Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ściany cegłą klinkierową

Recommended Posts

Witam,

Planuje wykończenie mieszkania i jedną sciane chcę wykończyć cegłą klikierową. Owa ściana będzie w salonie, w którym będzie parkiet.

Czy powinno się wpierw wykończyć podłogę a potem ściane czy na odwrót?

Bardziej mnie interesuje ta pierwsza opcja, ponieważ wykończenie takiej ściany (około 6m) trochę kosztować będzie - a nie jest to rzecz niezbędna, bardziej podchodzi pod wystrój. Czy kolejność ma duże znaczenie w tym przypadku? Jakie są plusy/minusy poszczególnych rozwiązań..

Z góry dzięki za rady,

PS. Aha i na scianie nie sa planowane żadne meble póki itp..

Witam,

Jak rozumiem chodzi o wykończenie ściany wewnętrznej w klinkierze?

Jeśli tak to są dwie opcje:

1. Ściana murowana z cegły klinkierowej wg. wybranego wzoru. I taką należy wykonać przed wykończeniem podłogi. Najlepiej żeby opierała się na fundamencie ściany wykańczanej lub na warstwie chudego betonu który powinien znajdować się pod wszystkimi warstwami wykończenia podłogi. Taka ściana swoje warzy więc takie oparcie zabezpieczy nas przed pękaniem przy suficie i rozwarstwieniu.

2. Wykończenie ściany płytkami imitującymi klinkier. Najtańsze i chyba najlepsze wykończenie w takiej sytuacji. Jak wykonać to wiadomo ;-) Ale polecałbym przed ułożeniem parkietu. Chociaż można i po..

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście chodzi o płytki (jeszcze nie wiem czy ręcznie formowane czy nie. Musiałbym to zobaczyć na żywo i porównać - jakieś sugestie na ten temat?).

W każdym razie płytki będą przyklejone do ściany, więc nie będzie żadnego oparcia na podłodze. Jeżeli chodzi o samą kolejność (układanie parkietu wcześniej) to ma to znaczenie chyba tylko w przypadku wymiany parkietu, zrywania go, prawda?

@Fo_

Tak nadaje się.

Edytowane przez now77ak

Parkiet po ułożeniu nie powinien na równo dochodzić do ściany, powinna być mała dylatacja którą potem zasłoni listwa przypodłogowa. Jeśli najpierw położysz parkiet a potem zrobisz ścianę to tej dylatacji nie będzie co wiąże się ze słabą wentylacją podłogi do i nie ma tej dylatacji heh Tak się to robi zawsze że najpierw płytki na ścianę a potem podłoga. A przynajmniej na budowach które ja widziałem (jestem majstrem w firmie budowlanej ;-))