joint32 15.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A ja mam drewniany i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glamour 15.02.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja mam terive,szybka w wykonaniu i nie droga:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 15.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 U mnie w projekcie jest 20cm monolit i tak pewnie zostanie. Jakos nie mam przekonania do terrivy Jeszcze nie ale bede musial se to policzyc. Mysle ze razem okolo 20tys wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 15.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) 20cm?? a jakie masz największe rozpiętości? rzeczywiście tak duże pomieszczenia czy projektant się asekuruje kosztem inwestora? Najwiecej to chyba cos 5,20m, ale slup podpierajacy wiezbe bedzie stal nad salonem. Druga sprawa to to, ze podciagi w takim ukladzie beda niewidoczne i to mi pasuje. 20cm jest tylko nad glowna czescia domu, nad garazem jest 16cm. Konstruktor stwierdzil ze taki musi byc wedlug obliczen rozpietosci i obciazenia, zeby bylo zgodnie z norma zelbetowa. Skany mam w dzienniku. Jak se wszystko przelicze to napisze ile wyjdzie w jakiej konfiguracji. A wedlug was to jaka jest rozsadna grubosc? Wlasnie se przeliczylem i wychodzi okolo 20tys za calosc, razem ze schodami. Po odchudzeniu czesci glownej do 18cm jest 1,5 mniej za beton, ale pewnie trzeba bedzie dolozyc stali. Podciagi pewnie beda wystawaly, wiec i koszt pozniejszego tynkowania bedzie wiekszy. Edytowane 15 Lutego 2013 przez rodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja mam policzony monolit na 16cm, a rozpiętość znacznie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 15.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) A jakie masz pokrycie dachowe, rozpietosci miedzy scianami i z czego masz scianki dzialowe na poddaszu? Male sprostowanie, rozpietosc max 5,8m Edytowane 15 Lutego 2013 przez rodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ja mam 14cm żelbetu, największy salon 5,4x4,5m, ale nie mam takich kwiatków jak podparcie dachu pośrodku pola, podciagów wystających też nie mam, jedynie wieniec w ścianach nośnych, zbrojenie w projekcie mam z pręta #8mm, zrobiłem z #12 nad piwnica i #12/#10 nad poddaszem bo takie miałem, za to 16cm grubości żelbetu na tak małych balkonach uważam za przegięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 16.02.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Wlasnie se przeliczylem i wychodzi okolo 20tys za calosc, razem ze schodami. Po odchudzeniu czesci glownej do 18cm jest 1,5 mniej za beton, ale pewnie trzeba bedzie dolozyc stali. Ile metrów tego stropu? Ile liczysz na stal + beton+deski? Robota uwzględniona? ENDO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 16.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 160m2 stropu, beton B20 30m3- 8,5tys, stal 1100kg 12mm-3tys, deski 4m3 1,6tys, robocizna 6tyswychodzi 19,1tys ale trzeba jeszcze stemple i pewnie troche wiecej tych desek pojdzie. Wazna sprawa to ze deski u mnie pojda pozniej na sufit w budynku gospodarczym wiec nie wiem jak ten koszt rozliczyc.Mysle ze max to 21-22 tys juz uwzgledniajac te rzeczy o ktorych zapomnialem Jak myslicie? Realne koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 16.02.2013 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Kubik betonu oraz tona stali po prawie 3000zł ? To są aktualne ceny? Nie jestem na bieżąco, ale wydaje mi się drogo. Może ktoś skonfrontować te ceny ze swoimi? Całość wydaje mi się bardzo droga. Ja dostałem wstępną wycenę na smarta 100m2 w cenie 16K (z transportem). To była pierwsza oferta, bez negocjacji. Myślę, że Twój strop mógłby się zamknąć w 22-23K. Dwa dni roboty i budujesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 16.02.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Wpisalem 3tys za stal bo jest potrzebna wiecej niz tona, do tego strzemiona z 6mm. A co do betonu to 285zl m3 z pompa razy 30m3.A jesli chodzi o jakiekolwiek stropy plytowe i terrivy to bym sie pozniej zdenerwowal, jak by mi sufit popekal w miejscach laczenia. A na czasie mi az tak bardzo nie zalezy, do Polski wracam dopiero za 2 lata ENDOA i jeszcze jedno, jak masz to wrzuc moze skan projektu Twego stropu a jak nie masz to parteru Edytowane 16 Lutego 2013 przez rodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 17.02.2013 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ENDO A i jeszcze jedno, jak masz to wrzuc moze skan projektu Twego stropu a jak nie masz to parteru Dopiero koncepcje domykam, wiec jeszcze sporo niewiadomych niebawem jednak odpalam dziennik budowy wiec naturalnie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No to w Twoim przypadku to wszystko mozesz dopasowac. U mnie juz bylby problem ze stropem plytowym ze wzgledu na schody. Musialbym dostawiac nosne sciany zeby miec na czym oprzec, a to wiaze sie z extra kasa za zmiany w projekcie plus dodatkowe lawy pod te sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.02.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) już nic... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dzwonilem jakis miesiac temu to betoniarni wiec ta cena za metr juz jest brutto, deski bede mial po 400zl bo juz dzwonilem pytac, cena tak troche po kolezensku, desek na wieniec nie licze bo przeciez deski z wienca na scianie fundamentowej beda, stal u mnie kosztuje 2600 brutto za tone-12mm, steple wytne w swoim lesie i pozniej tez pojda na opal wiec tu koszt tez ciezko bedzie oszacowac.A u Ciebie strop ma rozpietosc tylko 4,5 bo zapewne jest zbrojony zeby przenosil obciazenia w poprzek a nie wzdluz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) już nic... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No wiadomo ze im bardziej cienka stal tym drozsza.Gdybym wszystko zlecil firmie i nawet palcem nie ruszyl to byloby drozej na 100%. Jak sama nazwa mowi, systemem gospodarczym bede budowal:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 jakoś mi tona stali na 160m2 zbrojenia 12-ką na za małą ilość wygląda, mi na 160m2 plus 2x schody, balkon, wieńce poszło coś ok. 2t 10-tki i 12tki nie pamiętam gdzie budujesz ale beton raczej się da znaleźć taniej niż 300zł, o, już widzę Sokolany , no to u Zabłockiego albo w spbw powinieneś mieć kilkadziesiat zł taniej na metrze, trzeba tylko dobrze i na miejscu zagadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Akurat do Zablockiego sie wtedy dodzwonic nie moglem, wiec cene dostalem w Cemexie w Bialym. A orientujesz sie czy Zablocki ma pompe do betonu u siebie? Chodzilo mi tylko orientacyjnie wiedziec po ile m3. A co do stali to siedzialem i liczylem, moze i czegos tam nie doliczylem. Schodow nie liczylem chyba, ale tu chodzilo mi raczej o orientacyjne ilosciEdde a u Ciebie jakie bylo "oczko" w zbrojeniu? Byc moze pod 14 u Ciebie zbrojenie bylo gesciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ignac ma i pompę i dźwig z koszem, zdaje sie ze za pompę +10zł na metrze dolicza, zorientuj się w SPBW na kresowej, komunistycznego molocha przejęło dwóch gości cow UK siedzą i powoli rozkręcają na nowo tą betoniarnię, też można się dogadać, i nie wiem czy lepszych kruszyw do betonu nie dają niż Zabłocki, taka przynajmniej kiedyś opinia po mieście chodziła, że jak na strop to pewniej z spbw, ławy, ściany itp taniej u Zabłockiego, nie wiem jak jest terazoczek nie pamiętam, 10x16, 12x18 może, ale to raczej nie tak, ze grubszy strop to mniej zbrojenia...dwie tony liczyłbym spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts