Julius 26.02.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Między styropianem opaski, a styropianem ściany fachowiec doradził mi abym wstawił listwę PCV dylatacyjną elewacyjną kątową, która umożliwi krążenie powietrza od dołu do góry i zapobiegnie wilgoci na ścianie. Może to ma i sens, ale proszę o Wasze spostrzeżenia. Kopnij go w tyłek i znajdź innego fachowca. Jeższcze niech Ci kratki wentylacyjne wsadzi pod dachem, masakra... To tak jak byś se ciepłą kurtkę kupił, wyrżnął otwór na dole i pod szyją i wentylował. Powietrze jest izolatorem gdy jest w bezruchu. Obwódki to podstawa klejenia. to po co ten styropian, jak powietrze ma krążyć pomiędzy styropianem a ścianą? Jak rozumiem styropian klei się po to, żeby izolował. A żeby izolował, przestrzeń powietrzna między styro a ścianą musi być zamknięta, aby tak było każdą płytę należy kleić po obwodzie, a nie na placki. Lepienie na placki to marnacja pieniędzy. I nie pozwól sobie pod żadnym pozorem lepić styropianu na placki! Klejenie obwodowe jest trudniejsze i nie każdy wykonawca dobrze to potrafi zrobić. Pierdyknąć na płyte 6 placków to kilka sekund, a obwódka na styropianie poprawnie wykonana, odsunięta od krawędzi to conajmiej minuta i odrobina skupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert---b 27.02.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Kopnij go w tyłek i znajdź innego fachowca. Jeższcze niech Ci kratki wentylacyjne wsadzi pod dachem, masakra... To tak jak byś se ciepłą kurtkę kupił, wyrżnął otwór na dole i pod szyją i wentylował. Powietrze jest izolatorem gdy jest w bezruchu. Obwódki to podstawa klejenia. Klejenie obwodowe jest trudniejsze i nie każdy wykonawca dobrze to potrafi zrobić. Pierdyknąć na płyte 6 placków to kilka sekund, a obwódka na styropianie poprawnie wykonana, odsunięta od krawędzi to conajmiej minuta i odrobina skupienia. Ja rozumiem, wiem, że tak się ociepla gdy ma się pojedynczy mur, ja mam ścianę trójwarstwową w środku styropian 2*5 cm na przekładkę. Boję się że fachowo przyklejony styropian może spowodować, że zewnętrzna ściana z betonu komórkowego Solbet zacznie łapać wilgoć i jej nie odda przez co zacznie sie kruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 28.02.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja rozumiem, wiem, że tak się ociepla gdy ma się pojedynczy mur, ja mam ścianę trójwarstwową w środku styropian 2*5 cm na przekładkę. Boję się że fachowo przyklejony styropian może spowodować, że zewnętrzna ściana z betonu komórkowego Solbet zacznie łapać wilgoć i jej nie odda przez co zacznie sie kruszyć. A skąd ta ściana ma łapać wilgoci? Nie bój się na zapas, nie daj sobie wciskać głupot przez leniwego majstra, każ mu kleić jak należy i będziesz zadowolony z ciepłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 02.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Oddychanie ścian to fikcja. A do wilgoci w domu masz wentylację. Ściany trójwartwowe to pomyłka. Nie wiem po co to ktoś jeszcze projektuje.Są programy w necie do liczaenia lambdy i punktów rosy. Zrób symulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.03.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Trójwarstwowe ze styro w środku? Na styk - auć to może być ciekawe. Jako mały szczyl pamiętam jak "starzy" budowlańcy mówili żeby nie dawać ocieplenia blisko wewnętrznych ścian i zwracać na to uwagę zwłaszcza w ścianach 3 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert---b 07.03.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ja już tej ściany nie zmienię, dostosuję się do rady i każę fachowcowi aby przyczepił styropian na obwódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 11.03.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Ja już tej ściany nie zmienię, dostosuję się do rady i każę fachowcowi aby przyczepił styropian na obwódkę odwódkę zrób z kleju poliuretanowego do styropianu, będziesz miał pewność, że Ci wykonawca nie spieprzy i klej cementowy nie wejdzie w szczeliny pomiędzy płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts