Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam mam takie pytanko mam stary dom 100lat ,strop raczej ma mniej bo był wykonywany później zamieszczam orientacyjny rysunek strop ma grubość 10-12cm jako wypełnienie jest chyba cement jakieś drobne kamyczki w każdym razie dość ciężko się w tym wierci i potraf chwytać młot udarowy ,chciał bym dać na ten strop styropian i wylewkę i tu moje pytanie czy mogę ???czy strop wytrzymie ????kolejno czym wyrównać podłoże pod styropian ponieważ jak na rysunku jest nie w poziomie ,styropianu 10cm bym dał i wylewkę minim 4-4,5cm ze zbrojeniem lub włóknem i na to płytki dodam że wcześniej na stropie była podłoga na legarach deski 2.8cm wypełnienie jak to kiedys dawali jakiś gruz miejscami od 10-15cm

strop.jpg

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wracam do tematu a co powiecie o styrobetonie np. ten polytechu czy taka wylewka musi mieć tą warstwę dociskową (może jest jakaś grubość przy której już nie trzeba)????docelowo myślałem o położeniu płytek na tym styrobetonie tych 40x40-60x60 bez fug ,czy można taką wylewkę zrobic na styropianie mam na myśłi dać 8cm styro i taka wylewka czy raczej musi być twarde podłoże ???

• 2 weeks później...

Miałam taki strop o jakim piszesz, koncept był taki,że na to 6 styro i 7 jastrych.

Przyroda jednak rozwiązała dylemat, strop wziął się i spadł, nim p. architekt zdążyła przeliczyć nośność.

Od tego więc zacznij, niech ktoś z fachową wiedzę przeliczy ten strop i sprawdzi jego stan, bo sądzę,ze jego "odchyły" nie są naturalne i zamierzone.

witam mam takie pytanko mam stary dom 100lat ,strop raczej ma mniej bo był wykonywany później zamieszczam orientacyjny rysunek strop ma grubość 10-12cm jako wypełnienie jest chyba cement jakieś drobne kamyczki w każdym razie dość ciężko się w tym wierci i potraf chwytać młot udarowy ,chciał bym dać na ten strop styropian i wylewkę i tu moje pytanie czy mogę ???czy strop wytrzymie ????kolejno czym wyrównać podłoże pod styropian ponieważ jak na rysunku jest nie w poziomie ,styropianu 10cm bym dał i wylewkę minim 4-4,5cm ze zbrojeniem lub włóknem i na to płytki dodam że wcześniej na stropie była podłoga na legarach deski 2.8cm wypełnienie jak to kiedys dawali jakiś gruz miejscami od 10-15cm

wylej styrobeton-10razy lzejszy od betonu.1m3 kosztuje 50-60zl,na to plyta osb i po temacie.tak leje kolegom stropy ktorzy stawiaja domy drewniane.styrobeton to warstwa wyrownujaca nie wykonczeniowa.2-3dni po wylaniu styrobetonu wylej sobie cement z woda i rozgarnij jakąś szczotką by podrównac i utwardzic powierzchnie.min jakie sie leje styrobetonu to 6-7cm

to mam takie pytanko kolejno mnimalna warstwa tego styrobetonu to 6-7cm później ten cement z wodą to jaka grubość tego ma być czy to tylko tak do wyrównania i czy ta osb musi być ???a jak bym np płytki na to dawał 40x40 lub 60x60 to bez tej płyty osb można położyć ???i mam jeszcze takie pytanko czy styrobeton musi być na twardym podłożu czy mozna go wylać np na styropian podłogowy zamiast standardowej wylewki ????

Ten styrobeton ma być jako warstwa wyrównawczo-nośna, przy czym bardziej wyrównawcza niż nośna.

Na nią powinieneś dać coś co stworzy warstwę nośną. Tak ja to czuję bo nie mam praktyki ze styrobetonami.

Jeszcze wydaje mi się, że płytki bez fugowe na stropie stalowym to nie jest najlepszy pomysł ze względu na charakter pracy takiego stropu. Poskacz na nim to może dokonasz rewizji koncepcji.

• 4 weeks później...
dalej myslę nad optymalnym rozwiązaniem ważna jest tez kwota oczywiście ,a mam takie pytanko odnosnie styrobetonu czy kupowac ten polytechu czy sam styropian w granulkach(czy granulki takiego styropianu muszą byc ze styropianu podłogowego czy moze to byc styropian np fasadowy )???+cement niewiem czy cos jeszcze do tego dodawać

• 1 month później...
wznawiam temat nadal myślę na rozwiązaniem podłoga na legarach + wełna na to dechy ale nie wiem czy taka podłoga z wełną sprawdzi się w łazience,kuchni ???co do obciążenia stropu to przypomniałem sobie że przenosiłem na niego kominek w dwie osoby ,waga kominka 125kg + dwie osoby 165 czyli 290kg czy da to jakiś obraz odnośnie wylewki (wiadomo ciężar i tu dla sprostowania po wyrównaniu keramzytem z cementem folia 10cm styro i na to max 4cm wylewki z włóknem lub zazbrojonej siatką martwi mnie ciężar na to być może poszły by płytki 50x50 kolejny ciężar i taka wylewka była by w łazience kuchni i sypialni czyli 3 osobne wylewki na tym stropie

Miałam taki strop o jakim piszesz, koncept był taki,że na to 6 styro i 7 jastrych.

Przyroda jednak rozwiązała dylemat, strop wziął się i spadł, nim p. architekt zdążyła przeliczyć nośność.

Od tego więc zacznij, niech ktoś z fachową wiedzę przeliczy ten strop i sprawdzi jego stan, bo sądzę,ze jego "odchyły" nie są naturalne i zamierzone.

No nie dziwie ci się że wział i sobie spadł, bo zęś wział artystę do obliczania konstrukcji, a nie inzyniera budownictwa.

Warto uświadomić że dzisiejszy architekt to nie dziadek z przedwojny który był architektem który zna sie na konstrukcji. Ten obecny nie ma zielonego pojecia. . Pewenie biedyny architekt szukał konstruktora ale niezdążył. Warto o tym napisac ku przestrodze :lol2:

Edytowane przez andsoon

Tak może ale tu musi być jednak zbrojenie krzyżowe, żeby ten strop w kupie się trzymał czyli pręty poprzeczne i wzdłuzne, przy ścianie szczególnie bo wienca nie będize, no i beton odpowiedniej klasy. Na rysunku widzę ze rozpiętość stropu niewiele ponad 2 metry więc no problem , grubość monolitu nie musi być za duża. co do izolacji termicznej cegła plus nowy strop może wystarczy żeby nie wiało od dołu.

albo jeszcze inaczej. na starym stropie połozyć niegrubą warstwę styropianu, albo innego izolatora, na to wylac monlit z uzbrojeniem i mamy taką membramę amortyzującą.

Górny strop nie będzie nadmiernie obciązał tego dolnego podczas pracy, pod warunkiem że w ścianach dobrze monolit zakotwiony będzie, żeby rzeczywscie na ścianach się operał, a nie tym starym stropie. e nie wiem nie jestem takim znawcą

Edytowane przez andsoon

No nie dziwie ci się że wział i sobie spadł, bo zęś wział artystę do obliczania konstrukcji, a nie inzyniera budownictwa.

Warto uświadomić że dzisiejszy architekt to nie dziadek z przedwojny który był architektem który zna sie na konstrukcji. Ten obecny nie ma zielonego pojecia. . Pewenie biedyny architekt szukał konstruktora ale niezdążył. Warto o tym napisac ku przestrodze :lol2:

Oj jaka piękna nadinterpretacja :lol2:

Skąd Ci przyszło do głowy,że to wina architekta? Masz z nimi jakiś problem ?

Mój strop spadł, mimo ,iż projektował go " przedwojenny dziadek ", ale spadł nie z powodu dziadka, ale fatalnej jakości materiałów i swojego wieku.

Nowy strop zaprojektowała pani inżynier budownictwa i myślę,ze czołgiem mogłabym po nim jeździć ;)