now77ak 13.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam, Planuje wykończenie mieszkania i jedną sciane chcę wykończyć cegłą klikierową. Owa ściana będzie w salonie, w którym będzie parkiet. Czy powinno się wpierw wykończyć podłogę a potem ściane czy na odwrót? Bardziej mnie interesuje ta pierwsza opcja, ponieważ wykończenie takiej ściany (około 6m) trochę kosztować będzie - a nie jest to rzecz niezbędna, bardziej podchodzi pod wystrój. Czy kolejność ma duże znaczenie w tym przypadku? Jakie są plusy/minusy poszczególnych rozwiązań.. Z góry dzięki za rady, PS. Aha i na scianie nie sa planowane żadne meble póki itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachobb 13.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam, Jak rozumiem chodzi o wykończenie ściany wewnętrznej w klinkierze? Jeśli tak to są dwie opcje: 1. Ściana murowana z cegły klinkierowej wg. wybranego wzoru. I taką należy wykonać przed wykończeniem podłogi. Najlepiej żeby opierała się na fundamencie ściany wykańczanej lub na warstwie chudego betonu który powinien znajdować się pod wszystkimi warstwami wykończenia podłogi. Taka ściana swoje warzy więc takie oparcie zabezpieczy nas przed pękaniem przy suficie i rozwarstwieniu. 2. Wykończenie ściany płytkami imitującymi klinkier. Najtańsze i chyba najlepsze wykończenie w takiej sytuacji. Jak wykonać to wiadomo Ale polecałbym przed ułożeniem parkietu. Chociaż można i po.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 13.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Teoretycznie najpierw ścianka, praktycznie sprawdź czy wylewka nadaje się do klejenia parkietu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 13.02.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Oczywiście chodzi o płytki (jeszcze nie wiem czy ręcznie formowane czy nie. Musiałbym to zobaczyć na żywo i porównać - jakieś sugestie na ten temat?). W każdym razie płytki będą przyklejone do ściany, więc nie będzie żadnego oparcia na podłodze. Jeżeli chodzi o samą kolejność (układanie parkietu wcześniej) to ma to znaczenie chyba tylko w przypadku wymiany parkietu, zrywania go, prawda? @Fo_ Tak nadaje się. Edytowane 17 Lutego 2013 przez now77ak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachobb 18.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Parkiet po ułożeniu nie powinien na równo dochodzić do ściany, powinna być mała dylatacja którą potem zasłoni listwa przypodłogowa. Jeśli najpierw położysz parkiet a potem zrobisz ścianę to tej dylatacji nie będzie co wiąże się ze słabą wentylacją podłogi do i nie ma tej dylatacji heh Tak się to robi zawsze że najpierw płytki na ścianę a potem podłoga. A przynajmniej na budowach które ja widziałem (jestem majstrem w firmie budowlanej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 stachobb - a jaka jest wentylacja podłogi jak dylatacja jest zasłonięta listwą przypodłogową i to do tego pełną? Albo płytki ze ściany i podłogi połączysz silikonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts