Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie DGP grawitacyjnego - sprawdzi mi sie takie coś?

turalyon

Recommended Posts

Witam. W moim budowanym domu planuje zrobic grawitacyjne rozprowadzenie powietrza z kominka. Najwygodniej by mi bylo żeby rury z kominka na pietrze wychodziły na poddzasze,i później lecieły w podwieszanym suficie do pokoi (w 2 pokojach około 2m w poziomie, w dwóch około 4m - będą wtedy wychodzić mniej wiecej w środku pokoju) i wypadały kolankami 90* w sufitach. Cos jak na tym rysunku:

uklad_grawitacyjny.jpg

Sprawdzi się taki cos? Nie mam za bardzo jak zrobic tych wyjść w podłodze. Każdy instalator kominka mówi co innego (każdy z 20 letnim stażem) tak wiec mam juz mętlik w głowie.

Powierzchnia poddasza około 60m, czyli dom 120m, wkład jaki chce zamontować to hajduk volcano 14kw

Edytowane przez turalyon

Wyprowadzenie 4 rur 10cm zaraz koło komina - do góry jakieś 3,5 metra, i później do 2 pokoi jakieś 1,5m, a do 2 jakieś 3,5-4m. Kominek od razu przy kominie, powietrze powinno spływać klatką schodową która jest 1m od kominkaTak że powrót bardzo łatwy. W każdych drzwiach na pooddaszu bedą oczywiście kratki wentylacyjne. Licze na jakies 20 stopni jak na dworze jest około 0. Przy większych mrozach planuje dogrzewać gazem

untitled.jpg

untitled.jpg

Umiejscowienie kratek/anemostatów w połowie pokoju to nie najlepszy pomysł, ale u Ciebie w/g fotki nie jest to wcale źle, można też pokusić się o dystrybutor ciepła, to poprawi konwekcję i lepiej podzieli powietrze na poszczególne przewody (zastrzegam, że według mnie, a zdania na tym forum w sprawie dystrybutora są podzielone).