Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam działkę i pare pytan

pawel2906

Recommended Posts

Witam.Niedawno odziedziczyłem działkę, mała bo 520m2. Byłem w urzędzie po wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego, i teraz jak go czytam mam pare pyta:

co znaczy: linie zabudowy obowiazują zgodnie z rysunkiem planu?

to co najbardziej mnie ciekawi przepisze całą treść:

Nieruchomość znajduje się na obszarze odiektu archeologicznego:

Na obszarze obiektu archeologicznego, wszelkie działania inwestycyjne muszą być poprzedzone przeprowadzeniem archeologicznych badań wykopaliskowych lub badań interwencyjnych. Charakter badań określi Wojewódzki Konserwator Zabytków w zależności od lokalizacji inwestycji.

Co mam z tym zrobić, od czego zacząć i gdzie się kierować. Dzięki i Pozdrawiam.

co znaczy: linie zabudowy obowiazują zgodnie z rysunkiem planu?

Jest to minimalna odległość budynków, nieruchomości od np. drogi. Powinna być zaznaczona na mapie ewidencyjnej załączonej w opisie(zwykle urzędnik zaznacza flamastrem), linia zabudowy może być też utworzona przez ciąg nieruchomości położonych przy drodze czy lesie.

Wojewódzki Konserwator Zabytków - tam ci odpowiedzą na to pytanie. Pewnie jakieś odwierty lub niwelacja terenu i prace ziemne w obecności archeologa.

Witam

Linie zabudowy mogą być dwie albo nieprzekraczalne albo obowiązujące, a jest to spora różnica. Jeżeli na terenie gdzie będzie stał twój budynek jest stanowisko archeologiczne to musisz uzyskać uzgodnienie z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Prześlij na mojego maila skan wypisu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a ja opiszę tobie co gdzie kiedy i dlaczego.

mój mail [email protected]

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o te badania archeologiczne, to wydaje mi się, że nie ma z nimi jakiegoś wielkiego zachodu. Moja znajoma z pracy wybudowała dom na działce o takim charakterze jak Twoja i nie mówiła, że ustalanie czegoś z konserwatorem zabytków kosztowało ją wiele nerwów.