Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Określenie możliwości przyłącznia

zorza77

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pomocy w określeniu przewidywanej mocy przyłączeniowej. Planuję budowę domu 220m2 + piwnica pod całością i garaż, czyli wielka chałupa :) do tego będzie dołączony drugi podpiwnicznoy dom 150m2. Czyli taki pseudo bliźniak. Nie bardzo wiem co się podaje na wniosku o określenie możliwości przyłączenia. 5,7,13 czy więcej kW? Czy to jest wniosek o tymczasowe podłączenie do celów budowy, czy o to ile będę potrzebowała jak już zamieszkam? Bardzo proszę o pomoc.:D

...przewidywanej mocy przyłączeniowej

Planuję budowę domu 220m2 + piwnica pod całością i garaż, czyli wielka chałupa :) do tego będzie dołączony drugi podpiwnicznoy dom 150m2. Czyli taki pseudo bliźniak.

W Twoim przypadku nie jest to łatwe ale postaram się pomóc rozważając pewne zależności

Jeśli przyłacze jest już zrobione to wystąpienie o 17kW jest rozsądne(może być nawet 13) byle by można było później ją zwiększyć gdy zajdzie taka potrzeba.

Jeśli natomiast przyłącze będzie dopiero wykonywane to będziesz musiał wystąpić o conajmniej 20kW czyli zabezpieczenie przedlicznikowe 32A.

Są to dwa domy i wcale nie małe, jeśli zostanie wykonane przyłącze nowe to będzie również odpowiednia grubość przewodów do skrzynki licznikowej, jeśli tego nie przewidzisz może okazać się, że przekrój przewodu jest nieodpowiedni, a jeszcze gorzej, gdy np., ze względu na rozbudowę osiedla w okolicy(nowe domki) braknie Ci mocy w transformatorze i wtedy już całkiem klapa)

Musisz wziąść wszelkie za i przeciw, oraz przewidzieć pewne rzeczy.

Okazało się, że miałam zły druk. Prośba o określenie możliwości przyłączenia jest potrzebna do występowania o warunki budowy. Jeśli chodzi o dokumenty do PnB to jest potrzebny druk Grupy V czyli wniosek o podanie warunków przyłącznia do sieci elektroenergetycznej 0,4kV. Przemiły pan w RWE poinformował nie, że w moim przypadku muszę podać 26kW 2x13kW. Trzeba dołączyć mapkę oraz tytuł prawny do działki. Odpowiedź w ciągu m-ca. Następnie należy wystąpić z wnioskiem Grupy VI o tymczasowe przyłączenie. Na to już się czeka trochę dłużej bo 6-10 m-cy :) Niby takie proste a jednak było dla mnie niejasne, dlatego opisałam dokładnie co i jak, gdyby ktoś miał też problem z urzędowymi druczkami.