Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jedna pompa obiegowa na dwa rozdzielacze

mafiek

Recommended Posts

Witam wszystkich. Potrzebuje kilku porad i gdyby ktoś był tak miły i mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny. Czeka mnie podłączenie pieca CO i mam kilka pytań. Instalację mam następującą:

- piec z podajnikiem na ekogroszek

- parter podłogówka 8 obwodów (85-95 metrów każdy)

- piętro podłogówka 7 obwodów - też 85-95 metrów każdy

- do tego dodatkowy rozdzielacz na dwie drabinki w łazienkach, dwa grzejniki na klatce, suszarkę, grzejnik w garażu itp (7 obwodów)

- bojler 250l z dwiema wężownicami

Chciałbym to teraz wszystko połączyć i mam kilka pytań:

1. Czy jedna pompa obiegowa na dwa rozdzielacze do podłogówki wystarczy (razem będzie jakieś 1300 metrów)? Czy może lepiej dwie pompy np. 25-40 i do tego dwa zestawy do mieszania?

2. Czego użyć do mieszania wody do podłogówki - czy zaworu trójdrożnego termostatycznego, czy może lepiej jakiś 4-drogowy ze sterownikiem - czy może jeszcze coś innego?

3. Czy robiąc to na jednej pompie nie ograniczę sobie sterowania temperaturą wody na piętrze i na parterze (nigdy nie korzystałem z podłogówki więc nie wiem do końca jak najlepiej się tym steruje). Może wystarczy że ustawie na zaworze 28 stopni i wszystko będzie przez cały sezon działać dobrze - czy może trzeba jakoś sterować temperaturą wody w podłogówce - jak najrozsądniej?

4. Jak podłączyć zbiornik z ciepłą wodą - czy na grawitację, czy może pod pompę która będzie pompować wodę do tego trzeciego rozdzielacza z wysoką temperaturą (ten do drabinek, grzejników itp)?