huhra 14.02.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 witam.po zeskrobaniu farby ze ścian (po kilkunastu latach nazbierało się już kilka warstw) ujawniły się spękania tynku. chce rzucić na to siatkę do elewacji, tylko mam pytanko czy od razu dawać gładź na siatkę czy np siatkę "przesmarować" gipsowa zaprawa tynkarska np. kanufa i dopiero potem gladź na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 14.02.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 u tesciowej walilem odrazu siatke i na to zaprawe. nic sie nie dzieje juz trzeci rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huhra 15.02.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 oprócz tej farby tapeta też była. i tapety już nie chce. siatka tynkarska tzn, mówisz pewnie o tej z drutu czy tej z włókna (zbrojącej na posadzki a nie tynkarskiej)? jednak dalej nie uzyskałem głównej odp. na pytanie... siatka + gładź na siatkę + gładź na gotowo CZY siatka + zaprawa tynkarska gipsowa ewentualnie zaprawa wyrównująca typu cekol zw-04 + gładź na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Siatka z włókna - niebieska taka,duże oczka (9*9 mm lub 10*10 - bez znaczenia)Jak byś nie robił to najpierw warstwa tynku później zatop w tym siatkę.Ja bym zrobił od razu tynkiem gipsowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.02.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Te spękania to spękania czy mocno popękany tynk? Jeśli tylko miejscowe, cieniutkie pajęczynki to Beckers ma farbę na takie podłoże. Kosztuje więcej niż zwykła farba, ale na drobiazgi daje radę(pewnie jakiś solidny lateks). Jak pęknięcia są spore to opukaj je, być może trzeba zdjąć całkiem pewne fragmenty i uzupełnić. Piszący wyżej o tapecie mieli na myśli pewnie taką gęstą z włókna szklanego, ale bez wzorów. Kleisz to na ścianę i potem możesz poszpachlować i pomalować. Tanio jednak to nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huhra 16.02.2013 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) tak spękania są miejscowe takie pajączki. miejsc gdzie tynk chciałby odpaść - brak. tynki są tradycyjne a nie gipsowe. dom z końca lat '70, wiec ten beckers na taki tynk to chyba odrazu nie pójdzie tylko trzeba by to jakoś wyszpachlować. a te siatki "tynkarskie" dostępne w marketach budowlanych, bo jakoś nie zwróciłem uwagi, i nawet na allegro nie ma. a jaka była by różnica gdyby zastosować taka zwykłą do ociepleń? gdyż domyślam się że jest ona znacznie droższa..... Edytowane 16 Lutego 2013 przez huhra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.02.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Średnio chyba 1zł/1,2m2. I też da radę, ale tu zwróciłbym uwagę na to czym to chcemy pokryć. Szpachla gipsowa pójdzie w dużych ilościach. Lepiej chyba gips tynkarski, a i tak pewnie po związaniu pierwszej warstwy druga będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huhra 17.02.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 chciałem się upewnić, a plan miałem: siatka do ociepleń, gipsowa zaprawa tynkarska knaufa, i gładź cekol gs-250 bo jak sie uda to bedzie bez kurzu dodatkowego. w zależności jakie będzie krycie myślałem o 1-2 warstwach. i chyba zrobię według planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.02.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ten poradnik jest dobry dla jednego lub kilku pęknięć. Przy pajęczynie spękań wg tego sposobu to wyjdzie i drogo i długo i byle jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts