Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BubkiDwa Buduja

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie, w jak sposób macie zaprojektowane oddzielenie termiczne garażu od domu, możesz coś więcej na ten temat napisać? Czy będziecie mieć dylatacje w płycie fundamentowej, czy też 25cm XPS wyląduje pod całą płytą (część mieszkalna + garaż)? Bo między ścianami to rozumiem, że będzie EPS, ale nie bardzo wiem jak wyeliminowaliście/zminimalizowaliście w projekcie mostek termiczny który tworzy sama płyta fundamentowa (część mieszkalna <> garaż).

Pytam z prozaicznego powodu, podoba mi się taki styl budynku (ja bazuję na projekcie Abra 2 Archetypu po lekkich modyfikacjach), ale nie wiem jak przy płycie fundamentowej zrobić:

10-15cm xps pod częścią mieszkalną

10-15 eps na płycie w części mieszkalnej

0cm pod i nad płytą w garażu (szkoda troszkę mi kasy aby pakować tu 10cm xps'a)

~15cm eps między garażem a częścią mieszkalną

Boje się, że część mieszkalna może inaczej "osiadać" w porównaniu z garażem, jak to Wy sobie wymyśliliście? Może w moim przypadku najlepiej będzie wpakować 10cm xps pod płytą (całość) i dodatkowo w części mieszkalnej 10-15cm eps na płycie pod wylewką i dodatkowo 10-15cm eps pomiędzy garażem a częścią mieszkalną? Zapewne mieliście podobne rozterki... . Pozdrawiam

Edytowane przez aszypula