Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kondziu możesz pokazać jakąś fotkę okna z bliska?? chodzi mi o roletkę :) macie tak jak my chcemy właśnie montowane w murze :)

jak to u Was było - w zależności od długości okna są różne wielkości puszek?? czy wszystkie są takie same??

bo ja jak zasięgałam informacji u różnych "okniarzy" to jedni mówią tak drudzy inaczej i ja w końcu zgłupiałam...

możecie zdradzić jakie macie okna? skąd? jakie profile itd?

i to samo okienne pytanie do Marty kieruję - bo jakoś zamawiać miałaś - to jakie wybrałaś?

u mnie się bloczki fundamentowe pną w górę :) niestety dopiero dziś zaczęli, więc lekkie opóźnienie jest - ale najważniejsze że coś się dzieje :)

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my zamówiliśmy okna z veki dwuszybowe w kolorze antracyt w z roletą zewnętrzną montowaną wewnątrz:) tak jak u kondzia77 tzn puszka okienna ma ok16cm a ta od drzwi tarasowych ok 20cm i tyle trzeba zostawic miejsca nad oknem:) tyle wiem, tyle pan kierownik budowy przekazał moim budowlancom, ale oni czesto budują domy z roleta zewnetrzną a ,,puszką chowaną w murze'' jak to nazwałaś:) więc wiedziel jak to zrobic ja niestety tyle wiem ile podsłuchałam:) a oto mój stropteriwa, a raczej belki i pustaki:) zalewać betonem bedziemy prawdopodobnie w sobote:) Zdjęcie0350.jpg Zdjęcie0353.jpg

Kondziu możesz pokazać jakąś fotkę okna z bliska?? chodzi mi o roletkę :) macie tak jak my chcemy właśnie montowane w murze :)

jak to u Was było - w zależności od długości okna są różne wielkości puszek?? czy wszystkie są takie same??

Witam,

Nasi eksperci od okien polecili wykonać otwory w murze na okna o 24 cm wyższe niż w projekcie. Niezależnie od wielkości okna, wszystkie kasty na rolety są jednakowej wysokości. Co widać na załączonym obrazku:

image012_.jpg

Marta: Czy wasz projektant-kierownik też chciał nanosić te zmiany w projekcie? :p

Okna mamy od lokalnego producenta z profilem trzy-komorowym Inoutic/Deceuninck, kolor profila od zewnątrz antracytowy RAL 7016 a od wewnątrz białe, roleta antracytowa w salonie elektrycznie podnoszona, pozostałe ręcznie. Okna trzyszybowe o współczynniku przenikania ciepła 0,8. Od zewnątrz mamy też uchwyty plastikowe we wszystkich oknach od ziemi.

To tyle.

Pozdrowienia

dobre.. dobre... :) no o tej zmianie chyba zapomniał :lol2: (żart) no ale okienka w kolorze antracyt?? supeeer sie zgralismy.. na mnie w sklepach patrzą jak na ,,ufo'' jak mówie ze chcem kolor antracyt... ech.. a widze ze nie jestem sama!!! super, a jaki miałby byc kolor struktury domu?? macie juz jakies pomysły?? ps. roleta również elektryczna w salonie... :))) pozdrawiam

czyli jednak co firma to inaczej z tymi roletami - muszę się w końcu na kogoś zdecydować czytaj - ruszyć dupkę i iść po wyceny w końcu do różnych okniarzy :D ale kolorystycznie idę jak Wy - ciemne okna na jasnej elewacji... u mnie biała ma być :)

u nas kończą się fundamenty pomału... ocieplają i folią owijają :)

fundament-pianka-dom1.jpg

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego wjazdu z boku... Ale może kiedyś zobaczę.

Fotki strychu:

[ATTACH=CONFIG]175711[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175712[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]175713[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175714[/ATTACH]

Poruszać się można swobodnie w obszarze między belkami poziomymi. Idąc w kierunku krawędzi, trzeba już sie schylać.

Aha, jeszcze cenne wskazówka: Jak robicie strych użytkowy, to otwory w stropie na kanały wentylacyjne( i kanały wentylacyjne same w sobie też) z garderoby i spiżarni przesuńcie w stronę krawędzi domu. Zyskuje się więcej wolnej podłogi na strychu. My tak zrobiliśmy.

Pozdrawiam.

