azizi 13.02.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam. W tym roku stawiam domek z dachem dwuspadowym i do tego przyległy garaż z 50m2 dachu płaskiego. Garaż od strony frontowej ma ogniomurek, od tyłu jest dom i z boku ponownie ogniomurek. Strop będzie wylewany. Zwróciłem się do firmy zajmującej się dachami płaskimi o wycenę wykonania wraz z materiałami i otrzymałem coś takiego: Oferta dotyczy: termoizolacja dachu kliny + mocowanie (ceny netto)1. Płyty STYROBIT 2 % spadek od gr 10 cm EPS 100 038 ( wsp: 0,038 [W/m2]) lam. papą P100/1200 – 49,80[zł/m2] x50 m2= 2000 PLN2. Płyty STYROBIT 2 % spadek od gr 10 cm EPS 200 036 ( wsp: 0,036 [W/m2])lam. papą P100/1200 – 67,80[zł/m2] pod zielony taras X 50m2 = 3390PLN3. Dysperbit grunt 3 kg (rozcieńczony w stosunku 1:4) cena 9 zł/kg= 27 PLN4. Klej Styrbit 2000K, zużycie ok. 1,2 kg/m2 60 kg na 50m2: [8 zł/kg]X 50 m2 = 480 PLN5. Kołki teleskopowe do betonu – zużycie 4[szt/m2] – 200[szt] – [90zł/100szt]= 90 PLN6. Papa wierzch. krycia PYE PV 250 S5,2 szara 12,90/m2 (zużycie 1,1/m2) = 709,50 PLN7. Izokliny na ogniomurkach 10x10 lam. papą zuż. ok. 15 mb -cena 4,5/mb= 67,50 PLN8. Wykonanie 30 zł /m2 x50 = 1500 PLN9. Obróbki blacharskie wg zużycia blachy z mojego doświadczenia powinno kosztować ok. 500 PLN Wychodzą dwa warianty, styropian 100 lub 200 (pod zielony dach). Moje pytanie jest następujące, czy tak skonstruowany dach będzie zrobiony prawidłowo? Nie ma tu żadnych odpowietrzeń. Skos (spadek) jest tworzony sztucznie na styropianie, może lepiej wylać go wcześniej z betonu? Czy proponowane ceny są ok? Poniżej przekrój garażuhttp://zapodaj.net/images/2078c00157fe3.jpg Z góry dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 16.02.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 po pierwsze brak paroizolacji pod styro , po drugie za 12 zł/m2 to raczej papa watpliwej jakosci , dobre papy termo od 17 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A w projekcie warstw nie podano? Styropian i tania papa to proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 12.03.2013 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Niestety projekt mówiąc którego robiony we własnym zakresie z różnych powodów, z pomocą osoby która o tych dachach nie ma za dużej wiedzy. Prosiłbym jak tak o informacje odnośnie materiałów jakich warto użyć bo zdaje sobie sprawę że ich jakość oraz dokładność wykonania to klucz do sukcesu. Czy spadek na dachu warto robić przyciętym odpowiednio styropianem czy w jakiś inny sposób? Szukam także kogoś kto wykonałby taki dach ewentualnie z dachem dwuspadowym krytym blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 12.03.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Niestety projekt mówiąc którego robiony we własnym zakresie z różnych powodów, z pomocą osoby która o tych dachach nie ma za dużej wiedzy. Prosiłbym jak tak o informacje odnośnie materiałów jakich warto użyć bo zdaje sobie sprawę że ich jakość oraz dokładność wykonania to klucz do sukcesu. Czy spadek na dachu warto robić przyciętym odpowiednio styropianem czy w jakiś inny sposób? Szukam także kogoś kto wykonałby taki dach ewentualnie z dachem dwuspadowym krytym blachą. Po pierwsze taki dach należy zrobić w dwóch warstwach papy - podkład i wierzch. Jeżeli termoizolacją jest styropian to papą podkładową musi być papa samoprzylepna (można od biedy kleić papę do styropianu). Jest to typowy dach ocieplony i nie ma w tym nic niezwykłego. Dobra papa nawierzchniowa modyfikowana SBS to koszt min. 15 zł/m2 netto. Te za 10 i 12 zl to najczęściej oszukane na grubości (+- 10%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 12.03.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 W takim jak już będę miał strop wylewany to od razu na nim może warto ułożyć styropian i zalać go ze spadkiem 2-3%, a potem dać na to preparat od wody na beton i dopiero zacząć układać papy? Widziałem gotowe produkty icopal, może to warto kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Chyba prościej i taniej jest wylać strop ze spadkiem i na to styropapę . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 13.03.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Chyba prościej i taniej jest wylać strop ze spadkiem i na to styropapę . Jan. Czytałem już gdzieś wcześniej na forum, że tak samo doradziłeś komuś. Wydaje mi się to chyba najoszczędniejszą opcją. Czy przy tego typu rozwiązaniu trzeba stosować jakieś wywietrzniki? Jak z dociepleniem takiego dachu? Czy styropapa załtwia tę kwestię? Garaż będzie przyległy do domu, a część płaskiego dachu będzie pokrywać wiatrołap (między domem a garażem) także chciałbym mieć to od strony docieplenia dobrze zrobione. ps. wie ktoś czemu w tematach, które zakładam nie ma powiadomień na maila o nowych odpowiedziach, natomiast w innych obserwowanych przychodzą prawidłowo? Edytowane 13 Marca 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Styropapa 20-30 cm szczelnie z pianką ok. Wywietrzniki można w najwyższym punkcie - 1 na 25m2. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 14.03.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Chyba prościej i taniej jest wylać strop ze spadkiem i na to styropapę . Jan. Nie mogę do końca się zgodzić z Mistrzem. Tak nie do końca taniej a na pewno trochę trudniej. Termoizolacja zamknięta w stropie też sprawdzi w 100%. Później łatwiej dekarzowi wykonać hydroizolację z papy termozgrzewalnej (oczywiście dwuwarstwowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Czy układając styropian na stropie płaskim połączysz go z ociepleniem okapu ? ( ciągłość izolacji). Styropapa ma już 1 warstwę papy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 14.03.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Wiem że styropapa ma warstwę papy - jest to logiczne. Połączenie można wykonać bez problemu. Natomiast układając styropapę na wierzchu stropu powstaje problem do czego przymocować obróbkę blach. i rynnę. Trzeba stosować belkę drewnianą na końcu dachu. Zatapiając ocieplenie w stropie nie ma tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 W obu metodach jest ten sam problem. Przecież nie wylejesz betonu na krawędzi z 10 cm. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 14.03.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Dlaczego? Przecież stropy robi się raczej z bardzo mocnego betonu i co stoi na przeszkodzie aby wylać go do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 14.03.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) MistrzJan trochę się pogubiłem, o jakim okapie piszesz?G*anbu "Termoizolacja zamknięta w stropie też sprawdzi w 100%." czyli jak zaleje styropian to powinno być na plus? Coś takiego mi po głowie chodzi, czy coś pominąłem w warstwach i czy to ma sens? Do tego oczywiście płyta nakręcona na attyke, obróbka blacharska + rynna http://img541.imageshack.us/img541/4560/dachpaski.jpg Można by ewentualnie dać też preparat na strop jakiś ale czytałem że trzeba wziąć coś co nie będzie reagować z styropianem. Edytowane 14 Marca 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Ta część gdzie rynna to okap. Azizi- coś w tym rodzaju . Oprócz okapu , bo tam będzie mostek termiczny. Ocieplenie poziome powinno łączyć się z pionowym. Widać na przekroju co nie tak Jan. Edytowane 14 Marca 2013 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 14.03.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Rozumiem, w sumie można by było przy szalunku lekko strop na końcu podciąć na kancie chyba i zrobić coś w tym stylu. http://img836.imageshack.us/img836/4560/dachpaski.jpg tyle że jakoś mi ta wylewka słabo wygląda ps. odpowietrzenia dachu powinny być zamontowane do wylanej szlichty czy gdzieś w wyższej warstwie? Edytowane 14 Marca 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Tam na końcu nie ma prawa być betonu.Wywiewka tylko pod papę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 14.03.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Tam na końcu nie ma prawa być betonu.Wywiewka tylko pod papę. Jan. No i znowu nie do końca rozumiem. Chodzi Ci konkretnie o ten kawałek po prawej stronie między styropianem a styropaapą? Jak nie będzie nic wysunięte poza obrys budynku to jak tam później wsadzić rynne i do czego? Druga sprawa, papa jest od razu do styropianu połączona (np icopal) więc chyba nie da rady wywiewki wsadzić po nią. Edytowane 14 Marca 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 I tu jest Reksio pogrzebany. Dobry fachowiec sobie z tym poradzi. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts