Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa PCV dylatacyjna elewacyjna kątowa - czy warto dać ???

Recommended Posts

Witam, mam zbudowany domek z betonu komórkowego firmy Solbet - ściana trójwarstwowa. Zamierzam w tym roku położyć tynk i wielu fachowców radzi mi abym na ścianę dał jeszcze styropian 8cm na tzw. placki i dopiero położył tynk( styropian-klej-siatka-klej-tynk silikonowy).

Opaska ma być obłożona styropianem 6 cm zaś ściana 8cm. Między styropianem opaski, a styropianem ściany fachowiec doradził mi abym wstawił listwę PCV dylatacyjną elewacyjną kątową, która umożliwi krążenie powietrza od dołu do góry i zapobiegnie wilgoci na ścianie. Może to ma i sens, ale proszę o Wasze spostrzeżenia.

to po co ten styropian, jak powietrze ma krążyć pomiędzy styropianem a ścianą?

Jak rozumiem styropian klei się po to, żeby izolował.

A żeby izolował, przestrzeń powietrzna między styro a ścianą musi być zamknięta, aby tak było każdą płytę należy kleić po obwodzie, a nie na placki. Lepienie na placki to marnacja pieniędzy.

Fachowiec twierdzi, że warto jest dać styropian żeby nie było widać w przyszłości żadnych pęknięć na ścianie. Dom stoi około 3 lat jak napisałem wcześniej ściana domu jest trójwarstwowa, w środku styropian 2 x 5 na przekładkę. Zastanawiam się nad tą listwą PCV dylatacyjną. Znalazłem ją tu - http://www.kapter.pl/profile-pcv.html

A po jaki ch..... :) ta listwa w tym miejscu?

Listwa dylatacyjna kątowa w miejscu łączenia opaski z główną powierzchnią elewacji????

Wiesz, ja jestem otwarty na wszelkie nowości, z chęcią stosuję nowe metody i cały czas się uczę - ale o tej listwie, w tym miejscu pierwszy raz słyszę, i nie widzę powodu, żeby ją tam zastosować.

No, wg. mnie bzdura totalna :)

Ja też nigdy o niej nie słyszałem, ale to rada "fachowca". Pytałem go czy dużo osób to zakłada, oznajmił że jest to nowość i dopiero 2. Myślę, że jeżeli tylko 2 osoby to założyło, a reszta domów stoi i nic się nie dzieje, to w moim tego też raczej nie założę. Dziękuję za zainteresowanie, zamykam temat.

Wiem,że jak ociepla się dom to smaruje się w koło styropianu i placki w środku, u mnie styropian do ocieplenia jest w środku muru między ścianami, zaś zewnętrzna warstwa styropianu ma służyć do zabezpieczenia ściany przed widocznymi pęknięciami np. tzw. pajęczynką.

Tak mi radzi mój fachowiec.

Jak tak słucham co ci "fachowcy" proponują, jak przykładają się do pracy to postanowiłem do edukować się i samemu zrobić ocieplenie.

Nie generalizuj Kolego.

Zrobienie elewacji to nie jest jakaś wielka sztuka - trzeba mieć TROCHĘ pojęcia i jak robisz dla siebie, to będziesz robił powolutku i umęczysz to jakoś.

Do etapu tynku oczywiście.

Dziwna sprawa, że u jednych się sprawdzili a u innych nie:)

Może inna ekipa była?

A co do poleceń:

kiedyś kończyłem/poprawiałem dom na Wilanowie po gościach którzy doszli do etapu przyklejenia styro i częściowo siatki - masakra, 2 dni tarowaliśmy styro i 1 dzień darliśmy siatkę ze ścian (miejscami, żeby wyrównać chyba ścianę, było 3 warstwy siatki:), no i pytam Inwestora:

- Panie Piotrze, kto Pana tak skrzywdził??? :)

- Inwestor: " Panie Piotrze (zbieg okoliczności) z polecenia byli, od rodziny :) "

Często tamtędy przejeżdżam - 2 razy na dzień, obserwowałem jak się buduje, tam powstaje małe fajne osiedle. Powodzenia w dalszych pracach. Dużą masz działkę, ja tylko 915 m. Zdjęcie robione z pod krzyża, na nabożeństwa majowe też masz blisko, wystarczy otworzyć okno. Edytowane przez robert---b