Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropu od strony strychu czy w pustce nad sufitami karton-gips?

kamiltar

Recommended Posts

witam,

czytalem tematy z forum i nie doszedlem do jednoznacznego wniosku jak ocieplic strop,

Strych bedzie sluzyl jako graciarnia/skladzik,

w tej chwili strop betonowy zbrojony, na tym jest okolo 5cm trotów i wylewka (dom z lat 70) dach kopertowy pokryty blacha nieoceplony w najwyzszym punkcie 3m wysoki.

1. Czy ocieplac 30cm welny pod stropem nad sufitami z plyt kg (nie bede ogrzewal stropu ale bede mial mostki termiczne scian dzialowych)

(sufity bede podwieszal nawet jak ocieple od strychu)

2. ukladac ocieplenie na strychu - welna, legary, osb lub styro

3. skuwac troty do plyty i ocieplac na strychu (welna, legary, osb) bezposrednio na strop lub styro

Jak bym mial belki i podloge na strychu z desek to bym sie nie zastanawial i ocieplil bym od strony strychu, a w tym przypadku niewiem co jest lepsze

bo przeciez jak ocieple od strychu to musze ogrzewac cala plyte?

Dodam jeszcze ze dom bedzie ocieplony 10cm styro od zewnatrz i gdybym odieplil od strychu to ocieplenie by sie ''spotkalo'' na szczytach scian

Bede wdzieczny gdy ktos napisze co sadzi w tej kwesti.

Z pewnością najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie ciągłości ocieplenia, tak aby ciepło z ogrzewanych pomieszczeń nie miało "furtki" przez która będzie mogło uciekać. A w przyszłości nie planujesz adaptacji pomieszczeń na poddaszu? Wówczas może dobrym rozwiązaniem byłby montaż wełny mineralnej pomiędzy krokwie?

Dziekuje za odpowiedzi,

Nie planuje zagospodarowywac poddasza, ale muszę mieć podłogę po której mogę chodzić.

Wiem ze ciągłość ocieplenia jest lepsza, ale zastanawiam sie co sie będzie lepiej opłacać, grzać strop i pustkę miedzy gipsami a stropem czy mieć mostki cieplne?

Lepiej grzać płytę. Przecież tylko raz ja musisz nagrzać, potem będzie akumulatorem ciepła, tak jak ściany.

A może w podwieszanych sufitach też dać wełnę i paroiozolacje? Szkoda marnować miejsce, wełna tania jest...

Edytowane przez owp

• 2 months później...

Witam.

Nie zakładam nowego tematu... Bardzo proszę o pomoc... U mnie sytuacja wygląda tak:

Kupiłem dom ok 75m2 nieocieplony (ocieplona zacieniona elewacja wschodnia od strony drzew). Strop to płyta gr. ok 15cm. W zimie przy grzejnikach cały czas ok 65-70st. temperatura w domu 16-18st. Dach dwuspadowy, w najwyższym punkcie ok 4m. W przyszłości chciałbym zrobić tam użytkowe poddasze (poprzedni właściciel już nawet zrobił lukarnę).

Chcę ocieplić strop. Nie chciałbym tracić miejsca na górze. Chciałem ocieplić wełną mineralną OD SPODU + puścić nową elektrykę + DGP nad podwieszanym sufitem. Planowałem 2x 10cm wełny. W zasadzie już miałem wybierać się na zakupy, ale nagle dwie osoby zwróciły mi uwagę, że przy takim ociepleniu będzie zbierać się wilgoć nad wełną - co o tym sądzicie?

Jeśli pomysł faktycznie zły, to co polecacie? (zależy mi dodatkowo na DGP i elektryce). Czy lepiej zrobić np. na górze 10cm stropianu + wylewka 4-5cm, czy np. ocieplić dach?

Koszt. też nie jest dla mnie bez znaczenia - dom wymaga dość dużego wkładu i niechciałbym skończyć tylko na ociepleniu tego roku. Pierwszy plan zakładał ok 4000zł za podwieszany sufit z wełną.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...