witu102 20.02.2013 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Poprawiony schemat:http://img51.imageshack.us/img51/5384/rozdzielnicaprojekt.jpg Jeszcze pytanie, czy zakładać różnicówkę przed odkurzacz czy wpiąć go w inny obwód (np gniazdka) czy zostawić z samą "S"-ką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jest ok - trzymaj się zasady - zasilanie od dołu - odpływy od góry.Pamiętaj o ochronnikach przepięć, kontrolkach obecności faz, Jeżeli jest to rozdzielnica główna w budynku - szyna PE musi być połączona z GSU.Odkurzacz zapewne będzie podłączony do gniazda poprzez wtyczkę - wszystkie obwody gniazdowe do 20A wymagają RCD. zrób go na osobnym obwodzie, taka jak narysowałeś - nie wiem ile będziesz miał podłączonych odbiorników - każda dodatkowa różnicówka zwiększa funkcjonalność instalacji elektrycznej. Kiedyś spotykało się zależność - jeden obwód elektryczny = 1 wyłącznik nadmiarowo-prądowy, obecnie coraz więcej projektantów i instalatorów stosuje słuszną zasadę - jeden obwód elektryczny = 1 RCBO.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ..... Kiedyś spotykało się zależność - jeden obwód elektryczny = 1 wyłącznik nadmiarowo-prądowy, obecnie coraz więcej projektantów i instalatorów stosuje słuszną zasadę - jeden obwód elektryczny = 1 RCBO. Pzdr Mam akurat na tapecie instalacje w przychodni lekarskiej..... jedna różnicówka 3 fazowa i ponad 60 bezpieczników na niej wiszących. Przekonaj laika (lekarza), że potrzeba wprowadzić więcej (droższych) aparatów i powiększyć rozdzielnicę bo się nie zmieścisz z aparatami. Projekt z czerwca 2012r, może w 2013r się coś zmieniło w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 21.02.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witu102, bardzo to ładnie w końcu narysowałeś, ja Ci tylko przypomnę, że projektujesz instalację w piwnicy + kotłowni. Ile tam masz pomieszczeń, gniazdek, oświetlenia? Brązowa gałąź - możesz dać jeden RCBO (różnicówka zintegrowana z nadprądówką). Kotłownie (wymagana duża niezawodność) dajesz na jednej różnicówce z gniazdami, gdzie może się zdarzyć urządzenie o większej upływności (choćby ta nieszczęsna stara lodówka czy pralka awansowana z mieszkania do piwnicy), co spowoduje wywalenie różnicówki i wyłączenie zasilania kotłowni.Podział między fazy jest tu sztuką dla sztuki. Jakie tam będziesz miał obciążenia? I jak się mają do obciążeń pozostałej części Twojego domu? Jeśli w domu jest po równo, rób jak narysowałeś, jeśli w domu jest asymetria, to wepnij wszystko w tą najmniej obciążoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.02.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Hej, piwnica to dwa pomieszczenia w jednym piec lodówka, warsztat i przechowalnia w drugim stojaki na wino i regały na produkty spożywcze, obecnie gniazdek jest 8 a źródeł światła 2. W domu jest po równo, co do obciążeń to dwa główne i największe w piwnicy to odkurzacz (max 1800W) oraz obwody ogrodowe (7x60W+40W+1200W (kosiarka) =1660W) poza tym na stałe chodzi piec i pompy (15W) i lodówka (70W) do gniazdek czasem podłączany jest odkurzacz "przemysłowy" 2200W, wiertarka, piła.Idąc za waszą radą na osobnej różnicówce dam piec i pompy (będę musiał dołożyć przewód, bo obecnie do gniazdek od pompy i pieca podłączony jest szereg gniazdek piwnicznych) i dam różnicówkę na odkurzacz...z perspektywy czasu największym problemem są obwody zewnętrzne które w warunkach wysokiej wilgotności lubią czasem wybić a za nimi leci cała piwnica z piecem, lodówką i cyrkulacją włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.02.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Mam akurat na tapecie instalacje w przychodni lekarskiej..... jedna różnicówka 3 fazowa i ponad 60 bezpieczników na niej wiszących. Przekonaj laika (lekarza), że potrzeba wprowadzić więcej (droższych) aparatów i powiększyć rozdzielnicę bo się nie zmieścisz z aparatami. Projekt z czerwca 2012r, może w 2013r się coś zmieniło w tej materii. Takie kwiatki niestety się zdarzają, często projektanci takich instalacji to ludzie "wiekowi" żyjący jeszcze w poprzedniej epoce. Miałem całkiem niedawno inspektora elektrycznego który był zaskoczony: "jakie fajne macie złączki do przewodów - co to takiego?" chodziło o Wago To co opisujesz, normalne nie jest (akurat skończyłem malutką przychodnię prywatną gdzie są 4 różnicówki dla 9 obwodów), jeżeli jest tam inspektor elektryczny bądź kierownik branżowy, porozmawiaj z nimi, bo znając życie jak zacznie "wyrzucać" cały budynek - pretensję będą mieli do elektryka - powinieneś dokonać wpisu do dziennika budowy, zwrócić uwagę, że przy dopuszczalnych prądach upływu choćby samych komputerów (dla jednostki stacjonarnej wraz z drukarką do 5mA) - ta instalacja jest błędnie zaprojektowana, pomijam już ryzyko spalenia urządzeń w sytuacji uszkodzenia tej RCD 3fazowej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Prądy upływu z kilku komputerów to nic.Na tym RCD wisi pracownia z aparatem RTG, kotłownia węglowa i około 60 lamp metalohalegonowych i fluorescencyjnych. Od strony formalnej projekt jest zgodny z przepisami, od strony praktycznej i użytecznej to porażka. Ale pieczęć projektanta z UB jest i to się liczy. Nie ma inspektora elektrycznego, dłuższa historia ale tam jest więcej niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.02.2013 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za dotychczasową pomoc i wskazówki.Doatkowo chciałbym przerobić lekko instalacje oświetleniową aby można było sterować całością z przedpokoju (aby po zapomnieniu zgaszenia światła w drugim pomieszczeniu nie trzeba było lecieć na dół i aby podczas dłuższej bytności w piwnicy można było zgasić światło na schodach z dołu). Stwierdziłem, że zdecyduje się na przekaźniki bistabilne. Oglądałem instrukcje zawarte na stronie Zamela, ale nie wiem czy dobrze interpretuje ich schemat: schemat oryginalny:http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fobrazki.elektroda.net%2F56_1233762879.jpg Tylko nie rozumiem dlaczego w tych schematach żarówka wisi na samym przewodzie neutralnym (N) Schemat mój:http://img545.imageshack.us/img545/3496/przekaznikbistabilny.jpg Jeszcze pytanie czy rozłącznik izolacyjny na samym początku rozdzielnicy dać 3-torowy na L1, L2 i L3 czy 4-ro torowy na L1, L2, L3 i N Edytowane 23 Lutego 2013 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 23.02.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 3 polowy FR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.02.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc:)Czyli reasumując dla każdego obwodu sterowanego w ten sposób mamy:wchodzące 3x1,5mm2 z rozdzielnicy głównej i wychodzące 2x1,0 jako sterujące na każdy obwód i 3x1,5 do każdej lampy:http://img689.imageshack.us/img689/3496/przekaznikbistabilny.jpg Zgadza się wszystko?Aha i czemu powinienem stosować odłącznik 3 polowy a nie 4 czy są jakieś przeciwwskazania dla 4-ro torowego? Edytowane 23 Lutego 2013 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.02.2013 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zgadza się wszystko? Aha i czemu powinienem stosować odłącznik 3 polowy a nie 4 czy są jakieś przeciwwskazania dla 4-ro torowego? witu102, czy Ty na Forum Muratora chcesz się nauczyć kładzenia instalacji elektrycznych i zdobyć nowy zawód? Seria Twoich pytań i ich poziom mówi sam za siebie, nie znasz podstaw elektrotechniki. Daj sobie spokój, zatrudnij elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 24.02.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ależ ja nie zamierzam kłaść żadnych.kabli sam, zaznaczyłem to na początku. Zwyczajnie lubię zgłębiać swoją wiedzę i z tego prawa korzystam, nie masz obowiązku odpowiadać na moje pytania "na poziomie" ale nie rozumiem Twojego oburzenia świętego, ze bez posiadania uprawnień SEP śmiałem się udzielać w temacie o elektryce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts