Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukiwanie informacji prawnych

Mikko

Recommended Posts

Witam wszystkich!

W niedługim czasie chciałbym (o ile finanse pozwolą) rozpocząć budowę domu. Na razie nie poczyniłem jeszcze żadnych konkretnych kroków w tym kierunku ale postanowiłem, że zacznę od przeanalizowania regulacji prawnych związanych z budową. Moje pytanie brzmi - na co powinienem zwrócić uwagę i przede wszystkim gdzie wyszukujecie informacji prawnych? Korzystanie z usług prawnika chyba nie ma sensu, wolałbym wszystko sam sprawdzić ale najzwyczajniej w świecie nie wiem gdzie tego szukać.

Działkę już mam i z tym nie ma problemu. Chodzi mi bardziej o kwestie związane z pozwoleniem na budowę, projektem, warunkami zabudowy, planem zagospodarowania przestrzennego. Mógłbym pewnie gdzieś w urzędzie popytać ale wolałbym móc sam to sprawdzić w jakimś akcie prawnym tylko nie wiem dokładnie gdzie tego szukać i w jakich aktach prawnych.

masz projekt ??

WZ uzyskasz w swojej gminie, musisz wystąpić o plan zagospodarowania przestrzennego.

Wiesz na forum są działy dla bocianków ;) czyli tych rozpoczynających budowę -polecam te wątki,

Jeśli jednak nie masz czasu by całokształt ogarniać, rozważ zatrudnienie inwestora zastępczego. Lepiej zapłacic fachowcowi, niz później żałować ,że czegoś się nie dopilnowało.

no i powodzenia w budowie :)

Projektu jeszcze nie mam choć mam jeden na oku to jeszcze go nie kupiłem.

Zajrzę w tych kwestiach do tych działów "dla bocianków" :) bo na inwestora zastępczego to nie wiem czy mam pieniądze ;) zazwyczaj ludzie chyba sami kontrolują takie budowy i dopełniają formalności ale to sprawdzę sobie na tych wątkach w innych działach.

Zastanawia mnie jeszcze jedno, kiedy wypadnie mi jakiś problem w trakcie budowy a podejrzewam, że takich niewielkich jest cała masa to gdzie szukać pomocy? Od razu mówię, że nie mam ani znajomego prawnika a płacić dodatkowo za takie proste sprawy nie zamierzam. Chodzi mi o takie niewielkie problemy prawne. Fora internetowe? Google?

Coś co dla jednego jest niewielkim problemem dla innego urasta do K2

Ja nauczona doświadczeniem, niestety złym, mam adwokata "na etacie", ale myslę,że jet tu przynajmniej kilku forumowiczów, którzy bez oporów poradzą Ci, choć absolutnie nie życzę konieczności korzystania z ich wiedzy i doświadczenia :)

załóż dziennik budowy, oczywiście forumowy, to doprawdy skarbnica wiedzy -chętni do porady zawsze się znajdą :)na mnie możesz liczyć:)

W pierwszej kolejności postaraj się o WZ, wtedy bedziesz mógł stwierdzić czy Twój projekt jest możliwy do realizacji na Twojej działce

Tutaj na forum znajdziesz wszystkie potrzebne Ci informacje. Ale jeśli naprawdę będziesz miał jakieś problemy prawne wykraczające poza możliwości tutejszych użytkowników to prawnika też Ci nie polecam. Porada to 150zł:bash: Możesz próbować na forach prawnych, np prawo.wieszjak.pl czy forumprawne.org lub skorzystać z systemów informacji prawnej. Google odradzam. To źródło wiedzy, ale kompletnie nie sprawdzonej.

Niestety życie mnie nauczyło, żeby zawsze samemu wszystko sprawdzić i trzy razy się upewnić. To stąd moje może i dziwne dla niektórych podejście do tematu budowy od sprawdzenia wszystkich kwestii prawnych. Prawnika traktuje jako ostateczność kiedy sam nie będę w stanie czegoś odszukać bądź zrozumieć. Fora internetowe są dla mnie bardziej źródłem porady, staram się nie opierać w 100% na tym co przeczytam mimo tego, że być może te porady otrzymuje od prawdziwych fachowców. Co to są te systemy informacji prawnej? Co do googli to już nawet ja wiem, że nie warto ;)

150 złotych zainwestowane w poradę prawna, może się okazać najlepiej zainwestowanymi pieniędzmi podczas całej budowy.

Potem te złote, mogą się w tyciące zamienić - niestety z autopsji znam.

Hm, może zbyt radykalnie napisałem. Porada prawnika jest w pewnych sytuacjach niezbędna i wtedy tylko ona po może pomów. Zgadzam się z przedmówcą:). To co napisałem w poprzednim poście bardziej odniosłem do stałego zaglądania na półkę '"prawo". Jeśli nie ma się znajomego prawnika lub na etacie, można majątek wydać. Systemy informacji prawnej to programy zawierające wszystkie akty prawne, komentarze do tego, artykuły, orzecznictwo. Znam to z pracy, nawet na tym pracuje, ale prawnikiem nie jestem:cool: Tutaj informacje są na 100% pewne:yes:

Hm, może zbyt radykalnie napisałem. Porada prawnika jest w pewnych sytuacjach niezbędna i wtedy tylko ona po może pomów. Zgadzam się z przedmówcą:). To co napisałem w poprzednim poście bardziej odniosłem do stałego zaglądania na półkę '"prawo". Jeśli nie ma się znajomego prawnika lub na etacie, można majątek wydać. Systemy informacji prawnej to programy zawierające wszystkie akty prawne, komentarze do tego, artykuły, orzecznictwo. Znam to z pracy, nawet na tym pracuje, ale prawnikiem nie jestem:cool: Tutaj informacje są na 100% pewne:yes:

co to wg Ciebie majątek ?

Bo moim zdaniem połowa tego co bierze kierbud za nadzór budowy, zapłacenie za obsługę prawną budowy, to pikuś.

Niestety o takich rzeczach myśli się dopiero jak się noga powinie.

Nie życzę nikomu, by musiał korzystać z takich usług, niemniej dziś gdy potrzebuję umowy -jakiejkolwiek , idę z tym do prawnika.Warto.

W niedługim czasie (jak Bogi pozwolą) stan prawny budowania stanie na łbie, bo planowana jest zmiana Prawa Budowlanego.

Zastanów się czy lepiej będzie Ci działać na zasadach obecnego (to śpiesz się z zaczęciem budowy) czy na zasadach projektowanego (to się wstrzymaj z budową).

Poczytaj uważnie Prawo Budowlane i propozycje jego zmian.

Adam M.

W niedługim czasie (jak Bogi pozwolą) stan prawny budowania stanie na łbie, bo planowana jest zmiana Prawa Budowlanego.

Zastanów się czy lepiej będzie Ci działać na zasadach obecnego (to śpiesz się z zaczęciem budowy) czy na zasadach projektowanego (to się wstrzymaj z budową).

Poczytaj uważnie Prawo Budowlane i propozycje jego zmian.

Adam M.

Nie miałem pojęcia, że coś ma się zmienić, dzięki za informację, może się okazać bardzo istotna w ciągu najbliższych tygodni kiedy chciałbym ruszyć z tym wszystkim. Muszę się zorientować co to za zmiany mają wprowadzić.

Poszukałem tych systemów informacji prawnej, jest ich kilka ale wszystkie są raczej mocno skomplikowane z tego co widziałem. To jest kwestia przyzwyczajenia czy trzeba być prawnikiem albo znać się na tych systemach żeby sobie poradzić z obsługą?

co to wg Ciebie majątek ?

Bo moim zdaniem połowa tego co bierze kierbud za nadzór budowy, zapłacenie za obsługę prawną budowy, to pikuś.

Niestety o takich rzeczach myśli się dopiero jak się noga powinie.

Nie życzę nikomu, by musiał korzystać z takich usług, niemniej dziś gdy potrzebuję umowy -jakiejkolwiek , idę z tym do prawnika.Warto.

Nie będę polemizował, ponieważ nie mam na pewno takiego doświadczenia jak Ty. A doświadczenie uczy najlepiej.

Chodziło mi bardziej o to, że można czasem ominąć prawnika, znajdując inne źródła. Tak, aby nie z każdym problemem biegać do kancelarii. Choćby sprawdzenie wspomnianych przepisów budowlanych, jak wygląda moja sytuacja pod ich kątem. (to nie polemika, a wyjaśnienie mojego punktu widzenia:)

Poszukałem tych systemów informacji prawnej, jest ich kilka ale wszystkie są raczej mocno skomplikowane z tego co widziałem. To jest kwestia przyzwyczajenia czy trzeba być prawnikiem albo znać się na tych systemach żeby sobie poradzić z obsługą?

Dasz radę. Skoro budujesz się, z tym też sobie poradzisz. Ja nie jestem prawnikiem i daje radę. Choć przyznam, że korzystam z najłatwiejszego:)

Jeśli jednak nie masz czasu by całokształt ogarniać, rozważ zatrudnienie inwestora zastępczego. Lepiej zapłacic fachowcowi, niz później żałować ,że czegoś się nie dopilnowało.

no i powodzenia w budowie :)

Nikt ze znanych mi osób nie korzystał z takiej pomocy, potrafisz oszacować koszty takiej pomocy?

Tak sobie podczytuję i ze zdziwienia szczena mi opadła. Jakie informacje prawne ? Jaki i po co prawnik ? O czym piszecie ? - oczywiście na tym (takim) etapie.

Tu ma być budowlaniec z krwi i kości, a nie prawnik.

Na tym (takim) etapie - architekt (projektant).

Tak sobie podczytuję i ze zdziwienia szczena mi opadła. Jakie informacje prawne ? Jaki i po co prawnik ? O czym piszecie ? - oczywiście na tym (takim) etapie.

Tu ma być budowlaniec z krwi i kości, a nie prawnik.

Na tym (takim) etapie - architekt (projektant).

Nie chodzi o to, że potrzebuję prawnika do wybudowania domu bo większość robi to z powodzeniem bez jego pomocy. Ja potrzebuję informacji w sprawach, które mogą wyniknąć w trakcie budowy a czy odnajdę je u prawnika, na forum internetowym czy jakimś serwisie to już kwestia indywidualnych potrzeb. Oczywiście, że w pierwszej kolejności potrzebny jest budowlaniec i architekt ale mówimy tu o sytuacjach wyjątkowych przed którymi także chciałbym mieć jakieś zabezpieczenie.

Dasz radę. Skoro budujesz się, z tym też sobie poradzisz. Ja nie jestem prawnikiem i daje radę. Choć przyznam, że korzystam z najłatwiejszego:)

Dla Ciebie chociaż jeden z nich jest łatwy a dla mnie te które patrzyłem to jakaś czarna magia ;)

Najpewniejszym zabezpieczeniem jest zatrudnienie fachowców z uprawnieniami i budowanie zgodnie z zatwierdzonym projektem.

Wszystkie wyjątkowe sytuacje wypływają (w większości przypadków) z braku fachowości "fachowców" i (lub) "kombinacji" samego inwestora.