Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W moim budowanym domu planuje zrobic grawitacyjne rozprowadzenie powietrza z kominka. Najwygodniej by mi bylo żeby rury z kominka na pietrze wychodziły na poddzasze,i później lecieły w podwieszanym suficie do pokoi (w 2 pokojach około 2m w poziomie, w dwóch około 4m - będą wtedy wychodzić mniej wiecej w środku pokoju) i wypadały kolankami 90* w sufitach. Cos jak na tym rysunku:

uklad_grawitacyjny.jpg

Sprawdzi się taki cos? Nie mam za bardzo jak zrobic tych wyjść w podłodze. Każdy instalator kominka mówi co innego (każdy z 20 letnim stażem) tak wiec mam juz mętlik w głowie.

Powierzchnia poddasza około 60m, czyli dom 120m, wkład jaki chce zamontować to hajduk volcano 14kw

Edytowane przez turalyon
https://forum.murator.pl/topic/176304-wyprowadzenie-dgp-grawitacyjnego-sprawdzi-mi-sie-takie-co%C5%9B/

zalezy na co liczysz, jakie przekroje , ile kanału w pionie , jaki łatwy powrót powietrza do kominka.

moze zaryzykuję i napiszę ,ze powinno działać, ale co jesli okaże sie inaczej- będziesz miał pretensje ?

a wentylatora nie dasz rady gdzies upchnąć ?

Wyprowadzenie 4 rur 10cm zaraz koło komina - do góry jakieś 3,5 metra, i później do 2 pokoi jakieś 1,5m, a do 2 jakieś 3,5-4m. Kominek od razu przy kominie, powietrze powinno spływać klatką schodową która jest 1m od kominkaTak że powrót bardzo łatwy. W każdych drzwiach na pooddaszu bedą oczywiście kratki wentylacyjne. Licze na jakies 20 stopni jak na dworze jest około 0. Przy większych mrozach planuje dogrzewać gazem

untitled.jpg

untitled.jpg

Umiejscowienie kratek/anemostatów w połowie pokoju to nie najlepszy pomysł, ale u Ciebie w/g fotki nie jest to wcale źle, można też pokusić się o dystrybutor ciepła, to poprawi konwekcję i lepiej podzieli powietrze na poszczególne przewody (zastrzegam, że według mnie, a zdania na tym forum w sprawie dystrybutora są podzielone).

zrób fi 125 do blizszych i 150 do tych dalszych pomieszczeń.

w łazience (jesli juz instalujesz nawiew) skróc wylot o 1-1,5 metra, w sypialni moze być krótszy o jakieś 50 -70 cm

Edytowane przez lecho*ski