Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin przecieka

Recommended Posts

Witam prosiłbym o pomoc odnośnie przeciekającego komina bo sprawa robi się dość niepokojąca

Komin wykonany jest ponad dach z cegły klinkierowej (dziurawki), ostatnie 3 warstwy z cegły pełnej, komin wystaje ponad dach 3m, komin dymny jest w środku z lewej i prawej strony są wentylacje. Problem występował tez w ubiegłym roku lecz założyłem daszek i pomogło.

Obecnie na kominie jest daszek zapobiegający dostawaniu się wody do komina, temperatura na piecu 60st, temperatura spalin w czopuchu 100-200st, okienko w kołowi uchylone w łazience włączony wentylator, część komina która jest na strychu obłożona wełną.

Na razie nie widzę efektów i nie wiem gdzie szukać dalej

Zdjęcie0017.jpgZdjęcie0028.jpgZdjęcie0030.jpgDSC01066.jpg

Mam ten sam problem. Kolega polecił mi preparat antipluviol do impregnacji fugi kominowej. Znalazłem go tutaj http://www.e-budujemy.pl/?p=15590 . Zadzwoniłem zapytać o różnice pomiędzy dwoma tymi preparatami bo jeden jest z końcówką S, a drugi z końcówką W. Jutro mają do mnie oddzwonić i ewentualnie polecić coś innego.

A tak z zamiłowania do ''kombinowania'' mam zamiar wypróbować rozcieńczyć rozpuszczalnikiem lub acetonem uszczelniacz dekarski i maznąć nim fuge zobaczymy jaki będzie efekt.

Istniej coś takiego jak „odbiór kominiarski” w stanie surowym, są fachowcy od takich i innych przypadków, można się umówić nawet na trzy wizyty w różnym stadium budowy kominów, dopilnować, ale po co? Z dwieście, trzysta, czterysta złotych trzeba by było wydać... teraz trzeba będzie wydać dwa patyki i nie jest powiedziane, że za parę lat się do tego nie będzie wracać, no cóż ... za głupotę się płaci, niewiedzą tego nie można nazwać.

Istniej coś takiego jak „odbiór kominiarski” w stanie surowym, są fachowcy od takich i innych przypadków, można się umówić nawet na trzy wizyty w różnym stadium budowy kominów, dopilnować, ale po co? Z dwieście, trzysta, czterysta złotych trzeba by było wydać... teraz trzeba będzie wydać dwa patyki i nie jest powiedziane, że za parę lat się do tego nie będzie wracać, no cóż ... za głupotę się płaci, niewiedzą tego nie można nazwać.

tak jest jeszcze coś takiego jak projekt, kierownik budowy, murarz który to robił, nie chcesz pomagać nie pomagaj to że jest sp....... każdy widzi co jest spieprzone każdy wie, jak naprawić każdy wie ale to Polska nikt nie powie.

kolego tekila daj znać co powiedzą bo też czegoś podobnego szukam

jak komin doschnie i pogoda pozwoli zamierzam uzupełnić zewnętrzne fugi

tak jest jeszcze coś takiego jak projekt, kierownik budowy, murarz który to robił, nie chcesz pomagać nie pomagaj to że jest sp....... każdy widzi co jest spieprzone każdy wie, jak naprawić każdy wie ale to Polska nikt nie powie.

kolego tekila daj znać co powiedzą bo też czegoś podobnego szukam

jak komin doschnie i pogoda pozwoli zamierzam uzupełnić zewnętrzne fugi

Wykładając kawę na ławę pomagam innym, którzy być może po lekturze tego wątku nie poprzestaną na teoretycznej paplaninie z kierbudem, wykonawcą roboty, czy goglarce, a sprawy szczególnie ważne przekładające się bezpośrednio na bezpieczeństwo, czysto techniczne powierzą osobom kompetentnym, szkoda później nerwów.

Sorry, ale jak byś miał w tygodniu ze trzy takie telefony, nagminnie w podobnych sprawach, też byś się zirytował.

Tak jak obiecałem dać znać tak więc piszę. Dzisiaj zadzwonił do mnie pan, na zadane przeze mnie pytanie konkretnie odpowiedział, wytłumaczył i polecił mi ten preparat: http://www.e-budujemy.pl/?p=13589.

Osobiście jestem zaskoczony fachowością i solidnością ze strony tego sklepu i w razie pytań proszę dzwonić pod podany na ich stronie telefon.

I właśnie w tym momencie odebrałem telefon dotyczący zamówionego towaru co kolejny raz potwierdza fachowe podejście do klienta.

Panowie dajcie znać jak sprawa będzie wyglądać po zastosowaniu tego preparatu bo ja niestety dopiero będę mógł go zastosować pod koniec marca, a jeszcze nie wiem czy czas i pogoda na to pozwoli.

Tak że byłbym wdzięczny za podzielenie się własnymi spostrzeżeniami.

Materiał paroprzepuszczalny, ciekawe..., a wodo nieprzepuszczalny... para wodna to też woda, tylko w innym stanie skupienia.

To półśrodek? załatwiający być może sprawę od zewnątrz, komin to nie tylko ściany zewnętrzne, to również ściany wewnętrzne.

Sam jestem ciekaw, jakie rezultaty da taka technologia naprawy.

Witam ponownie z opisu ok, zobaczymy jak się spisze (w moim przypadku na zewnątrz po wcześniejszym uzupełnieniu fug) w domu wątpię by się sprawdził

obecnie od soboty piec chodzi cały czas temperatura spalin w czopuchu ponad 200st, wczoraj w końcu było widać efekty dosychania ścian wiec skułem tynk, dziś podkuje fugi i zobaczymy (skuwając, skulem też zaprawkę jaką zrobiłem w zeszłym roku i tam było najbardziej wilgotne a zabezpieczone było maplastikiem a na to przyklejona płyta K-G) teraz się własnie zastanawiam czym zabezpieczyć ściany