Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa PCV dylatacyjna elewacyjna kątowa - czy warto dać ???

Recommended Posts

Między styropianem opaski, a styropianem ściany fachowiec doradził mi abym wstawił listwę PCV dylatacyjną elewacyjną kątową, która umożliwi krążenie powietrza od dołu do góry i zapobiegnie wilgoci na ścianie. Może to ma i sens, ale proszę o Wasze spostrzeżenia.

Kopnij go w tyłek i znajdź innego fachowca. Jeższcze niech Ci kratki wentylacyjne wsadzi pod dachem, masakra... To tak jak byś se ciepłą kurtkę kupił, wyrżnął otwór na dole i pod szyją i wentylował. Powietrze jest izolatorem gdy jest w bezruchu. Obwódki to podstawa klejenia.

to po co ten styropian, jak powietrze ma krążyć pomiędzy styropianem a ścianą?

Jak rozumiem styropian klei się po to, żeby izolował.

A żeby izolował, przestrzeń powietrzna między styro a ścianą musi być zamknięta, aby tak było każdą płytę należy kleić po obwodzie, a nie na placki. Lepienie na placki to marnacja pieniędzy.

I nie pozwól sobie pod żadnym pozorem lepić styropianu na placki!

Klejenie obwodowe jest trudniejsze i nie każdy wykonawca dobrze to potrafi zrobić. Pierdyknąć na płyte 6 placków to kilka sekund, a obwódka na styropianie poprawnie wykonana, odsunięta od krawędzi to conajmiej minuta i odrobina skupienia. :)

Kopnij go w tyłek i znajdź innego fachowca. Jeższcze niech Ci kratki wentylacyjne wsadzi pod dachem, masakra... To tak jak byś se ciepłą kurtkę kupił, wyrżnął otwór na dole i pod szyją i wentylował. Powietrze jest izolatorem gdy jest w bezruchu. Obwódki to podstawa klejenia.

Klejenie obwodowe jest trudniejsze i nie każdy wykonawca dobrze to potrafi zrobić. Pierdyknąć na płyte 6 placków to kilka sekund, a obwódka na styropianie poprawnie wykonana, odsunięta od krawędzi to conajmiej minuta i odrobina skupienia. :)

Ja rozumiem, wiem, że tak się ociepla gdy ma się pojedynczy mur, ja mam ścianę trójwarstwową w środku styropian 2*5 cm na przekładkę. Boję się że fachowo przyklejony styropian może spowodować, że zewnętrzna ściana z betonu komórkowego Solbet zacznie łapać wilgoć i jej nie odda przez co zacznie sie kruszyć.

Ja rozumiem, wiem, że tak się ociepla gdy ma się pojedynczy mur, ja mam ścianę trójwarstwową w środku styropian 2*5 cm na przekładkę. Boję się że fachowo przyklejony styropian może spowodować, że zewnętrzna ściana z betonu komórkowego Solbet zacznie łapać wilgoć i jej nie odda przez co zacznie sie kruszyć.

A skąd ta ściana ma łapać wilgoci?

Nie bój się na zapas, nie daj sobie wciskać głupot przez leniwego majstra, każ mu kleić jak należy i będziesz zadowolony z ciepłego domu.

Ja już tej ściany nie zmienię, dostosuję się do rady i każę fachowcowi aby przyczepił styropian na obwódkę

odwódkę zrób z kleju poliuretanowego do styropianu, będziesz miał pewność, że Ci wykonawca nie spieprzy i klej cementowy nie wejdzie w szczeliny pomiędzy płytami.