Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wysokość pomieszczenia?

duduś

Recommended Posts

257 cm ? - to rzeczywiście strasznie nisko - jak na domek oczywiście.

W tej sytuacji na twoim miejscu chyba rzeczywiście zrobiłbym styropian 10 cm, a nawet 8cm - to w końcu standard jak na podłogę na gruncie - bo chodzi Ci o podłogę na gruncie? - tak domniemywam, bo nie napisałeś.

Pozdrawiam

My mieliśmy do wybory 2,85 albo 2,60 (różnica jednej wartswy Porothermu). Długo myśleliśmy, ale ostatecznie będzie 2,60.

W moim odczuciu 2,85 to już trochę za wysoko. W pokoju dziennym, który ma dużą powierzchnię, jeszcze byłoby OK, ale z pozostałych pomieszczeń robią się studnie. Poza tym ogrzewanie przestrzeni pod wysokim sufitem to zbyteczny luksus.

Optymalnie byłoby 2,70...

obecnie mieskzam w małym 40-sto metrowym mieszkanku z cegły o wysokosci 2,85 i naprawdę oddycham, w poprzednim blokowym-2,55 czy jak tam 2,60 to wrażenie jakby sufit walił mi się na głowę, nie potwierdzam efektu studni nawet w mojej minimalnej łazience 3m2, polecam wyzsze pomieszcenia niz na własne życzenie "sutereny"

Wszystko zależy jak sie leży. U mnie gmina okreslila w warunkach zabudowy i zagospodarowania maksymalna wysokośc kalenicy na takim poziomie, że nawet jakbym chcial, to mi sie 2 poziomy po 2,80 nie zmieszczą. Dlatego na parterze mam 2.80, a na pietrze 2,50 i żyję - i wcale nie wali mi sie nic na łeb. Mieszkalem 10 lat w bloku, gdzie bylo 2,45 wiec nie demonizowalbym - da sie żyć i nawet uprawiać seks.

Od początku forum kilka już takich tematów było.

Nie wiem czemu wiele osób przytacza wysokość pomieszczenia w domu wielorodzinnym (bloku): "a w bloku to było tyle i się żyło...".

Wiadomo dlaczego w blokach jest taka wysokość kondygnacji i wiadomo jak tam się mieszka/czuje... :-? Zgadzam się, że tak się da mieszkać, bo wiele osób całe życie tak mieszkało.

Dla samego komfortu krążenia powietrza między podłogą a sufitem oraz dobrego samopoczucia optymalne to 2,70 - 2,80.

Odwiedzcie kilka różnych mieszkań i budynków o różnych wysokościach pomieszczeń. Poczujecie różnicę od razu...

Rav