Witam,

na wstępie pozdrawiam Was Wszystkich i cichaczem będę zaglądać do Waszego dziennika :) bo sami budujemy dom z 4 sypialniami ^^

Kondziu77 czy możesz mi powiedzieć jaki macie kąt nachylenia dachu? Jaką wysokość w pokojach i jaką max wysokość domu?

Pytam, bo też chcemy podnieść o 2 cegły strych.

Pozdrawiam

S&B

czyli jednak co firma to inaczej z tymi roletami - muszę się w końcu na kogoś zdecydować czytaj - ruszyć dupkę i iść po wyceny w końcu do różnych okniarzy :D ale kolorystycznie idę jak Wy - ciemne okna na jasnej elewacji... u mnie biała ma być :)

u nas kończą się fundamenty pomału... ocieplają i folią owijają :)

[ATTACH=CONFIG]193424[/ATTACH]

ech... u mnie na początku maiła być taka ładna ciepła zielen.. ale teraz oglądam często nowoczesne elewacje i BIAŁY przebija wszystko:) bardzo mi się podoba szczególnie do ciemnych okien.. ogólnie lubie minimalizm... a kolory biel, czern i odcienie szarości w mieszkaniach... nowoczesność, funkcjonalność i minimalizm.. mam kilka inspiracji (raczej cały folder).. Widze ze u Was prace się posuwają do przodu.. u nas pada.. raczej leje.. cały czas bez przerwy:( w okolicach powodzie i podtopienia.. do nas na budowę nieco utrudniony dojazd , błoto.. woda.. masakra jakas.:eek:

u nas też leje całe dnie teraz :( wczoraj i dziś to w zasadzie bez przerwy i prace stoją ;( buuuuu

wczoraj jak pojechałam to się zakopałam zaraz na wjeździe i panowie murarze potem wjeżdżali sami by rozładować samochód - ja się poddałam by nie pogorszyć jeszcze... po powrocie do miasta od razu myjka bo autko usyfione błotem po sam dach!! a to bus był...

Marta pokaż coś z tych inspirek :) widzę że podobne gusta mamy - u nas też ma być mega minimalizm i głównie białe wnętrza... ale kolor musi być, bo ja maniaczka kolorów :) i bez nich nie wyobrażam sobie własnego domu...

Kondziu77 czy możesz mi powiedzieć jaki macie kąt nachylenia dachu? Jaką wysokość w pokojach i jaką max wysokość domu?

Pytam, bo też chcemy podnieść o 2 cegły strych.

Pozdrawiam

S&B

Witaj kurczaku,

Kąt nachylenia dachu w projekcie poranna mgła z muratora to: 25 stopni, wysokość w kalenicy to 6,01 m a wysokość parteru to 2,70 m.

Na rysunku wygląda to tak:

przekrój_domu.jpg

A naszą inspiracją na elewację zewnętrzną jest po prostu wizualizacja naszego projektu na stronie muratora:

dom_2316_18_30382.jpgdom_2316_19_30384.jpgdom_2316_27_30383.jpg

Oczywiście dostosujemy odpowiednio do adaptacji projektu obszar w okolicach okna kuchni.

Ciekawe jak wyjdzie?... Już nie możemy się doczekać!

Pozdrowienia

• 3 weeks później...

to zależy jakie okna:) dwuszybowe czy trzyszybowe, kolorystyka ram, z roletami, a może bez?? okna w kolorze antracytu wyliczyli na ok 23 tys, z roletą w tym rolety elektrycznie otwierane.. ceny zmieniają się od zmiiany każdego detalu w oknie:)). no i My zrezygnowalismy z narożnego okna w kuchni(do nich nie ma rolet zewnętrznych) :p

co do bramy.. jeszcze nie wiem ile będzie nas kosztowała.

ps. Co u Was? u nas dziś wstawiają kręgi na szambo.... robimy trzykomorowe ze studzienką rewizyjną. Zrezygnowalismy z przydomowej oczyszczalni scieków, chociaż na początku był taki pomysł, ale kalkulując wszystkie za i przeciw zostało tzw,,szambo'' ;)

ok 10 lipca w końcu przyjdą dekarze i będzie dach:)) następnie okna jak już w końcu będzie dach... również elektryk będzie po 10tym:) (Już się nie mogę doczekać) Hydraulik pilnie poszukiwany.. A co u Was? chwalcie się:) a może ktoś już pomieszkuje w m122 lub m122a!!! bardzo proszę chwalcie się:)