BubkiDwa 13.02.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie. przeszkadzać. Hmm. Tak czytam te wszystkie DB i tak jak część z Was postanowiłam się ujawnić i zacząć prowadzić swój. Z góry przepraszam za brak niektórych polskich znaków. Co mogłam poprawiłam, ale części się nie dało. Mam nadzieje, ze nie będzie nikt sie gniewał. Na początek przedstawię te Dwa Bubki.Pierwszy Bubek ja Ania i drugi Bubek to Grześ. Moj mężulek. Aktualnie przebywamy w Londynie. Od 3 lat. W planach mamy budowę domu, ale na razie czytamy, hmmm, powinnam napisać czytam:), bo Bubis jakoś tak nie bardzo do czytania. On będzie budował. A ja od papierów. Ewentualnie, jak trzeba będzie coś w urzędzie załatwić to go wyśle...bo ma jakiś dar...wszystko raz dwa załatwi:) Skąd myśl o budowie? Od jakiegoś czasu to było moje marzenie. Od urodzenia mieszkałam w domku z rodzicami. Co prawda na podwórku stal drugi dom, ale zawsze było to podwórko, 1,5 roku temu pobraliśmy się z Bubkiem a po weselu kupiliśmy działkę. 8km od centrum miasta, 5km od mojego domku no i troszkę więcej od Bubka. Okolica super. Jest to wioseczka. Cicho spokojnie (wstawię fotki jak już się naumiem). Działka ma 900m2. I tak sobie ta działeczka na razie leży. Jeść nie prosi. Plan był zakupu mieszkania tu w Londynie. Na Święta Bożego Narodzenia byliśmy w Polsce i nic nie zapowiadało, ze coś w tym temacie się zmieni. Az...poznaliśmy przez przypadek (a może tak miało być, może to był znak) dziewczynę na lotnisku. Z naszego miasta. Konwersacja skierowała się na temat dalszego życia. Co tu z nim zrobić. I pojawiła się myśl. "Koleżanka" mówi: "Tak mi tęskno do Polski, znajomych...myślę o zakupie mieszkania w Polsce i powrotu za 5-6 lat po spłacie kredytu do kraju...". Mowie Bubis a może i my kupimy mieszkanie w bloku i za jakiś czas wrócimy do domu? A ze Bubi cale życie w blokach, a poczuł jak to u mnie na podwórku jest to mówi: "NIE! Budujmy się! Wiec budujemy się. Tzn. jeszcze nie. Jest plan. Ale na 99% będziemy go realizować. Jestem jedynaczka, wiec nie wyobrażam sobie jednak życia z dala od rodziców, a wiem ze i im byłoby ciężko nie widzieć swoich wnuków (jeszcze na razie ich nie maja). Sytuacja wygląda następująco: 1. Działka jest 2. WZ się robią. Były WZ wystawione na wszystkie działki poprzedniego właściciela. Wstępnie mogliśmy przenieść WZ, ale okazało się, ze Ustawa o tym mówiąca wygasła, wiec musimy złożyć wniosek na nowe i na nas. 3. Projekt wstępnie wybrany (chociaż z każdym dniem rośnie niepewność i wertowanie mnóstwa stron:rolleyes: 4. Architekta mamy. Moj wujcio. Zaoferował swoja pomoc. Doradzi, zaadaptuje tylko papierów o PnB nie złoży, bo jest z innego miasta. 5. Ekipa budowlana po trosze jest. Moj teściulek (super gość), jest budowlańcem. Pracuje w firmie budowlanej, wiec swoja ekipę zaufana ma. będzie taniej. 6. Wstępnie był plan na kredyt w Polsce, później w Londynie, później tylko pożyczka w Londynie, aktualnie będziemy budować na bieżąco i z oszczędności. Ewentualnie weźmiemy pożyczkę na wykończeniówkę. 7. Papierkowa robotę będzie załatwiać moja mamcia a tatko będzie jako kierowca:) Ogólnie nasi rodzice bardzo się cieszą z naszego pomysłu i planu i każdy zaoferował się z pomocą. Tesiowa zajmie się pielęgnowaniem drzewek, które notabene już rosną na naszej działeczce, bo tatko mój posadził. 8. Moze uda się załatwić materiały budowlane bez VAT. Tu już głowa teścia mojego. 9. Jak będzie to się okaże. Czekamy na WZ. Później będziemy myśleć nad projektem. Czy się uda? Zobaczymy. Pozdrawiam Was serdecznie. Będę się odzywać. Ps. Na razie robię stronę internetowa moich tortów w stylu angielskim (To moje hobby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 13.02.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 13.02.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Tylko jak wstawic wieksze zdjecie? Zmienic rozmiar w IrfanView? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 13.02.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 jeszcze jedno podejscie. Widok na nasza dzialke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 13.02.2013 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jakby ktos chcial wstawic jakis komentarz to prosze bardzo. Smialo. Pozdrawiam. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.02.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Nic sie nie dzieje. WZ sie robia. Na dzialce snieg, a ja obmyslam plan dzialania. Czy geodete juz zawezwac? Czy poczekac jak sniegi stopnieja? Juz bym chciala cos ruszyc sie z tym temate. Plan jest taki, zeby w tym roku uzyskac PnB. Musimy podciagnac prad lub chociaz zalatwic mozliwosc przylaczenia i tak samo z woda. Badania geotechniczne...projekt....adaptacja projektu....materialy? Tak chcialabym to moc sama zalatwic...no ale nie dam rady:bash: Zobaczymy. To moze przedstawie nasz projekt. Wstepnie.. Kendra biura DomPlan. Kilka zmian. Mysle, ze nie duzych. Parter: 1. Poszerzenie garazu 2. Zamiana miejscem gabinetu z lazienka. Chce zeby lazienka byla od ogrodu z oknem, a pokoik od ulicy. Posrodku pomieszczenie gospodarcze 3. Ze dwa male okienka w garazu na bocznej elewacji, azeby ciemno nie bylo:P. 4. Prawdopodobnie likwidacja okna przy jadallni, no moze nie calkowicie, ale pokusilabym sie tu o normalne okno, a nie takie wysokie. I to na tyle dole. Zmiany mysle, ze do przeskoczenia. Pietro. 1. Likwidacja balkonu na bocznej elewacji, w zamian wstawienie po normalnym oknie do kazdego z pokoju ( i byc moze po jednym oknie dachowym) 2. Przesuniecie scianki dzialowej miedzy pokojem od frontu (balkon bedzie zaliczal sie tylko do tego pokoju, a nie tak jak teraz po polowie) 3. Przejscie z tego pokoju do garderoby, ktora bedzie zrobiona nad garażem 4. Z drugiej czesci pokoju nad garażem będzie pralnia i suszarnia. Jeszcze nie wiem czy połączona z garderoba czy nie... Co wy na to? Moze jakies podpowiedzi? W zapasie jest jeszcze: Kyoto, E4 G1 ECONOMIC (w. A) MULTI-COMFORT. No nic. Czekamy na WZ. Bubek przyniosl dzis katalogi z podlogami, terakota itp. O jaaa, ale sliczne. Czesc widzialam w niektorych DB. A tu prosze z angielskich sklepow. Tak swoja droga zastanawiam sie czy oplacalby sie zakup niektorych rzeczy w UK i wyslanie do Polski. Musze sie rozgladnac za cenami dla porownania, Poza tym w Londynie juz prawie mamy wiosne. Buuu. Zimna co prawda, ale juz i sloneczko wyjdzie i wiewiorki po parapetach chodza, wiec juz gdzies ta wiosna jest. No wychodz!!!! Pomimo tego nic sie nie chce robic, wiec pewnie jakies cisnienie jeszcze nie ten tego. Pytania poza tematem. Nie mam polskiej czcionki. Czy bedzie przeszkadzalo jak nie bede uzywac polskich znakow? Jesli wogole tutaj ktos zagladnie? Moge poprawiac, ale zajmuje mi to wiecej niz napisanie calego postu. Dajcie znac. I to chyba na tyle. Pozdrawiam i Sciskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 17.02.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witajcie Bubki! Wygląda na to, że jestem tu pierwsza Oczywiście ze pomysł budowy domu daję Wam złoty medal! Działka śliczna jest, czy te sosny też wasze? Projekt wybrałaś fajny, zresztą jest tutaj parę osób budujących kendrę to możesz korzystać z ich doświadczeń. Okna w jadalni całkiem to bym nie likwidowała. A jak będziesz miała ustawiony dom względem stron świata? Życzę powodzenia w dążeniu do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.02.2013 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witaj Krokusia! Co do stron swiata to wlasnie problem, bo nie wiem hahaha. Musze zajechac na dzialke chyba z kompasem i to sprawdzic. Wujek, ten moj architekt powiedzial, ze dzialka ok i wzgledem stron swiata tez dobrze, wiec mam nadzieje, ze Kendra jak najbardziej tam bedzie pasowac (wykasowal mi sie meil od wujka i nie mam jak sprawdzic) Okna calkiem nie likiduje tylko zrobie krotkie. Sosny juz nie nasze, ale jest to las Panstwowy, wiec napewno nam nie zniknie i bedziemy mogli sie nim cieszyc non stop. Pozdrawiam http://i45.tinypic.com/2eaijjn.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 17.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wujek na pewno wie co mówi Skoro ok, to najpewniej wjazd od północy Super, że macie tak blisko las. Sama też szukałam działki blisko lasu. Uwielbiam takie tereny. A działka widać równiutka, to super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 18.02.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 witam witam!! znowu przylazłam za Krokusią piękna działka!! my budujemy Kendrę 2M - ruszamy na wiosnę jak dobrze pójdzie trochę tez pozmienialiśmy, ale okna w garażu też dwa małe dodaliśmy ;)gabinet zostawiliśmy tak jak jest bo u nas będzie miał okno na zachód więc pięknie nasłoneczniony pokój będzie strych też zaadoptowaliśmy po swojemu. będize garderoba, sauna z prysznicem i taki dodatkowy pokój z oknem w ścianie nad garażem - tam jakaś taka suszarnio pralnia powstanie. coś takiego trzymam kciuki i będę podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 22.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 hejej witajcie Ziomy my w tym roku też zaczynamy budowę. Gdzie wasze gniazdko powstanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 23.02.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Też się witam w nowym dzienniku Razem z mężem też jesteśmy w Londynie (prawie 10 lat już, o zgrozo) i też planujemy wracać do podlaskiego. Tylko troszkę wcześniej, bo w tym roku. Budowanie na odległość do łatwych zadań nie należy, więc fajnie, że rodzina Wam będzie pomagać Projekt fajny wybraliście. Ile czasu sobie dajecie na budowę? My budowaliśmy powoli. Zajęło to nam cztery lata z hakiem, ale najważniejsze, że bez kredytu. Życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.06.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Powracamy!!! Z nowa sila i energia. Miellismy sie budowac, ale pojawila sie w naszym zyciu mala osobka i troche plany nam sie pozmienialy. Wracamy do tematu. Podjelismy decyzje powrotu do kraju, wiec budowa domu wraca do gry Zmienila sie koncepcja co do projektu. Chcemy dom parterowy. Mam na oku Dom w Mekintoszach. I kilka innych, ale ten jakos najbardziej do nas przemawia. Witam ponownie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.11.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Podejscie kolejne. Trzecie. Moze tym razem sie uda utrzymac dziennik. Od razu wrzucam projekt domu. Projekt indywidualny. Parterowy z antresola. Dom ma byc prosty w budowie, energooszczedny. Usytuowany salonem na poludnie i zachod, czyli tam najwieksze przeszklenia. Napisze co wiem 1. Plyta fundamentowa (25cm XPS'a lub 15 cm XPS'a pod plyta i 10 cm EPS'a na plycie. Moze w takim razie bez EPS'a w garazu. 2. Sciany Silka 24 cm + styro grafitowy 20 cm (0.031 lub 0.030), wiecej nie moge, bo mam ograniczenia powierzchni zabudowy 3. Strop w projekcie Teriva, ale moge zmienic. Zastanawiam sie nad JS, Granord, Smart, Vector. Kusi mnie JS, ale obawiam sie trudnosci w wieszaniu lamp i zyrandoli Chociaz moze ich wcale duzo nie bedzie... 4. Okna fix w wozkarni, lazience 5. Fix + uchylne w sypialniach i kuchni. 6. Salon HS lub normalne FIX + otwierane 7. Pompa ciepla lub gaz ze zbiornika 8. Wentylacja mechaniczna, ale z tego co czytalam to bez odzysku ciepla, a z GWC albo bez GWC, ale z odzyskiem ciepla. 9. Oczywiscie OZC zlece Asolt'owi czekam tylko na konkretny projekt itp. 10. Garaz nieogrzewany. Sciana miedzy garazem, a domem ocieplona 10 cm styro, klej i siatka. 11. Poddasze nieuzytkowe bedzie oddzielone sciana z plyt KG i ocieplone, zeby zimno nie przenikalo na antresole. Ocieplone w podlodze moze ekofiber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 28.11.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Projekt sie robi a ja wrzucam rzutu parteru i poddasza. Na parterze jest zamiana WC ze schowkiem. WC troche zmniejszone, a schowek bedzie dolaczony do sypialni i tam bedzie mini garderoba. Jak wszystko bedzie ok, to w styczniu skladamy o PNB. A budowe zaczniemy albo w kwietniu albo we wrzesniu. Zobaczymy jeszcze. Musimy wszystko przekalkulowac. Budujemy narazie bez kredytu, wiec zobaczymy ile nam sie uda odlozyc kasy. Jak bedzie gotowy projekt, to bedziemy liczyc poszczegolne etapy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez BubkiDwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 29.11.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Witam i ja. Płyta fundamentowa to niewątpliwie dobry wybór. Dla mnie prawie same zalety. Natomiast stropy prefabrykowane to średni wybór. Najwięcej zalet ma zwykły strop monolityczny. Natomiast gaz z butli (jak rozumiem propan lub LPG) to dla mnie już zupełne nieporozumienie. Nie ma to rozwiązanie żadnych plusów. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 30.11.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Wlasnie nie wiem co z tym stropem. Chcialam monolit, ale architekt jakos nie podlapal. Powiedzial, ze nie przy takim domu, prefabrykowany wystarczy. Co robic? Pewnie bedzie pompa ciepla, bo nie widze tego gazu w ogrodku zupelnie. To dwie opcje, ktrore moga byc u nas. Jestesmy bardziej za pompa. Jak zrobie OZC (tzn. zlece), to bede wiedziala jaka moc itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 28.01.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Bedzie strop Vector. Dostalam juz wycene. Zlozylismy wniosek o pozwolenia na budowe i czekamy. Juz wiem, ze jest kilka rzeczy do poprawy, ale czekam na oficjalny list. Wyslalam wycene na dach, na wiezbe, strop. Reszte musze zliczyc i wtedy bede mogla szukac materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 18.02.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Musze uaktualnic dane 1. Plyta fundamentowa 25cm XPS'a pod domem 2. Sciany Silka 18 cm + styro grafitowy 25 cm (0.031 lub 0.030), wiecej nie moge, bo mam ograniczenia powierzchni zabudowy, sciana poludniowa z silki 25 cm, sciana zachodnia w czesci salonu bedzie sciana zelbetowa. 3. Strop w projekcie Vector, ale chce zmienic na monolit. Nie wiem jak dokladnie cenowo, ale wstepnie roznica 3-4 tys. Musze zlecic tylko projekt stropu dla konstruktora do przeliczenia, 4. Okna fix beda w kazdym pomieszczeniu. W salonie okna HS 7. Pompa ciepla 8. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem, ale bez GWC 9. OZC zrobione. Tu szczegolne podziekowania dla Asolt'a cierpliwy i wszystko wytlumaczy!! 10. Garaz nieogrzewany, sciana domu- styro- sciana garazu 11. Poddasze nieuzytkowe bedzie kinem domowym, taki plan, wiec wszystko robimy tak jak antresole. To narazie takie zmiany. Projekt zlozony, ale juz zabrany do poprawy. Troche sie nazbieralo tego. Architekt z Poznania Urzad z Bialegostoku, moze dlatego tyle do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 18.02.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Plan byl na start wiosna/lato, ale nie damy rady a to dlatego, ze budujemy bez kredytu i nie uda nam sie nazbierac kasy na poszczegolne etapy. Wpadlam na pomysl startu we wrzesniu do etapu stropu. Przezimowanie oczywiscie z zabezpieczonym stropem, a dalsze prace na wiosne, czyli wiezba i pokrycie. Reszta jak wyjdzie. Musze przemyslec to jeszcze i skontaktowac sie ze swoim kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts