Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnica w piwnicy

Recommended Posts

Jest ok - trzymaj się zasady - zasilanie od dołu - odpływy od góry.

Pamiętaj o ochronnikach przepięć, kontrolkach obecności faz, Jeżeli jest to rozdzielnica główna w budynku - szyna PE musi być połączona z GSU.

Odkurzacz zapewne będzie podłączony do gniazda poprzez wtyczkę - wszystkie obwody gniazdowe do 20A wymagają RCD. zrób go na osobnym obwodzie, taka jak narysowałeś - nie wiem ile będziesz miał podłączonych odbiorników - każda dodatkowa różnicówka zwiększa funkcjonalność instalacji elektrycznej.

Kiedyś spotykało się zależność - jeden obwód elektryczny = 1 wyłącznik nadmiarowo-prądowy, obecnie coraz więcej projektantów i instalatorów stosuje słuszną zasadę - jeden obwód elektryczny = 1 RCBO.

Pzdr

.....

Kiedyś spotykało się zależność - jeden obwód elektryczny = 1 wyłącznik nadmiarowo-prądowy, obecnie coraz więcej projektantów i instalatorów stosuje słuszną zasadę - jeden obwód elektryczny = 1 RCBO.

Pzdr

Mam akurat na tapecie instalacje w przychodni lekarskiej..... jedna różnicówka 3 fazowa i ponad 60 bezpieczników na niej wiszących.

Przekonaj laika (lekarza), że potrzeba wprowadzić więcej (droższych) aparatów i powiększyć rozdzielnicę bo się nie zmieścisz z aparatami.

Projekt z czerwca 2012r, może w 2013r się coś zmieniło w tej materii.

Witu102, bardzo to ładnie w końcu narysowałeś, ja Ci tylko przypomnę, że projektujesz instalację w piwnicy + kotłowni. Ile tam masz pomieszczeń, gniazdek, oświetlenia?

Brązowa gałąź - możesz dać jeden RCBO (różnicówka zintegrowana z nadprądówką).

Kotłownie (wymagana duża niezawodność) dajesz na jednej różnicówce z gniazdami, gdzie może się zdarzyć urządzenie o większej upływności (choćby ta nieszczęsna stara lodówka czy pralka awansowana z mieszkania do piwnicy), co spowoduje wywalenie różnicówki i wyłączenie zasilania kotłowni.

Podział między fazy jest tu sztuką dla sztuki. Jakie tam będziesz miał obciążenia? I jak się mają do obciążeń pozostałej części Twojego domu? Jeśli w domu jest po równo, rób jak narysowałeś, jeśli w domu jest asymetria, to wepnij wszystko w tą najmniej obciążoną.

Hej, piwnica to dwa pomieszczenia w jednym piec lodówka, warsztat i przechowalnia w drugim stojaki na wino i regały na produkty spożywcze, obecnie gniazdek jest 8 a źródeł światła 2.

W domu jest po równo, co do obciążeń to dwa główne i największe w piwnicy to odkurzacz (max 1800W) oraz obwody ogrodowe (7x60W+40W+1200W (kosiarka) =1660W) poza tym na stałe chodzi piec i pompy (15W) i lodówka (70W) do gniazdek czasem podłączany jest odkurzacz "przemysłowy" 2200W, wiertarka, piła.

Idąc za waszą radą na osobnej różnicówce dam piec i pompy (będę musiał dołożyć przewód, bo obecnie do gniazdek od pompy i pieca podłączony jest szereg gniazdek piwnicznych) i dam różnicówkę na odkurzacz...z perspektywy czasu największym problemem są obwody zewnętrzne które w warunkach wysokiej wilgotności lubią czasem wybić a za nimi leci cała piwnica z piecem, lodówką i cyrkulacją włącznie

Mam akurat na tapecie instalacje w przychodni lekarskiej..... jedna różnicówka 3 fazowa i ponad 60 bezpieczników na niej wiszących.

Przekonaj laika (lekarza), że potrzeba wprowadzić więcej (droższych) aparatów i powiększyć rozdzielnicę bo się nie zmieścisz z aparatami.

Projekt z czerwca 2012r, może w 2013r się coś zmieniło w tej materii.

Takie kwiatki niestety się zdarzają, często projektanci takich instalacji to ludzie "wiekowi" żyjący jeszcze w poprzedniej epoce. Miałem całkiem niedawno inspektora elektrycznego który był zaskoczony: "jakie fajne macie złączki do przewodów - co to takiego?" chodziło o Wago :)

To co opisujesz, normalne nie jest (akurat skończyłem malutką przychodnię prywatną gdzie są 4 różnicówki dla 9 obwodów), jeżeli jest tam inspektor elektryczny bądź kierownik branżowy, porozmawiaj z nimi, bo znając życie jak zacznie "wyrzucać" cały budynek - pretensję będą mieli do elektryka - powinieneś dokonać wpisu do dziennika budowy, zwrócić uwagę, że przy dopuszczalnych prądach upływu choćby samych komputerów (dla jednostki stacjonarnej wraz z drukarką do 5mA) - ta instalacja jest błędnie zaprojektowana, pomijam już ryzyko spalenia urządzeń w sytuacji uszkodzenia tej RCD 3fazowej.

Pzdr

Prądy upływu z kilku komputerów to nic.

Na tym RCD wisi pracownia z aparatem RTG, kotłownia węglowa i około 60 lamp metalohalegonowych i fluorescencyjnych.

Od strony formalnej projekt jest zgodny z przepisami, od strony praktycznej i użytecznej to porażka.

Ale pieczęć projektanta z UB jest i to się liczy.

Nie ma inspektora elektrycznego, dłuższa historia ale tam jest więcej niedociągnięć.

Dzięki za dotychczasową pomoc i wskazówki.

Doatkowo chciałbym przerobić lekko instalacje oświetleniową aby można było sterować całością z przedpokoju (aby po zapomnieniu zgaszenia światła w drugim pomieszczeniu nie trzeba było lecieć na dół i aby podczas dłuższej bytności w piwnicy można było zgasić światło na schodach z dołu).

Stwierdziłem, że zdecyduje się na przekaźniki bistabilne.

Oglądałem instrukcje zawarte na stronie Zamela, ale nie wiem czy dobrze interpretuje ich schemat:

schemat oryginalny:

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fobrazki.elektroda.net%2F56_1233762879.jpg

Tylko nie rozumiem dlaczego w tych schematach żarówka wisi na samym przewodzie neutralnym (N)

Schemat mój:

http://img545.imageshack.us/img545/3496/przekaznikbistabilny.jpg

Jeszcze pytanie czy rozłącznik izolacyjny na samym początku rozdzielnicy dać 3-torowy na L1, L2 i L3 czy 4-ro torowy na L1, L2, L3 i N

Edytowane przez witu102

Dzięki za pomoc:)

Czyli reasumując dla każdego obwodu sterowanego w ten sposób mamy:

wchodzące 3x1,5mm2 z rozdzielnicy głównej i wychodzące 2x1,0 jako sterujące na każdy obwód i 3x1,5 do każdej lampy:

http://img689.imageshack.us/img689/3496/przekaznikbistabilny.jpg

Zgadza się wszystko?

Aha i czemu powinienem stosować odłącznik 3 polowy a nie 4 czy są jakieś przeciwwskazania dla 4-ro torowego?

Edytowane przez witu102

Zgadza się wszystko?

Aha i czemu powinienem stosować odłącznik 3 polowy a nie 4 czy są jakieś przeciwwskazania dla 4-ro torowego?

witu102, czy Ty na Forum Muratora chcesz się nauczyć kładzenia instalacji elektrycznych i zdobyć nowy zawód?

Seria Twoich pytań i ich poziom mówi sam za siebie, nie znasz podstaw elektrotechniki. Daj sobie spokój, zatrudnij elektryka.

ależ ja nie zamierzam kłaść żadnych.kabli sam, zaznaczyłem to na początku. Zwyczajnie lubię zgłębiać swoją wiedzę i z tego prawa korzystam, nie masz obowiązku odpowiadać na moje pytania "na poziomie" ale nie rozumiem Twojego oburzenia świętego, ze bez posiadania uprawnień SEP śmiałem się udzielać w temacie o elektryce...