witu102 13.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam, mam następujący problem:do piwnicy schodzi mi instalacja 3 fazowa (kiedyś była siła) w postaci kabla 5 żyłowego L1, L2, L3, N, PEKabel jest wpięty do różnicówki:http://elektro-hurt.bazarek.pl/opis/807277/bemko-wylacznik-roznicowopradowy-4p-25a-30ma-a05-n7-4-25-030.html(25A)(przeznaczonej jak rozumiem dla instalacji 3-F)Za różnicówką znajduje się 3-F wyłącznik nadprądowynie podłączony do niczego (rozumiem, że z niego odchodziły 3 żyły na gniazdo siły)Następnie już normalnie podłączone "S" ki od oświetlenia, gniazdek, odkurzacza centralnego czy obwodów ogrodowych.Na zimę zdarzyło się, że w skutek przepięcia na ogrodzie wyleciała różnicówka w związku z tym dom został bez ogrzewania, oświetlenia w piwnicy,a lodówka w piwnicy nie miała zasilania.Pomyślałem, aby przebudować rozdzielnicę dodając kilka różnicówek, aby wybicie na ogrodzie czy obwodu oświetleniowego nie powodowało awarii pieca czy pomp. http://img11.imageshack.us/img11/3439/obwodypiwnica.jpg Uploaded with ImageShack.usZgrubny schemat przedstawiłem na poniższym obrazku, moje pytanie dotyczy a) czy schemat jest poprawny i zgodny z wiedzą elektrycznąb) czy na wyjściu z różnicówki 3-F wykorzystać jedną fazę czy podzielić obwody pomiędzy fazy (od razu mówię, że największym prądożerca będzie odkurzacz 1800W, a całkowite obciążenie wszystkich urządzeń raczej nie przekroczy 3kW)Rozumiem, że w związku z tym, że mam dociągnięte już 3F to nie ma sensu się ich pozbywać tylko warto zastosować ciut droższą różnicówkę na 3F i mieć je w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.02.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam, mam następujący problem: do piwnicy schodzi mi instalacja 3 fazowa (kiedyś była siła) w postaci kabla 5 żyłowego L1, L2, L3, N, PE Kabel jest wpięty do różnicówki: http://elektro-hurt.bazarek.pl/opis/807277/bemko-wylacznik-roznicowopradowy-4p-25a-30ma-a05-n7-4-25-030.html (25A) (przeznaczonej jak rozumiem dla instalacji 3-F) Za różnicówką znajduje się 3-F wyłącznik nadprądowy nie podłączony do niczego (rozumiem, że z niego odchodziły 3 żyły na gniazdo siły) Następnie już normalnie podłączone "S" ki od oświetlenia, gniazdek, odkurzacza centralnego czy obwodów ogrodowych. Na zimę zdarzyło się, że w skutek przepięcia na ogrodzie wyleciała różnicówka w związku z tym dom został bez ogrzewania, oświetlenia w piwnicy,a lodówka w piwnicy nie miała zasilania. Pomyślałem, aby przebudować rozdzielnicę dodając kilka różnicówek, aby wybicie na ogrodzie czy obwodu oświetleniowego nie powodowało awarii pieca czy pomp. http://img11.imageshack.us/img11/3439/obwodypiwnica.jpg Uploaded with ImageShack.us Zgrubny schemat przedstawiłem na poniższym obrazku, moje pytanie dotyczy a) czy schemat jest poprawny i zgodny z wiedzą elektryczną b) czy na wyjściu z różnicówki 3-F wykorzystać jedną fazę czy podzielić obwody pomiędzy fazy (od razu mówię, że największym prądożerca będzie odkurzacz 1800W, a całkowite obciążenie wszystkich urządzeń raczej nie przekroczy 3kW) Rozumiem, że w związku z tym, że mam dociągnięte już 3F to nie ma sensu się ich pozbywać tylko warto zastosować ciut droższą różnicówkę na 3F i mieć je w zapasie. Widzę po pierwszym zdaniu że nie jesteś elektrykiem. Schemat jest zły. Po co się za to zabierasz? Chcesz komuś albo sobie zrobić krzywdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.02.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 .... Zgrubny schemat przedstawiłem na poniższym obrazku, moje pytanie dotyczy a) czy schemat jest poprawny i zgodny z wiedzą elektryczną b) czy na wyjściu z różnicówki 3-F wykorzystać jedną fazę czy podzielić obwody pomiędzy fazy (od razu mówię, że największym prądożerca będzie odkurzacz 1800W, a całkowite obciążenie wszystkich urządzeń raczej nie przekroczy 3kW) Rozumiem, że w związku z tym, że mam dociągnięte już 3F to nie ma sensu się ich pozbywać tylko warto zastosować ciut droższą różnicówkę na 3F i mieć je w zapasie. a) Schemat jest zły, to nie ma szans działać b) Energetyka dąży do symetryczności obciążenia faz, pomóż im w tym i podziel odbiorniki na różne fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 14.02.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Nie chce nikomu zrobić krzywdy, bo nie będę sam tego wykonywał, zrobiłem ten schemat hobbystycznie na podstawie kilku znalezionych w necie i tyle, jak zrobi to elektryk to jego sprawa, ale ja lubię czasem się pobawić, możecie mi zatem łaskawie wyjaśnić co jest źle w owym schemacie?Rozumiem, że zgodnie z zasadą symetrii faz powinienem na jedną dać odkurzacz, na druga np gniazdka + piec a na trzecią oświetlenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 14.02.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 a) jaki sens jest dobezpieczać różnicówkę 30ma 25A taką samą tylko 1F? Ja bym zainstalował może rozłącznik izolacyjny FR 3P i za nim różnicówki 1F? Wtedy przewodami N i PE wchodzisz bezpośrednio na listwy. b) brak wyjść przewodu N z różnicowek 1Fc) lepiej rozdzielić obwody na 3 fazy, zwłaszcza, że je masz. Dobierz tak, żeby obciążenie było mniej więcej podobne, jak i miej na uwadze funkcjonalność przy braku jednej z faz. d) przypatrz się aparatom RCBO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.02.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Co do rozdzielenia na 3 fazy,to pewnie jest podrozdzielnia w ramach Twojej piwnicy. Uwzględniaj obciążenie całości, razem z budynkiem. W piwnicy dużo czasu nie spędzasz, obciążenia nie będą bardzo duże. Może dla symetrii faz będzie lepiej zostawić na jednej, najmniej obciążonej przez budynek. Co do podziału, to dałbym Piec, pompy, lodówka piwniczna na jednej rożnicówce (i najlepiej z sygnalizację na górę, że brak zasilania, ewentualnie automat do zmiany fazy przy braku podstawowej - to ma działać tak bardzo zawsze, jak się da czyli jest przynajmniej jedna faza)Gniazdka, oświetlenie na kolejnej różnicówce, oczywiście oddzielne dla gniazdek i dla oświetlenia I pewnie odkurzacz. Ryzyko, że jak pójdzie ta różnicówka, to będziesz miał ciemno i bez możliwości podłączenia małej lampki.Zewnętrzne na kolejnej - najbardziej narażone na wywalanie. Jeśli zamierzasz robić sam, pooglądaj schematy podłączania. Czas na to poświęcony zwróci Ci się. Edytowane 14 Lutego 2013 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 14.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ...ale ja lubię czasem się pobawić, możecie mi zatem łaskawie wyjaśnić co jest źle w owym schemacie? ...? Prąd który płynie torem "fazowym" różnicówki jednofazowej, przez odbiornik , powinien wracać torem "neutralnym" i być taki sam. Tak można by jednozdaniowo przedstawić zasadę działania różnicówki. U ciebie wraca bokiem. Różnicówka wywali. To jeden z błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 14.02.2013 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dobra to w takim razie dla własnej wiedzy i satysfakcji może ktoś mi narysować schemat mamy na wejściu L1, L2, L3, N, PE mamy za tym mieć 3 różnicówki (od pieca i gniazdek, od oświetlenia, od ogrodu). Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 14.02.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dasz radę. Próbuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 16.02.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ten schemat widziałem, tylko niewiele z niego wynika:Czyli zamiast pierwszej różnicówki dać coś takiego:http://image.ceneo.pl/data/products/5201806/i-legrand-rozlacznik-izolacyjny-fr303-40a-3p-004347.jpgZa nim podzielić równo na 3 obwody każdy od innej fazy.Może mi zatem (dla mojej czystej ciekawości) uzupełnić schemat: http://img19.imageshack.us/img19/5384/rozdzielnicaprojekt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ten schemat widziałem, tylko niewiele z niego wynika: A co ma więcej z niego wynikać - wolisz schemat ideowy ? Czyli zamiast pierwszej różnicówki dać coś takiego: http://image.ceneo.pl/data/products/5201806/i-legrand-rozlacznik-izolacyjny-fr303-40a-3p-004347.jpg Tak Za nim podzielić równo na 3 obwody każdy od innej fazy. Dla obwodów jednofazowych stosować różnicówki dwutorowe, dla 3 fazowych - 4-ro torowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zasilania wprowadzaj od dołu, odpływy od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 17.02.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Czy tak lepiej:http://i50.tinypic.com/2417zfl.jpg Oczywiście schemat analogiczny dla reszty obwodów czyli N z szyny N i PE i szyny PE dla każdego obwodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 18.02.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Nie kumasz działania różnicówki. N masz nie doprowadzić do różnicówki, a przeprowadzić przez nią. Obwód wygląda tak: Licznik (wyłącznik główny) - faza przed różnicówką -różnicówka - faza między różnicówką a nadprądowym - nadprądowy - faza do gniazdek / włączników i oświetlenia - N między gniazdkami/oświetleniem a różnicówką - różnicówka - N między różnicówką a szyną - szyna. Masz to narysowane w poście 9. Szyna N to ta po lewej, ta po prawej jest pomocnicza do oświetlenia i jest całkowicie wewnątrz obwodu różnicówki oświetlenia. Trochę niefartownie narysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 18.02.2013 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Czyli schemat kasprzyka jest zły? bo na jego podstawie robiłem przeróbkę swojego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 18.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Schemat kasprzyka nie jest skończony. Tam masz część zewnętrzą obwodów - Faza od zewnątrz (licznika) do różnicówki i neutralny od różnicówki do szyny. Nie masz ani kawałka chronionego przez tą różnicówkę obwodu. Zaakcentowano jedynie, że powinien być jeszcze nadprądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.02.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Schemat kasprzyka nie jest skończony. Tam masz część zewnętrzą obwodów - Faza od zewnątrz (licznika) do różnicówki i neutralny od różnicówki do szyny. Nie masz ani kawałka chronionego przez tą różnicówkę obwodu. Zaakcentowano jedynie, że powinien być jeszcze nadprądowy. Post numer 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 18.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Proszę wybaczyć jakość rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.02.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Czyli schemat kasprzyka jest zły? bo na jego podstawie robiłem przeróbkę swojego... Kolego, dostałeś już odpowiedzi - dodam tylko, że nie rysowałem rzeczy dla elektryka oczywistych. Z listwy "N" zasilasz wszystkie różnicówki oraz inne obwody które jej (RCD) nie wymagają. Jeżeli przewód N wprowadzisz do różnicówki, wyjście tego toru nigdy nie łączysz ponownie do listwy "N" (z której ją zasiliłeś). Masz wszystko pokazane na ostatnich rysunkach, jeżeli twierdzisz, że elektryk będzie wykonywał instalacje - daj mu swoją propozycję, on naniesie zmiany, Ty zrobisz sobie dokumentację powykonawczą. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.02.2013 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 dzięki, już wszystko jasne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts