kroni 14.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 witajcie panowie.w związku ze zbliżającą się budową mojego domku jeden temat nie daje mi spokoju czyli ogrzewanie.mam prawie za darmo dostęp do drzewa iglastego i brzozy ale problemem będzie moja 10-cio godzinna nieobecność w domu .piec z podajnikiem wydaje mi się jak najbardziej na miejscu ale potrzebuję z dużą komorą na drzewo żeby przy lżejszych minusowych temperaturach palić drzewem .piec zwykły też biorę pod uwagę ale z górnym spalaniem (mam piec Funke w obecnym domu) tu akurat chyba padnie wybór na SASa ale wolę się poradzić.nie wiem w którą stronę pójść a to wążne teraz póki mam jeszcze możliwość poprzesuwania ścianek.dom będzie miał około 120m2 więc piec około 20kW powinien być dobry chodzi tylko o markę pieca.dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ja mam Klimosza Ling Combi i dodatkowa komora spalania jest w nim bardzo duża. Innych kotłów nie znam, więc na pewno ktoś inny coś napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabi6 14.02.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Polecam Duox Kołton tylko na twoje 120m2 może być za dużo 17kw. Ja mam 25kw. na 200m2 ( troche za duży ) drugie palenisko naprawde jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kronido domu 120m2 każdy kocioł będzie za dużyprzy nowej technologii budowania zapotrzebowanie na ciepło takiego domu będzie w okolicy7KW przy standardowym ociepleniu a jak dodasz coś więcej to zejdziesz jeszcze niżej.nie znajdziesz nic co będzie ta małej mocy i jednocześnie z dużą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 14.02.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 timon dobrze ci radzi. 20kw to chyba na przynajmniej 300m nowego budownictwa. A jeżeli chodzi o komorę na tkz. palenie awaryjne to jednak najlepiej chyba jako ruszt dodatkowy nie stały, naprawdę warto poczytać o tym zanim podejmiesz złe decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kronizapewne sugerujesz się zapisami w projekcieludziki które potrafią rysować nie zawsze potrafią liczyć wszystko prawidłowodlatego proponuję dogłębną lekturę tego forum i kilku innych - szczególnie tamaty zwiazane z ogrzewaniem małych domków nowo budowanychdo takich zazwyczaj zwiększa się izolację termiczną i montuje bezobsługowe źródła ciepła typu PC masz mnóstwo czasu na przemyślenie tematu- zrób to dobrzeposzukaj kalkulatorów energetycznych i policz wiedząc z jakich materiałów będzie dom jakie będzie jego zapotrzebowanie na ciepłojak Ci się będzie chciało przeczytaj też to: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ potem się dobrze zastanów czym chcesz ogrzewać swój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 14.02.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 timon,świetny link,jasno i na temat.teraz to mam rebus bo z tego co wyliczyłem to muszę mieć około 15kw a te piece mają o wiele mniejsze komory na dodatkowe paliwo.nie wiem cholera.nie skłaniam się tylko na piec z podajnikiem dlatego że to wygoda ale wiem ile mnie nie będzie w ciągu dnia w domu a ciepło musi być.gdyby nie fakt bardzo taniego dostępu do drzewa poszedłbym wogóle w ekogroszek ale w tej sytuacji mam problem.dla przykładu-w ubiegłym roku przegoniłem przez piec zwykły,górnego spalania 8 metrów drzewa i tonę węgla ,ale był cały czas w domu ktoś kto dokładał.ja takiego luksusu mieć nie będę teraz.mam rebus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 14.02.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dodam tylko, że jednym z rozwiązań może być również kocioł na drewno sprzężony z buforem tak z 1500l. Zakładając, że będziesz miał przyzwoicie zaizolowaną chałupkę i podłogówkę, w większe mrozy rozpalasz raz na dobę. Więcej dowiesz się w wątku o buforach ciepła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 15.02.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 podłogówki nie będę miał ze względu na cenę glazury.ograniczam ją do minimum.zaraz odpalę lekturą o tych buforach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 25.03.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 mam ten sam problem, chiałbym miec piec z podajnikiem na eko groszek ale taki zeby i zwykle palenie bylo w nim mozliwe i wydajne. no i zeby nie mial od 20 kw tylko 14-17kwmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts