baseniarz 14.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam,odziedziczyłem poniemieckie mieszkanie po babuniu (Boże świeć nad jej duszą), które wymaga generalnego remontu. Chciałbym byście pomogli mi skalkulować koszty materiałów potrzebnych do remontu. Na początek ściany i podłogi.Ściany-gładź:Proszę Was -doświadczonych budowlańców którzy zapewne znają zużycie/cenę 1m2- o wycenę, bądź o podanie chociaż średniego zużycia na 1m2 materiałów potrzebnych do wygładzenia ścian, a także jakie zaprawy polecacie i gdzie tanio można je kupić? Łączna powierzchnia ścian do wygładzenia to ok 137m2.Ściany-płytki:Powierzchnia, na której chcę położyć kafelki (kuchnia, wc, łazienka) to ok 39m2, z czego ok 10m2 trzeba zabezpieczyć folią w płynie, gdyż będzie to powierzchnia poważnie narażona na zalania Podłogi:Powierzchnia na której chciałbym położyć panele to ok 36m2, z kolei powierzchnia na której chciałbym położyć kafelki (kuchnia, przedpokój, WC, łazienka) ok. 15m2. Dodam że podłogi do równych nie należą, więc przydałoby się je wyrównać W skrócie:- gładzie na ok 137m2 - płytki na ścianie ok 39m2 z czego 10m2 zabezpieczone folią- panele na ok 36m2- kafelki na podłodze ok 15m2proszę o wycenę, bądź chociaż podanie zużycia materiałów, oraz propozycje jakie materiały będą do tego najlepsze i gdzie je można tanio kupić.Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 17.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A co masz teraz na podłodze? Bo ja miałam podobne mieszkanie do remontu i nie znam kosztów gładzi i tp, ale jeśli chodzi o nierówne podłogi, to ja miałam stare deski, które trzeba było poprzybijać do legarów i na to poszła pianka i panele. Nie trzeba było nic dodatkowo wyrównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 17.02.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 średnio 1000 zł m2 mieszkania za materiał z robocizną (robocizna około 250-350zł tej ceny) zależy jak duży zakres prac. zapomniałeś o instalacjach i np.wymianie grzejników,drzwi itp. 1000zł m2 to takie wyjście przy kalkulacji kompleksowego remontu, jak się dobrze postarasz to może wyjść bez problemu taniej ale może pójść w górę np.do 1200zł m2. Z tego co piszesz mieszkanie ma pewnie koło 60 m2 czyli jak chcesz raz a dobrze 50-60 tysi w kieszeni powinneś mieć. Ale wszystko zależy od zakresu prac bo sama szpachla z farbą to nie będą jakieś kosmos koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts