Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doradźcie proszę - jaka moc kotła gazowego

roberto3011

Recommended Posts

Zrobisz jak zechcesz, kocioł 24 kW jest duzo za duzy, mówiąc ze ocieplenie słabe chodziło mi to ze jest poniżej dzisiejszych standartów, dla budynków dobrze izolowanych ta moc strat bylaby na poziomie 5 kW dla tej powierzchni. Skoro dom juz stoi to i grzejniki muszą być to warto je troche przewymiarować aby uzyskac nizsza temp zasilania

najchętniej zrobiłbym OZC i na jego podstawie dobierał grzejniki i piec...chybę będzie trzeba się tego nauczyć...:/

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CityMatic, vlepek, desmear czy asolt??:)

Wiesz co - zrób świadectwo energetyczne zgodnie z przepisami jako dokument do odbioru budynku = wszystko będziesz wiedział. Nie piszę tego w żaden sposób ze złośliwością ale dobrą radą.

Pozdrawiam serdecznie

Wiesz co - zrób świadectwo energetyczne zgodnie z przepisami jako dokument do odbioru budynku = wszystko będziesz wiedział. Nie piszę tego w żaden sposób ze złośliwością ale dobrą radą.

Pozdrawiam serdecznie

zastanawiałem się i nad tym. z jednej strony około 400-450 pln za świadectwo profesjonalne lub maks 100 pln za allegrowe. ale może rzeczywiście lepiej dopłacić trochę i mieć coś na czym rzeczywiście można się oprzeć...(nie odebrałem tego absolutnie jako złośliwość :))

Pozdrawiam serdecznie

Dobra rada jest dobra gdy faktycznie jest dobra. Ze swiadectwa energetycznego nie wynika jakie jest projektowe obciązenie cieplne, a własnie o tę wartość pyta kol.

roberto3011. Inaczej mowiąc swiadectwo nie odpowie mu na to pytanie.

Dobra rada jest dobra gdy faktycznie jest dobra. Ze swiadectwa energetycznego nie wynika jakie jest projektowe obciązenie cieplne, a własnie o tę wartość pyta kol.

roberto3011. Inaczej mowiąc swiadectwo nie odpowie mu na to pytanie.

Nikt tego nie pisze ale łatwo jest to obliczyć =kiedyś ktoś napisał wzór i jeśli się do niego zastosować można sobie w przybliżeniu określić moc kotła dla CO ( jeśli dwu-funkcyjny z priorytetem ustawionym na CWU)

Φ=H( Θint - Θe) [W]

gdzie:

Φ - poszukiwana przez Ciebie wartość - moc szczytowa kotła,

Θint - temperatura w pomieszczeniach [oC]

Θe - projektowa temperatura zewnętrzna [oC]

H - współczynnik całkowitych strat ciepła (przenikanie + wentylacja) [W/K]

( wzór zaczerpnięty kiedyś z net-u)

Ogólnie i najprościej przyjmuje się, że w nowo budowanych domach moc cieplną potrzebną do ogrzania domu przyjmuje się w granicach- od 45 do 85 W/m2.

A tak jeszcze to można sobie policzyć jeszcze inaczej ;)

Do ogrzania domu o powierzchni 200 m2 będziemy potrzebować kotła mocy do 9 kW

W kotłach dwufunkcyjnych dobiera się moc na podstawie ilości przygotowania cwu.

I tu wszystko zależy od typu podgrzewacza wody. Jeśli jest bezpośredni czyli bez zasobnika potrzeby na moc takiego kotła są znaczne i

w ciągu minuty w zależności od sprawności kotła aby podgrzać wodę do 40°C potrzebna jest moc ok 2 kW/1 litr.

Przeciętna ilość wody potrzebna do napełnienia wanny wynosi ok 10 litrów na minutę, a do kąpieli pod prysznicem od 4 do 6 litrów na minutę.

Minimalna moc urządzenia w domu z wanną wynosi zatem 20 kW, natomiast w domu z natryskiem 8 kW.

Jeżeli przyjmiemy możliwość mycia się i zmywania naczyń równocześnie z kąpielą, moc urządzenia należy powiększyć o 8 kW.

Czyli jakby nie patrzeć minimalna moc kotła wyniesie odpowiednio 28 kW lub 16 kW. cały czas dotyczy to kotła bezpośrednio grzejącego wodę, gdy pojawia się zasobnik, a dodatkowo np. warstwowy o bardzo dobrych parametrach, współpracujący z dobrym sterownikiem który na czas podgrzewania wody w minimalnym stopniu realizuje zadanie CO jesteśmy w "domu" i dobieramy piec z zakresu minimum( gdzie moc maksymalna jest dla nas graniczna równa 16kW) a modulacja następuje poniżej tego minimum.

To jest moje zdanie i na takiej podstawie dobierałem piec u siebie.

Nikt tego nie pisze ale łatwo jest to obliczyć =kiedyś ktoś napisał wzór i jeśli się do niego zastosować można sobie w przybliżeniu określić moc kotła dla CO ( jeśli dwu-funkcyjny z priorytetem ustawionym na CWU)

Φ=H( Θint - Θe) [W]

gdzie:

Φ - poszukiwana przez Ciebie wartość - moc szczytowa kotła,

Θint - temperatura w pomieszczeniach [oC]

Θe - projektowa temperatura zewnętrzna [oC]

H - współczynnik całkowitych strat ciepła (przenikanie + wentylacja) [W/K]

( wzór zaczerpnięty kiedyś z net-u)

Ogólnie i najprościej przyjmuje się, że w nowo budowanych domach moc cieplną potrzebną do ogrzania domu przyjmuje się w granicach- od 45 do 85 W/m2.

Wiesz co - zrób świadectwo energetyczne zgodnie z przepisami jako dokument do odbioru budynku = wszystko będziesz wiedział.

Nie chcę sie wdawać w słowne przepychanki, ale stwierdzenie ze mając swiadectwo energetyczne nawet dobrze zrobione wiemy wszystko odnosnie doboru mocy kotła i doboru grzejników jest nieprawdziwe. Ze swiadectwa nie dowiemy się się jaka jest moc strat calkowita, jakie są straty w poszczegolnych pomieszczeniach, a przecież o to kol. roberto pytał. Nie wpspominał również jak chce przygotowywać cwu. Liczenie projektowego obciązenia cieplnego mając do dyspozycji wzór nie jest dla laika ani proste ani dokładne, tak jak wyliczenie strat cieplnych w poszczegolnych ponieszczeniach

Przyjmowanie dla nowych budynków strat od 45-85 e/m2 jest przewymiarowaniem gdyz dla coraz wiekszego procentu tych budynkow ten wsp zaczyna się od 25 W/m2

Stosowanie kotłow dwufunkcyjnych (tak na marginesie nie spotkałem sie z kotłami dwufunkcyjnymi z priorytetem cwu, z jednofunkcyjnymi z priorytetem cwu jak najbardziej) skutkuje znacznym przewymiarowaniem mocy kotła (do 400-500%) i objawia się częstym taktowaniem.

Na wszystkie pytania dotyczące instalacji co (dobór mocy kotła, grzejników, zapotrzebowania na ciepło) odpowiedzi dadzą dokładne i rzetelne obliczenia ozc, które są podstawą do projektu co, swiadectwa po zakonczeniu budowy, charakterystyki energetycznej budynku przed budową, wyliczen wariantów ocieplen, symulacji kosztów ogrzewania. To ze ktoś ze wzorów potrafi korzystać i ufac tym wynikom (o dokładnosci których smiem wątpić) nie znaczy ze kazdy inwestor ma sie zagłebiac się w fizykę budowli i zastepować audytora czy projektanta.

Edytowane przez asolt

Nie chcę sie wdawać w słowne przepychanki, ...........

Przyjmowanie dla nowych budynków strat od 45-85 e/m2 jest przewymiarowaniem gdyz dla coraz wiekszego procentu tych budynkow ten wsp zaczyna się od 25 W/m2

Stosowanie kotłow dwufunkcyjnych (tak na marginesie nie spotkałem sie z kotłami dwufunkcyjnymi z priorytetem cwu, z jednofunkcyjnymi z priorytetem cwu jak najbardziej) skutkuje znacznym przewymiarowaniem mocy kotła (do 400-500%) i objawia się częstym taktowaniem.

To co kolega proponuje dla autora wątku?

To co kolega proponuje dla autora wątku?

Kocioł jednofunkcyjny z priorytetem cwu + zasobnik, moc kotła w zalzności od modelu 12 lub 14 kW i zasobnik 300 l (chyba była mowa o 5 osobach). Dokładna moc po obliczeniach ozc. Są one bardziej istotne dla budynków większych i słabiej ocieplonych. Dla domów mniejszych (do 180-200 m2 pow. grzewczej) jakiekolwiek kotły i tak będą przwymiarowane gdyz producenci nie oferują kotłow gazowych mocach ponizej 5-6 kW

......(tak na marginesie nie spotkałem sie z kotłami dwufunkcyjnymi z priorytetem cwu, z jednofunkcyjnymi z priorytetem cwu jak najbardziej) skutkuje znacznym przewymiarowaniem mocy kotła (do 400-500%) i objawia się częstym taktowaniem........

http://junkers-serwis24.pl/projektant/kotly_wiszace_kz/d8.pdf

Str 7,8,9

Taki dobrałem , taki ustawiłem i eksploatuje - jestem bardzo zadowolony.

20111106238.jpg

Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem tej całej dyskusji. Dyskutujecie tak, jakby tych kotłów nie wiadomo ile było. Prawda jest taka, że masz do wybory 24kW lub 12kW (14kW).

Już wiesz, że do ogrzania chałupy jeden i drugi będzie dobry. Różnica jest w szybkości grzania ciepłej wody. Pytanie ile Ci jest jej potrzebne w jakim czasie i jaki masz zasobnik.

Po drugie, to jeśli już masz chałupę, świdectwo potrzebujesz tylko po to, żeby odebrać budynek. Świadectwem energetycznym ani domu nie ogrzejesz ani nie ocieplisz. Skoro tak, to trzeba je brać jak najtaniej a aktualnie najtaniej to ok 10 x taniej niż kwoty które podałeś.

Edytowane przez desmear

A jakie piece bieżecie pod uwagę dwu czy jedno funkcyjne?

Mnie hydraulik namawia na dwufunkcyjny który ma zasobnik 150 L.

Ale znajomy mi mówił żeby wziąć jednofunkcyjny i oddzielnie większą termę bo te 150 L to bardzo mało i na wodę czekać trzeba. On ma piec 13 KW, dom 140m.

Ja mam dom 250m2, woda dla 4 osób.

A jakie piece bieżecie pod uwagę dwu czy jedno funkcyjne?

Mnie hydraulik namawia na dwufunkcyjny który ma zasobnik 150 L.

Ale znajomy mi mówił żeby wziąć jednofunkcyjny i oddzielnie większą termę bo te 150 L to bardzo mało i na wodę czekać trzeba. On ma piec 13 KW, dom 140m.

Ja mam dom 250m2, woda dla 4 osób.

mało na co ? ja mam zasobnik 80 litrów i na dwa prysznice to wystarcza. jakbym kupował jeszcze raz, to kupiłbym 60 litrów. mały zbiornik szybciej się nagrzewa. Krótko mówiąc, jeśli włączymy grzanie wody o tej samej porze, to kiedy ja już będę dawno po prysznicu Ty jeszcze będziesz na ciepłą wodę czekał.

Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem tej całej dyskusji. Dyskutujecie tak, jakby tych kotłów nie wiadomo ile było. Prawda jest taka, że masz do wybory 24kW lub 12kW (14kW).

Już wiesz, że do ogrzania chałupy jeden i drugi będzie dobry. Różnica jest w szybkości grzania ciepłej wody. Pytanie ile Ci jest jej potrzebne w jakim czasie i jaki masz zasobnik.

Po drugie, to jeśli już masz chałupę, świdectwo potrzebujesz tylko po to, żeby odebrać budynek. Świadectwem energetycznym ani domu nie ogrzejesz ani nie ocieplisz. Skoro tak, to trzeba je brać jak najtaniej a aktualnie najtaniej to ok 10 x taniej niż kwoty które podałeś.

dzięki! pewnie na tym się skończy. Jest jeszcze piec Immergas VICTRIX X 24 2 l z modulacją od 3 do 23,6 kW. Jeżeli chodzi o Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C to jak nazwa wskazuje moduluje w zakresie 3,3 do 14,2kW. Może lepiej ten Immergas - niższa dolna wartość i wyższa górna (i wilk syty i owca cała). a jakiej wielkości zasobnik CWU byś radził dla 5-6 osób??

... a jakiej wielkości zasobnik CWU byś radził dla 5-6 osób??

Robert, to tak jakbyś się pytał ile masz kupić bułek na śniadanie. Jak Ty nie wiesz, to ja tym bardziej. Ja zużywam ok 7m3 wody miesięcznie. 2 dorosłe + 2 małe dzieci.

Znam rodzinę 2+1 która zużywa miesięcznie 17m3. Znam rodzinę 2+ 3 która miesięcznie dobija do 28m3.

Różnice to raczej woda w łazience, bo raczej nie spożyta. Ja mam prysznic z perlatorem. Ci drudzy również, ale oni lubią "czytać książki pod prysznicem". Rodzina nr 3 stara żeliwna wanna która jest napełniana po brzegi.

Robert, to tak jakbyś się pytał ile masz kupić bułek na śniadanie. Jak Ty nie wiesz, to ja tym bardziej. Ja zużywam ok 7m3 wody miesięcznie. 2 dorosłe + 2 małe dzieci.

Znam rodzinę 2+1 która zużywa miesięcznie 17m3. Znam rodzinę 2+ 3 która miesięcznie dobija do 28m3.

Różnice to raczej woda w łazience, bo raczej nie spożyta. Ja mam prysznic z perlatorem. Ci drudzy również, ale oni lubią "czytać książki pod prysznicem". Rodzina nr 3 stara żeliwna wanna która jest napełniana po brzegi.

no dobrze...w sumie racja :) pozdrawiam!

• 3 weeks później...

Te 14 kW to za duzo i kocioł nigdy z taką mocą nie bedzie pracował (chyba ze bedzie -35 oC zewnątrz)

Przydaje się jak masz zasobnik wody, wtedy piec tę wodę grzeje z pełną mocą, im ona wyższa tym szybciej woda zostanie ogrzana. Najlepszym wyborem jest piec który moduluje od małych mocy.