo by wpadła do pokoju no ale oni mają mniejszy dom i okazało się z czasem że strych by się przydał na rupieciarnię i niestety teraz... no ale to zależy kto co lubi i potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu77 09.03.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Witam,lukasz69karolina, dlaczego chcecie mieć wjazd do garażu z boku domu? Czy jest to uwarunkowane rozkładem domu na działce?A co do stropu, to też jestem za solidnym betonowym. Poranna mgła ma przecież 250 m2 powierzchni zabudowy. My nad stropem dodaliśmy jeszcze dwie cegły i na strychu możemy swobodnie się poruszać z wyprostowanymi plecami. Jest wtedy mnóstwo powierzchni nie tylko na tzw. rupieciarnie, ale właściwie drugie wielkie mieszkanie albo siłownia, klubik dla dzieci itp.U nas na budowie wykańczamy już instalacje i zabieramy się za tynki.Pozdrowienia Edytowane 10 Marca 2013 przez Kondziu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martat1984 10.03.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 O jej już tynki?? )) no to super:) a co do stropu to ogólnie wszyscy mówią że to wielki dom i żeby dobrze spinał mury to musi byc betonowy ( wszyscy tzn kierownik budowy, budowlancy.. )i dlatego my tez zrobimy betonowy. Kondziu 77 a czy Wy sami dokonaliscie tej zmiany tzn dołożyliscie dwie cegły?? czy musieliscie nanosic zmiany w projekcie..?? jak powiedziałam kierownikowi naszej budowy że chcemy dolozyc dwie cegły to powiedział że nie bardzo tak mozna bez zmian w projekcie:( ale mysle ze moze sie zgodzi, jeszcze raz poromawiam z nim gdy bedziemy mieli strop. Dajcie znac jak Wy to załatwiliście:) Ps my sie zbliżamy do stanu zero.. dopiero.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu77 10.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) O jej już tynki?? )) no to super:) a co do stropu to ogólnie wszyscy mówią że to wielki dom i żeby dobrze spinał mury to musi byc betonowy ( wszyscy tzn kierownik budowy, budowlancy.. )i dlatego my tez zrobimy betonowy. Kondziu 77 a czy Wy sami dokonaliscie tej zmiany tzn dołożyliscie dwie cegły?? czy musieliscie nanosic zmiany w projekcie..?? jak powiedziałam kierownikowi naszej budowy że chcemy dolozyc dwie cegły to powiedział że nie bardzo tak mozna bez zmian w projekcie:( ale mysle ze moze sie zgodzi, jeszcze raz poromawiam z nim gdy bedziemy mieli strop. Dajcie znac jak Wy to załatwiliście:) Ps my sie zbliżamy do stanu zero.. dopiero.. pozdrawiam Kierownik ma zawsze racje he he. Pogadaj z nim dobrze, powinien się zgodzić. Tej zmiany w projekcie nie robiliśmy. Nam właśnie budowlańcy tak polecili dołożyć cegły. Pozdrowienia. Edytowane 10 Marca 2013 przez Kondziu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 10.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 lukasz69karolina, dlaczego chcecie mieć wjazd do garażu z boku domu? Czy jest to uwarunkowane rozkładem domu na działce? ... My nad stropem dodaliśmy jeszcze dwie cegły i na strychu możemy swobodnie się poruszać z wyprostowanymi plecami... w jakiś sposób jest to uwarunkowane w sumie działką... gdyż będziemy mieć jeszcze budynek gospodarczy obok i chcieliśmy by był jeden wspólny podjazd do obu - i albo w lewo do gospodarczego, albo w prawo do domu się będzie skręcało kondziu77 a możesz zdradzić jaka tam wysokość teraz na tym poddaszu? no i ile metrów od najwyższego miejsca można jeszcze swobodnie się przesunąć, bez schylania, do krawędzi domu?? to się mniej więcej rozeznam w wielkości użytkowej tego strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu77 10.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) w jakiś sposób jest to uwarunkowane w sumie działką... gdyż będziemy mieć jeszcze budynek gospodarczy obok i chcieliśmy by był jeden wspólny podjazd do obu - i albo w lewo do gospodarczego, albo w prawo do domu się będzie skręcało kondziu77 a możesz zdradzić jaka tam wysokość teraz na tym poddaszu? no i ile metrów od najwyższego miejsca można jeszcze swobodnie się przesunąć, bez schylania, do krawędzi domu?? to się mniej więcej rozeznam w wielkości użytkowej tego strychu Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego wjazdu z boku... Ale może kiedyś zobaczę. Fotki strychu: Poruszać się można swobodnie w obszarze między belkami poziomymi. Idąc w kierunku krawędzi, trzeba już sie schylać. Aha, jeszcze cenne wskazówka: Jak robicie strych użytkowy, to otwory w stropie na kanały wentylacyjne( i kanały wentylacyjne same w sobie też) z garderoby i spiżarni przesuńcie w stronę krawędzi domu. Zyskuje się więcej wolnej podłogi na strychu. My tak zrobiliśmy. Pozdrawiam. Edytowane 10 Marca 2013 przez Kondziu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniobe 11.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie Jestem prawie zdecydowany na w. omawiany projekt.Modyfikacje dotyczące rozkładu pomieszczeń mam prawie rozpracowane.Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu, np. pod powierzchnią salonu oraz kuchni.Czy rozprawiał ktoś może w tym temacie? Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Jeszcze jedno pytanie dotyczy technologi wykonania obiektu.Czy rozważał ktoś może budowę domu w technologii lekkiej? np. SIP.Zna ktoś może jakieś przeciwwskazania? Pozdrawiam serdecznieManiobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martat1984 13.03.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie Jestem prawie zdecydowany na w. omawiany projekt. Modyfikacje dotyczące rozkładu pomieszczeń mam prawie rozpracowane. Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu, np. pod powierzchnią salonu oraz kuchni. Czy rozprawiał ktoś może w tym temacie? Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Jeszcze jedno pytanie dotyczy technologi wykonania obiektu. Czy rozważał ktoś może budowę domu w technologii lekkiej? np. SIP. Zna ktoś może jakieś przeciwwskazania? Pozdrawiam serdecznie Maniobe witam:) szczerze mówiąc nie słyszałam o takiej technologii... nie znam nikogo kto ma wybudowany domek tym systemem, czytajac pana post na forum odwiedziłam stronke technologi sip oto ona http://domysip.pl/technologia i jestem mile zaskoczona, tylko ciekawa jestem jakie sa te gorsze strony tej konstukcji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 16.03.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego wjazdu z boku... Ale może kiedyś zobaczę. Fotki strychu: [ATTACH=CONFIG]175711[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175712[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175713[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175714[/ATTACH] Poruszać się można swobodnie w obszarze między belkami poziomymi. Idąc w kierunku krawędzi, trzeba już sie schylać. Aha, jeszcze cenne wskazówka: Jak robicie strych użytkowy, to otwory w stropie na kanały wentylacyjne( i kanały wentylacyjne same w sobie też) z garderoby i spiżarni przesuńcie w stronę krawędzi domu. Zyskuje się więcej wolnej podłogi na strychu. My tak zrobiliśmy. Pozdrawiam. Kondziu77 jak tylko się będzie u nas coś znaczącego działo to pochwalę się również fotkami, więc zobaczysz nasz pomysł na garaż... a dajesz same dobre i cenne rady zapamiętam!! dzięki za fotki - świetnie wszystko widać i mój kącik szyciowy się idealnie tam wpasuje :) Maniobe a jak będziesz wchodzić do tej piwnicy? jeśli tylko pod kuchnią i salonem takie technologie to ja tylko widuję w tv jak budują "dom nie do poznania" ciekawa jestem jak z tym w zimę? czy nie jest zimno jednak... do mnie osobiście nie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia11748 17.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 możliwe że dołączę do budujących ten projekt (już mam wybrany praktycznie inny ale ten jakoś bardziej i pasuje ) Interesuje mnie dach w systemie wiązarów prefabrykowanych. Mógłbym prosić o koszt takiego dachu jeżeli to problem z ujawnieniem tej informacji na forum to chociaż na priv bo nie chciał bym się z motyką na słońce wybierać. I jeszcze jedno może źle szukałem ale nie widzę nigdzie pow dachu. Witam Mąż zasięgnoł informacji na temat dachu w systemie wiązarów prefabrykowanych koszt to 22000zł kosztorys wykonany został w Kostrzyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniobe 21.03.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Kondziu77 jak tylko się będzie u nas coś znaczącego działo to pochwalę się również fotkami, więc zobaczysz nasz pomysł na garaż... a dajesz same dobre i cenne rady zapamiętam!! dzięki za fotki - świetnie wszystko widać i mój kącik szyciowy się idealnie tam wpasuje :) Maniobe a jak będziesz wchodzić do tej piwnicy? jeśli tylko pod kuchnią i salonem takie technologie to ja tylko widuję w tv jak budują "dom nie do poznania" ciekawa jestem jak z tym w zimę? czy nie jest zimno jednak... do mnie osobiście nie przemawia Witam. Wejście do piwnicy można zorganizować rezygnując np. z łazienki przy "dużej" sypialni. Wejście z korytarza na wprost do pomieszczenia piwnicznego. Byle stół bilardowy by tam wszedł hehe Jeżeli chodzi o technologię SIP i kwestie termoizolacji to jest to jej największa zaleta. Istny termos. W zimie ciepło w lecie chłodno. Mam znajomego, który buduję w tej technologii (czyt. ma firmę, która się tym zajmuję). Nie ukrywam, że też mam sporo wątpliwości, ale nie dotyczą one pod żadnym względem temperatur. Super energooszczędna technologia. Potwierdzone. Chodzi mi bardziej o kwestie wytrzymałości konstrukcji. W Polsce buduję się tego bardzo mało, ale cała Skandynawia tym stoi. Technologia dużo tańsza od tradycyjnej. Szybsza w realizacji. Łatwiejsze posadowienie obiektu. Pytanie podstawowe to czy muszę wybudować dom w którym mieszkać będą moje praprawnuki czy dom, który da mi dach nad głową przez następne 50 lat. Obym tyle żył. Zauważyłem, że coraz więcej firm budujących konstrukcję "lekkie" wchodzi dokładnie w tą technologię. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniobe 21.03.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 witam:) szczerze mówiąc nie słyszałam o takiej technologii... nie znam nikogo kto ma wybudowany domek tym systemem, czytajac pana post na forum odwiedziłam stronke technologi sip oto ona http://domysip.pl/technologia i jestem mile zaskoczona, tylko ciekawa jestem jakie sa te gorsze strony tej konstukcji.. Witam. Im więcej czytam na ten temat (SIP) tym bardziej jestem w stanie skłonić się do tej opcji. Wadą na pewno jest brak informacji z pierwszej ręki. Jeszcze 10 - 15 lat temu, ktoś komu zaproponowano by instalację co. czy ciepłą wodę z rury wielowarstwowej PE/AL/PE pewnie by klienta wyśmiał. Dzisiaj jest to 95% rynku. Może podobnie jest z SIPem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martat1984 24.03.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich oto zdjęcia z naszych zaczątków: Edytowane 26 Marca 2013 przez martat1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martat1984 24.03.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts