Gość xxl_xxl 13.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Witam!Mam zamiar zamontować przydomową oczyszczalnie scieków firmy BIOROCK-5.Mam pytanieCzy można oczyszczone ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków wykorzystać w gospodarstwie domowym do spłukiwania toalet Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez xxl_xxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam! Mam zamiar zamontować przydomową oczyszczalnie scieków firmy BIOROCK-5. Mam pytanie Czy można oczyszczone ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków wykorzystać w gospodarstwie domowym do spłukiwania toalet. Moim zdaniem nie. Bo: Nawet deszczowke zbierana z dachu trzeba troszke przefiltorwac, zeby sie nadawala do splukiwania toalet. A nie czarujmy sie, woda po najlepszej oczysczalni nie bedzie tak czysta jak deszczowka. Po drugie, zeby to zrobic potrzebujesz dodatkowego zbiornika (hydrofora) na wode zebrana za oczyszczalnia, jakas pompe ktora tenzes hydrofor napompuje, troche doatkowych rur itd. Wszystko to powoduje, ze to jest drozsze o pare tysiecy. Teraz pytanie skad masz wode czysta. Nawet jesli droga z wodociagow, po powiedzmy 5PLN, i miesiecznie zuzyjesz na spluczki 2m3, to oszczedasz 10PLN miesiecznie, powiezmy ze 150PLN w skali roku na rachunku za wode. Ile lat trzeba by tak oszczedzac, zeby na bardziej skomplikowana instalacja hydrauliczna, pompa, zbiornik, jakies filtry sie zwrocily? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 14.02.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Moim zdaniem nie. Bo: Nawet deszczowke zbierana z dachu trzeba troszke przefiltorwac, zeby sie nadawala do splukiwania toalet. A nie czarujmy sie, woda po najlepszej oczysczalni nie bedzie tak czysta jak deszczowka. Po drugie, zeby to zrobic potrzebujesz dodatkowego zbiornika (hydrofora) na wode zebrana za oczyszczalnia, jakas pompe ktora tenzes hydrofor napompuje, troche doatkowych rur itd. Wszystko to powoduje, ze to jest drozsze o pare tysiecy. Teraz pytanie skad masz wode czysta. Nawet jesli droga z wodociagow, po powiedzmy 5PLN, i miesiecznie zuzyjesz na spluczki 2m3, to oszczedasz 10PLN miesiecznie, powiezmy ze 150PLN w skali roku na rachunku za wode. Ile lat trzeba by tak oszczedzac, zeby na bardziej skomplikowana instalacja hydrauliczna, pompa, zbiornik, jakies filtry sie zwrocily? marcin Technicznie można by to prościej rozwiązać, ale dodajmy jeszcze do tego konieczność dezynfekcji!! Czyli jakaś lampa UV na przykład. To już chyba prościej by było bezpośrednio zawracać szare ścieki z prysznica i pralki. Były już jakieś posty na ten temat. Tylko to musi niezbyt ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.02.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ja się wcisnę w temat jeśli mozna mam takie zapytanie - chcę robić oczyszczalnię biologiczną i studnię na deszczówkę - czy woda z oczyszczalnie może być gromadzona w tej studni czy musi być odrębna studnia? wodę chciałabym wykorystywać głównie do podlewania ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.02.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Technicznie można by to prościej rozwiązać, ale dodajmy jeszcze do tego konieczność dezynfekcji!! Czyli jakaś lampa UV na przykład. To już chyba prościej by było bezpośrednio zawracać szare ścieki z prysznica i pralki. Były już jakieś posty na ten temat. Tylko to musi niezbyt ładnie wyglądać. Czyli trzeba by przefiltrowac taka wode, zdezynfekowac, dostarczyc. Do tego pewnie mimo wszystko czesciej czyszcic toalety. Przy sredniej ceny wody 3,45 (http://www.cena-wody.pl/index.php?p=5) to srednio to widze finansowo. Jesli autor pytania placi po 14,5 (bo i tyle za wode w PL mozna placic) to wyglada to lepiej. Jesli celem zas jest "ekologia" za wszelka cene no to sie nie dyskutuje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.02.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ja się wcisnę w temat jeśli mozna mam takie zapytanie - chcę robić oczyszczalnię biologiczną i studnię na deszczówkę - czy woda z oczyszczalnie może być gromadzona w tej studni czy musi być odrębna studnia? wodę chciałabym wykorystywać głównie do podlewania ogródka. Ja znowu uderze w aspekt finansowy. Czy jest sens robic zbiornik na deszczowke. Niby na pierwszy rzut oka tak. Ale czy na pewno? Nie wiem jak duza masz dzialke i ile wody do podlewania potrzebujesz. Ale generalnie zbiornik pare metrow szesciennych to pikus. A taki zbiornik troche juz kosztuje. Gdy czasem padaja deszcze i taki zbirnik mozna napelnic, to podlewac i tak nie trzeba. Jak po deszczach przyjdzie suchy okres, to wody w takim zbiorniku starczy 1-2 podlewania. Jak bedziesz chciala potem miec zielona a nie zolta trawe, to i tak trzeba bedzie kran odkrecic Przy obecnych wariactwach pogodowych, raczej nie budowa zbiornika tylko jesli to mozliwe, jakiejs plytkiej studni abisynki. Ja mam dosyc piaszczysty trawnik. Spory, jakies 1000m2 trawy. Jak nie pada przez miesiac latem, to zeby trawa byla ladna, to co jakies 3 dni trzeba ja podlac. Mozna rzecz jasna czesciej, ale to przywyczaja trawe do regularnych dostaw wody, trawa sie plytko ukorzenia i potem nie potrafi sobie sama poradzic. Te 3 dni to efekt obserwacji trawy. Jak podlewanie rzadziej to juz zaczyna wiednac i zolknac. Na jedno podlewanie idzie ze 4m3 wody. Taniej, bo ze studni. Na ile by zbiornik na deszczowke pomogl? Reasumujac. Mi zbiornik rzedu 5m3 na deszczowke wogole by nie pomogl. Nie te ilosci. Jakby zbiornik mial miec powidzmy 20-30m3, to zaczyna sie robic ciekawiej. Ale taki zbiornik to kupa kasy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.02.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 dziękuję za odpowiedź ale ja o czymś innym pisałam - właśnie studnię na deszczówkę planuję ( na kilka kręgów) a nie zbiornik i teraz nie wiem czy do tej samej studni można podpiąć wodę, która już oczyszczona wychodzi z oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.02.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) właśnie studnię na deszczówkę planuję ( na kilka kręgów) a nie zbiornik Chodzi Ci o studnie chlonna? I pytasz o to czy mozesz zrobic 1 studnie chlonna do ktorej wprowadzisz wode z oczyszczalni i z dachu? Jesli o to Ci chodzi, to pamietaj tylko, ze w czasie solidnego deszczu z takiego dachu woda moze bardzo szybko zapierniczac. Musisz miec pewnosc ze studnia chlonna Ci sie nie przepelni a woda nie cofnie sie do oczyszczalni. Dobre oberwanie chmury i masz pare m3 wody. marcin Edytowane 14 Lutego 2013 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 15.02.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 o dziękuję bardzo. tak właśnie chodzi mi o taką studnię - na kilka kręgów - jeszcze nie mam pojęcia na ile. na razie się zastanawiam czy w ogóle się to jakoś da zrobić i połączyć ze sobą i czy woda z oczyszczalni np. nie będzie śmierdziała albo nie będzie chemi w niej jakiejś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 15.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Kendra łączenie studni chłonnej z deszczówką odradzałbym. Jak chcesz gromadzić wodę to zawsze można wkopać do ziemi plastikowe zbiorniki paletowe. Ja mam taki wkopany miedzy oczyszczalnią a studnią chłonną. Zawsze z tego zbiornika możesz wykorzystać wodę do podlewania trawy, a w razie czego działa też jako osadnik przed zamulaniem drenażu i studni chłonnej. Zawsze można osad wypompować jak się tam znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 18.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 dziękuję Ci bardzo za radę! a czy mógłbyś mi napisać dlaczego odradzasz? szukam i szukam jak by to tu sobie porobić, gdzieś takie coś właśnie widziałam na internecie ( połączenie deszczówy i wody z oczyszczalni) i myślałam, że jest to jakiś pomysł. rozumiem że woda sie moze cofać do oczyszczalni jak się studnia przepełni - czy jescze jakieś uzasadnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 18.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Odradzam dlatego że studnia chłonna ma odwrotne zadanie niż magazynowanie wody. Wpuszczając deszczówkę do studni chłonnej nie dość że będziesz ograniczał chłoniecie wody z oczyszczalni, to jeszcze będziesz wprowadzał do niej zanieczyszczenie z dachu. Nie mówiąc już o wcześniejszym zapełnieniu studni, co opisał Jastrząb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 19.02.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 ok. już rozumiem.czyli trzeba coś innego wykombinować dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts